Prøv focaccia: fladbrødet fra Ligurien

Focaccia
Det liguriske fladbrød focaccia gør sig så godt til så meget, fordi det nemt kan varieres i smags- og mætheds-grad

Focaccia spises i Italien som mellemmåltid, men kan med fordel spises til frokost, som madbrød til hovedretten, som lille appetitvækker eller som snack til velkomstdrinken – eller til det salte indslag til morgenmaden. Og det gør sig så godt til så meget, fordi det nemt kan varieres i smags- og mætheds-grad, idet man kan lave det helt enkelt med salt og rosmarin eller i en langt mere kompakt version med både tomater, tun og løg – næsten som en pizza.

I takt med at traditioner spreder sig og lokale ingredienser betinger madmors muligheder, så er også focaccia-brødet blevet fremstillet i variationer, der går fra det næsten dessert-søde til det mere brød-agtige. Og takket være de mange små byer, der pryder Liguriens kyst, så er opskriften på Focaccia-brød blevet til næsten lige så mange som byerne, fra knækbrøds-hårdt ved Camogli til det olierede, superbløde brød ved Voltri uden for Genova. Og ved byen Recco, også nær Genova, finder man en focaccia med stracchino-ost (focaccia col formaggio eller focaccia di Recco), der har meget lidt til fælles med det originale focaccia-brød, da det er to lag papirtyndt dej med ostefyld – og ikke desto mindre har fået europæisk BGB-stemlet af EU (beskyttet geografisk betegnelse).

Jeg kan godt lide min focaccia med oliven, med kapers, rosmarin og oliven, med tomat og oregano eller med tun og rødløg. Jeg gentager mig selv fra mange foregående opskrifter: Det er med variationsmulighederne som med fiskearter; der findes et hav af dem og du kan frit vælge ud fra netop din smagspræference.

Facts:

Tilberedning: 40 min + hævetid
Antal: 1 stort brød

Ingredienser:

  • 500 g økologisk hvedemel
  • 25 g gær
  • 10 g salt
  • 325 ml varmt vand
  • 2 spsk. olivenolie
  • 2-4 kviste rosmarin, tag bladene fra stilkene og hak bladene fint
  • Flagesalt (eksempelvis Maldon)

Tilberedningen

Rør gæren ud i en god rummelig skål sammen med vand, salt og olivenolie. Tilsæt dernæst melet lidt ad gangen og rør det rigtigt godt sammen. Man kan med fordel bruge en håndmikser eller en røremaskine, da dejen er meget våd.

Når dejen hænger godt sammen (håndæltes den, skal den have ca. 10 minutter, før den er silkeblød og bliv ikke utålmodig, den skal nok samle sig og blive blød efter en 5 minutters tid), stilles den til hævning i skålen (træk film eller en pose henover) til dobbelt størrelse.

Når dejen er hævet, hældes den i en bradepande, der er smurt med olie. Tryk den godt ned i bradepanden med fingrene (lav eventuelt mønster med en gaffel eller fingerspidserne), og dernæst fordeles den hakkede rosmarin over dejen. Pres urterne lidt ned i dejen og drys til sidst med flagesalt. Man kan allerede nu tilføje oliven eller andre smagsvarianter til brødet. Lad dejen efterhæve ca. 1½ time, til den ser luftig ud.

Sæt focacciaen direkte fra køl ind i en forvarmet ovn på 210 grader og bag den i ca. 20-25 minutter, indtil brødet er gyldent og sprødt.

Brødet er bedst, når det er varmt, men ikke brandvarmt. Så lad det lige hvile en 10 minutter, før serveringen eller lad det køle helt af.

Buon appetito!

 

Velkommen til Escapeaway 

Hos os kan du skræddersy din rejse præcis som det passer dig, enten med direkte fly eller med mellemlanding. Du kan dertil vælge blandt vores nøje udvalgte hoteller.

Pssst…. gå ikke glip af et kig på vores unikke Hideaways-hoteller

Vi anbefaler også at du lejer en bil, for at få de bedste muligheder for at opleve området, du rejser til.

 

Ønsker du at få ferietips, gode tilbud og meget mere spændende rejseinspiration?  Klik her og tilmeld dig vores nyhedsbrev.

>>> Læs mere om vores Hideaways-hoteller

>>> Læs mere om Escapeaway

>>> Læs mere om Italien

Mere fra Louise Laurenius

De bedste mandler kommer fra Sicilien

Køber du en pose mandler i et dansk supermarked, er det sandsynligvis...
Læs mere