Gnocchi di patate fatti a casa – hjemmelavede kartoffel-gnocchi

gnocchi di patate
I Italien har man lavet kartoffel-gnocchi stort set siden kartoflen kom til Europa. Nu kan du også lære at lave din egen kartoffel-gnocchi derhjemme...

Der findes et udtryk i Italien, som siger Giovedì gnocchi, Venerdì pesce, Sabato trippa, hvilket kan oversættes til torsdag: gnocchi, fredag: fisk, lørdag: kallun. Det er et udtryk, som stammer fra Rom og beskriver, hvad man historisk set har spist disse dage. Så vidt, så godt. Men det er interessant at undersøge, hvorfra dette udtryk kommer. Visse italienske kilder mener, at det var de romerske kristne som spiste gnocchi om torsdagen, fordi dette var dagen, som bedst egnede sig til bod – men at spise gnocchi synes jeg ikke er en straf, så jeg kan ikke rigtigt tilslutte mig den forklaring! En anden forklaring er, at de romerske osteriaer (italiensk type værtshus) tilberedte gnocchi på torsdage for økonomisk at kunne klare weekenderne, som ofte bød på middage med dyrere ingredienser. Den forklaring synes jeg lyder mere sandsynlig, for gnocchi er jo billig – hovedingrediensen er kartoffel og derudover behøves kun lidt mel, et æg og en knivspids salt.

Uanset hvad forklaringen på det berømte udtryk er, så er den følgende opskrift en, som du bør prøve! At lave hjemmelavede gnocchi er ikke særligt svært, og når de er færdige, kan du servere dem på mange forskellige måder: helt enkelt med brunet smør og salvie (min personlige favorit), med en tomatsauce, eller hvorfor ikke med en aubergine- og saffranssauce (det var denne sauce, som bragte mig videre fra første runde i madlavnings-konkurrencen “Sveriges Mesterkok 2016” – en succés med andre ord).

Fakta:
Tilberedning: ca. 1 time
Antal portioner: 4-6

Ingredienser:

  • 1 kg kartofler
  • 300 g mel
  • 1 æg
  • Salt
  • Polenta

Tilberedning:
Begynd med at skylle kartoflerne og lægge dem i en kasserolle med saltet vand (obs: skræl ikke kartoflerne i denne omgang). Kog dem til de bliver møre. Hæld derefter vandet fra. Skræl dem, mens de stadig er varme. Pres dem herefter gennem en kartoffelpresser.

Læg kartoffel-massen i en bunke på et bord drysset med mel. Hæld mel og salt på. Ælt dejen lidt, tilsæt derefter ægget. Ælt indtil dejen hænger sammen og ikke er klumpet.

Tag en lille klump af dejen og rul den ud, ca. 1-2 cm i diameter. Skær dine gnocchi ud med en kniv, ca. 1 centimeter brede.

Rul dem en efter en over en gaffel samtidig med, at du trykker dem let. Dette giver gnocchi´en struktur og gør, at den lettere optager din sauce. Læg dine færdige gnocchi på en plade, som du dækker med polenta (for at gnocchi´en ikke skal klæbe).

Lad dem tørre i 15-30 minutter. Kog dem derefter i en stor kasserolle med saltet vand. Gnocchi´en er klar efter 2-3 minutter (når de flyder op til overfladen).

EKSTRA-TIP: Når du har kogt dine gnocchi, anbefaler jeg dig at stege dem i smør – det giver en god, sprød skorpe.

Buon appetito!

Mere fra Louise Laurenius

De bedste mandler kommer fra Sicilien

Køber du en pose mandler i et dansk supermarked, er det sandsynligvis...
Læs mere