Oplev og smag Chianti-vinen på en rejse til Toscana

Vi har skrevet om maden når du rejser til Toscana, men det er jo kun halvdelen af historien – for til maden hører også vin. Toscana kan prale af at være hjemsted for nogle af de mest berømte vine i verden.

Toscanas vinkultur har rødder helt tilbage til etruskernes herredømme i området 800 år f.Kr. og allerede i den periode var vinen så god, at den blev eksporteret til andre lande i regionen.

Den lange tradition for dyrkning af vin er omsat i høj kvalitet, og vin er i dag stadig en af Toscanas væsentligste eksportvarer. Navne som Carmignano, Brunello di Montalcino, Vernaccia di San Gimignano vækker stor interesse hos vinkendere. Klimaet og geografien i Toscana giver simpelthen vinen en særlig karakter.

Chianti-vinen

En af de toscanske vine har dog opnået en meget bredere berømmelse end de andre. Nemlig Chianti. Denne vin stammer fra den centrale region Chianti i Toscana, men kan nu findes i enhver velassorteret butik, og den drikkes ofte ved festlige lejligheder rundt om i verden.

Den oprindelige druesammensætning i Chianti blev skabt af baron Bettino Ricasoli, der senere blev premierminister i Kongeriget Italien, i midten af 1800-tallet. Den oprindelige og nøjagtige sammensætning er ikke længere noget krav for at kalde en vin Chianti.

Tidligere så man ofte Chianti’en i specielle flasker flettet ind i strå, kaldet fiaschi, men i dag hældes den almindeligvis på standard-vinflasker, så det er bare med at se efter navnet. Vine, der bærer navnet Chianti Classico og emblemet med gallo nero, den sorte hane, kommer fra en region, der dækker det oprindelige Chianti-distrikt, mens vinen som helhed i dag kan komme fra et væsentligt større område. Dog altid fra et område i Toscana.

Chianti – mere end vin

Chianti-regionen er utrolig dejlig, og selvfølgelig er her også andet end vin – selvom mange af områdets attraktioner og seværdigheder koncenterer sig om denne. Regionen Chianti strækker sig fra Firenze i Nord til Siena i syd og udgør hjertet af Toscana.

Landskabet er helt enestående i Chianti og indbegrebet af det mange forstår ved Toscana med grønne, bløde, rullende bakker dækket af vinmarker og olivenlunde. Spredt rundt i landskabet ligger de hyggelige landsbyer med små, søde stenhuse og de noget større vingårde. Her er så smukt, at området kan genfindes på fotos, kalendere og postkort i hele verden.

Maden i Toscana

Som nævnt i starten af dette indlæg har vi tidligere skrevet om maden i Toscana, og på andre rejsemål i Italien. Få inspiration til din rejse læs f.eks: Vi er tossede med maden i Toscana eller på den skønne ø Sardinien i indlægget: Mad og vin på Sardinien

Tags fra artiklen
,
Mere fra Louise Laurenius

De bedste mandler kommer fra Sicilien

Køber du en pose mandler i et dansk supermarked, er det sandsynligvis...
Læs mere