Oplev en uforstyrret stjernehimmel i Portugal

Alqueva stjernehimmel
Efter solnedgang åbenbarer der sig en smuk stjernehimmel. Foto: Juanedc, CC BY 2.0.

En stor del af verdens befolkning bor nu om dage i byer og mange af os har derfor sjældent mulighed for at opleve en helt mørk stjernehimmel uden lysforurening. I Portugal har du i Alqueva mørkeparken stadig chance for at opleve den smukke, uforstyrret stjernehimmel, som gennem tusinder af år har inspireret vores forfædre.

Stjerneturisme i Alqueva

Lysforurening opstår når lyset fra byens gadelamper, bygninger, billygter og ligende gør nattehimlen svær at se. Det betyder ikke blot at astronomerne er nødt til at søge mod ødet beliggende bjergtoppe, men også at almindelige mennesker mister muligheden for at nyde den smukke stjernehimmel. Ifølge forskere kunne man i Europa således for 50 år siden i gennemsnit observere 10 gange så mange stjerner på en klar nat som i dag, ligesom hver femte menneske i verden nu til dags ikke har mulighed for at se Mælkevejen med det blotte øje.

Alqueva, som ligger i Alentejo nær grænsen til Spanien, er det første sted i verden, der er certificeret som “Starlight Tourism Destination” af Starlight Foundation. Certificeringen som støttes af blandt andet UNESCO, gives til steder, hvor der udover fremragende muligheder for at observere stjernehimlen også er gode tilbud til besøgende stjernekiggere.

I Alqueva er der udover gode atmosfæriske forhold for at studere stjernehimlen, således også adskillige tilbud der henvender sig direkte til stjernekiggere med for eksempel ekstra sene aftenmåltider, kikkerter og undervisning i astronomi.

Monsaraz nat
Kører du mod nord, vil du se Monsaraz lyse op, men ikke mere end at stjernerne stadig er tydelige. Foto: Paulo Valdivieso, CC BY-SA 2.0.

Et oplagt mål for en udflugt

Er du på ferie i Lissabon eller Algarve er Alqueva kun et par timers kørsel væk og er dermed et oplagt mulighed for at supplere ferien med en unik naturoplevelse. Med i gennemsnit 286 dages klart vejr har du i den 3000 ha store mørkepark bedre chance for at se en spektakulær stjernehimmel end de fleste andre steder i Europa.

Du kan læse mere om mørkeparken i Alqueva på den officielle hjemmeside her

Der er naturligvis også mange andre interessante seværdigheder at besøge i Alentejo – både om aftenen og i dagslys. Et besøg i den smukke middelalderby Monsaraz omkring 30 km mod nord kan for eksempel varmt anbefales. Læs mere om seværdigheder og byer her på hjemmesiden.

Tags fra artiklen
Skrevet af
Mere fra Mikkel H.

De bedste mandler kommer fra Sicilien

Køber du en pose mandler i et dansk supermarked, er det sandsynligvis...
Læs mere