De største seværdigheder i Ronda, Andalusiens skjulte perle

Ronda
Ronda har en spektakulær beliggenhed. Foto: Amos - Unsplash

Ronda er både rå og smuk. På den måde er byen meget typisk for Andalusien. Byen, som du finder omkring 50 km fra Costa del Sol, ligger oppe på et plateau helt ud til den stejle klippekant. Floden Guadalevín deler på dramatisk vis byen i to med en dyb kløft, El Tajo, som floden gennem tusinder af år har skåret ned gennem klippen. De to bydele, La Ciudad og El Mercadillo, bindes sammen af imponerende broer.

Betiller du din rejse til Andalusien hos Escapeaway, kan du vælge mellem adskillige hoteller, hvor du har denne betagende by inden for din rækkevidde. Hvis du kan løsrive dig fra det afslappende strandliv ved Middelhavet, vil jeg da også anbefale dig at tage på udflugt til denne historierige by. Udover en enestående beliggenhed, byder Ronda nemlig flere spændende seværdigheder.

Puente Nuevo. Foto: William FernandesUnsplash

Puente Nuevo – Rondas ikoniske vartegn

Ronda er især kendt for sin spektakulære beliggenhed. Det er derfor værd at give sig god tid til at udforske byen fra forskellige vinkler for at få den fulde oplevelse af denne. Du kan for eksempel ikke besøge Ronda uden at nyde udsigten fra Puente Nuevo. Det giver lidt sug i maven at kigge ned i dybet fra “Den nye bro”, som spænder henover den 100 meter dybe kløft. At broen trods navnet faktisk har stået der siden 1793 vidner om, at Ronda er en af Spaniens ældste byer.

Ser du broen nedefra, skal du lægge mærke til rummet over den højeste midterbue. Det blev oprindeligt indrettet til et fængsel, som kom i brug igen under den den spanske borgerkrig i slutningen af 1930’erne. Efter sigende blev adskillige fanger smidt i døden derfra. En scene i Hemingways “Hvem ringer klokkerne for,” hvor fascistsympatisører kastes ned fra klipperne i en fiktiv landsby, menes at være inspireret af denne svære tid i Ronda. Det er meget sandsynligt, eftersom den berømte forfatter besøgte byen mange gange og blandt andet beskrev den det ideelle stedet for en romantisk ferie.

Vil du se broen nedefra, kan du følge stien La Cuesta del Cachondeo. Den starter ved Plaza de María Auxiliadora og går i tæt zig-zag ned til bunden af kløften. Her er der fra udsigtspunktet Mirador Puente Nuevo de Ronda god mulighed for at få flotte billeder af broen og byen. Det er dog bare ét af mange imponerende udsigtspunkter i Ronda. Læg for eksempel også gerne vejen forbi den idylliske have Jardines de Cuenca, hvor du får et flot kig ned mod broen og kløften. Særligt ned solnedgang er dette et af byens bedste udsigtspunkter.

Arabiske bade

Udover den spektakulære beliggenhed er de største seværdigheder i Ronda knyttet til byens lange historie. Det gælder for eksempel de delvist bevarede Baños árabes – de arabiske bade. De ligger under byen og stammer fra det 13. århundrede. De blev bygget af maurerne og et tydeligt eksempel på den arabiske kultur, der en overgang dominerede meget af Den Iberiske Halvø. I sin tid var badene ved Ronda et sted for religiøse ritualer og socialt liv.

De gamle arabiske bade i Ronda. Foto: Pedro J Pacheco, CC BY-SA 3.0 ES

Tag en pause på byens mest idylliske plads

Rondas rådhus og kirken på den smukke Plaza Duquesa de Parcent i den gamle mauriske del af byen, La Ciudad, er også et must at se på en udflugt til Ronda. Det er et skønt sted at tage en lille pause og slappe af på en bænk. Rådhuset ved pladsen blev bygget til militæret i 1734. Næsten lige ved siden af kan du se den flotte Iglesia de Santa María la Mayor, der oprindeligt var en moské. Efter den kristne generobring af byen blev minaret omdannet til kirkens klokketårn. Det er dog ikke byens mest kendte bygning. Den finder du omkring 10 minutters gang derfra.

Plaza de Toros de Ronda. Foto: visamatti, CC BY-SA 2.0

Spaniens ældste tyrefægterarena

Rondas Plaza de toros er Spaniens ældste tyrefægterarena. Den ligger i hjertet af byen og har efterhånden været et af de mest kendte vartegn for Ronda i århundreder. Arenaen blev således bygget i 1784 i nyklassicistisk stil af arkitekten José Martin de Aldehuela, der også tegnede Puente Nuevo. Udvendigt er arenaen prydet med sirlige udskæringer og skulpturer, mens den indre består en oval, sandbelagte plads, hvor den blodige tyrefægtning foregår. Omkring denne kamplads er rækker af siddepladser med plads til 5000 tilskuere. De er opdelt i tre sektioner: sol, sombra og sol y sombra alt efter, om man sidder i sol eller skygge. De dyreste pladser er dem tættest ved kamppladsen, som samtidig er i skygge.

Nu til dags er der rundt om i Spanien ganske vist en stigende modstand mod tyrefægtning. Men selvom der har været forsøg på at forbyde traditionen af etiske grunde, ser mange spaniere stadig tyrefægtning som en vigtig del af deres kulturarv. Arenaen i Ronda regnes af mange for tyrefægtningens vugge i Spanien og som en af landets smukkeste. Arenaen benyttes dog ikke længere ret ofte til tyrefægtning. Udover den traditionsrige tyrefægtning Corrida Goyesca, som foregår i september, er tyrefægtninger resten af året mere sporadiske.

Selv hvis du ikke har mulighed for (eller lyst til) at se tyrefægtning i Ronda på din rejse til Sydspanien, er det værd at besøge Plaza de Toros de Ronda for at se arenaen og det lille museum, hvor man kan blive klogere på denne særprægede tradition.

Frokost i solen

Hvis det efter et besøg i tyrefægtningsarenaen er blevet tid til en forfriskning eller noget at spise, er der blot et par minutters gang over til Plaza del Socorro. Det er den største torveplads i den “nye” bydel, El Mercadillo, som blev etableret efter Reconquistaen i 1485. Selve pladsen stammer dog fra starten af 1800-tallet, men emmer alligevel af historie. Her er der talrige hyggelige fortovsrestauranter.

Ronda er nok den mest berømte af Andalusiens Pueblos blancos (hvide landsbyer). Især hvis du har bestilt en lejebil til ferien i Andalusien, kan det dog varmt anbefales at bruge en dag eller to af ferien på også at udforske nogle af de andre charmerende hvide landsbyer.

>> Læs mere i Maries beskrivelse af Andalusiens hvide landsbyer

Rejser til Andalusien med håndplukkede hoteller

Escapeaway er specialister i rejser til Andalusien. Når du rejser med is til Spaniens største region, bor du på håndplukkede hoteller og ferieboliger. Et af de vigtigste kriterier for hotellerne, som du finder i søgemaskinen hos Escapeaway er gode bedømmelser fra tidligere gæster. Det giver dig optimalt betingelser for at få en vellykket ferie.

Du kan også nemt finde de billigste flybilletter til din rejse. Booker du en pakkerejse til Andalusien med både ophold og transport, er det naturligvis med Rejsegaranti. Ønsker du selv at arrangere rejsen til Spanien, kan du naturligvis også nøjes med at bestille dit hotelophold igennem Escapeaway.

Se alle rejser til Andalusien med Escapeaway

Tags fra artiklen
,
Mere fra Louise Laurenius

De bedste mandler kommer fra Sicilien

Køber du en pose mandler i et dansk supermarked, er det sandsynligvis...
Læs mere