Oplev Spaniens farverige og traditionelle fiestas

Es Mercadal.
Festes de Sant Martí i Es Mercadal på Menorca. Foto: Jez Timms - Unsplash

Hvis du rejser for at opleve lokal kultur, så er Spanien det perfekte rejsemål! Denne charmerende sydeuropæiske nation er ikke kun berømt for sine fantastiske strande og kulinariske lækkerier, men også for en dybt forankrede kulturarv. Den fejres gennem en overflod af lokale festivaler – fiestas – året rundt.

Fra spektakulære hestevæddeløb og tomatkampe til religiøse processioner og mennesketårne, byder en rejse til Spanien på mange muligheder for at blive en del af de mest magiske og autentiske kulturelle oplevelser. Nu følger et lille udpluk af de spændende festivaler, du kan opleve på en ferie i Spanien.

Påskeugen i Spanien. Foto: Esteban Palacios BlancoUnsplash

Semana Santa (Den Hellige Uge)

Booker du en ferie i Spanien i påskeugen, Semana Santa, kan du se frem til en betagende påskeoplevelse. Den hellige uge, som fejres i hele landet mellem palmesøndag og påskesøndag, fylder gaderne sig med religiøse processioner. Her bærer deltagere i farverige dragter typisk på skulpturer af bibelske figurer, som er mesterværker af håndværk og kunst.

Du kan opleve påskeugens fejringer og traditioner de fleste steder i Spanien. Sevilla, Málaga og Valladolid er dog kendt som nogle af de bedste steder at opleve denne vigtige spanske højtid. Stemningen er intens, og du vil blive grebet af den dybe følelse af hengivenhed, der præger festlighederne.

>> Læs mere om påskefejringer du kan opleve i Spanien

Der bruges tonsvis af tomater i kampen, der varer en time. Foto: flydime, CC BY-SA 2.0

La Tomatina

Hvis du ønsker at slippe tøjlerne lidt og deltage i et festligt tomat-slagsmål, så er La Tomatina i den lille by Buñol noget for dig! Den sidste onsdag i august omdannes byens gader til én gigantisk tomatkamp. Tusindvis af deltagere kaster modne tomater på hinanden, og stemningen er fyldt med latter og jubel.

Det er en uforglemmelig oplevelse, der vil få dig til at føle dig som et barn igen. Tomatkampen, som nu til dags tiltrækker tusindvis af festglade deltagere fra hele Spanien og resten af verden, har en lidt uklar oprindelse. La Tomatina menes dog at have sine rødder tilbage i 1945, hvor en uformel madkamp brød ud under en lokal parade. I årenes løb blev det en fast tradition, og i 1950’erne blev det officielt anerkendt som en festival.

På selve dagen fyldes gaderne i Buñol med tonvis af overmodne tomater, der er blevet specielt dyrket til formålet. Når klokken slår ti om formiddagen, starter det vilde tomatkast. Deltagerne kaster, klemmer og smadrer tomater på hinanden, og gaderne bliver bogstaveligt talt oversvømmet med den røde saft. Det er en skøn blanding af kaos og morskab, hvor man helt glemmer alt om bekymringer og bare lader sig rive med af festlighederne.

Det er værd at bemærke, at der er nogle regler, der skal følges for at sikre alles sikkerhed under begivenheden. Tomaterne skal eksempelvis knuses, før de kastes, og man må ikke medbringe hårde eller skarpe genstande. La Tomantina er en for voldsom begivenhed for børn. De senere år har der dog om formiddagen været afholdt et “Tomatina Infantil” for 4-14 årige på byens hovedtorv. Denne børneudgave varer en halv times tid. Også her er svømmebriller en god ide.

 

De høje mennesketårne er et imponerende og nervepirrende syn. Foto: Michał ParzuchowskiUnsplash

Castells i Tarragona

En anden tradition, hvor deltagerne risikerer liv og lemmer, er de høje mennesketårne, Castells. Denne mere end 200 år gamle tradition kan du opleve ved både byfester, festivaler og deciderede konkurrencer rundt om i Spanien med primært i Catalonien.

Castells er en tradition, hvor forskellige hold konkurrerer om at bygge de højeste og mest stabile mennesketårne. Det er ikke bare en kulturel begivenhed, men også en manifestation af samarbejde, styrke og fællesskab. Når du ser disse fantastiske tårne blive rejst, vil du føle dig inspireret af den utrolige dedikation og præcision, der er nødvendig for at udføre denne tradition.

Rejser du til Tarragona og kan du opleve denne særlige catalanske kulturarv ved en stor konkurrence, hvor disse mennesketårne når op i skrækindjagende højder.

>> Cataloniens mennesketårne

Hestefestivaler

Hvis du rejser til Menorca på sommerferie, kan du mange steder opleve de traditionsrige hestefestivaler. De afholdes i løbet af sommermånederne som en hyldest til øens stolte tradition for hestehold og ikke mindst den særlige Menorquiner-hest, der er fremavlet på Menorca.

En af de mest bemærkelsesværdige hestefestivaler på Menorca er “Festes de Sant Joan” eller “San Juan-festlighederne,” som finder sted i Ciutadella, øens anden største by, ved sommersolhverv. Denne festival strækker sig over flere dage og kulminerer i et storslået optog af prægtigt udsmykkede Menorquiner-heste og deres ryttere, også kendt som caixers, der bærer flotte dragter.

Det mest betagende øjeblik under Festes de Sant Joan er det såkaldte “Jaleo.” Her samles ryttere og heste på byens centrale plads, Plaça des Born, hvor musikken fylder luften. Rytterne rejser deres heste og får dem til at hoppe op på deres bagben, mens folkemængden klapper og jubler.

Feria del Caballo i Jerez er den mest populære hestefestival i Spanien. Foto: Dominic Alves, CC BY 2.0

Også på det spanske fastland er hesten omdrejningspunkt for festivaler. En af de mest populære er Feria del Caballo. Den finder sted hvert år, normalt i begyndelsen af maj, i den charmerende by Jerez de la Fronteraa i det sydlige Spanien.

En af de største begivenhed er “Paseo de Caballos,” hvor hundredevis af ryttere paraderer gennem byens gader på smukt udsmykkede andalusiske heste. Byen er også kendt for sin sherry- og brandyproduktion, som du naturligvis også kan smage på i løbet af festivalen.

Oplev det ægte Spanien på en rejse med Escapeaway

Hvis du vil, kan du sagtens bruge hele ferien i Spanien på at dase på stranden eller ved poolen. Dette fantastiske land er dog også et skatkammer af farver, lyde, smage og traditioner, der med garanti kan skabe mange uforglemmelige minder.

Bestil din rejse her hos Escapeaway. Vi har håndplukket de bedste hoteller rundt om i Spanien til vores søgemaskine. I den finder du også nemt de billigste flybilletter til rejsen. Buen viaje!

>> Se alle rejser til Spanien med Escapeaway

Tags fra artiklen
Mere fra Louise Laurenius

De bedste mandler kommer fra Sicilien

Køber du en pose mandler i et dansk supermarked, er det sandsynligvis...
Læs mere