Opskrift på gnocchi

Når man tænker på italiensk mad, er pasta noget af det første man kommer i tanke om. Men der findes noget andet, der har været en del af det italienske køkken i århundreder: Gnocchi. Navnet betyder “klump” og beskriver formen, men ikke smagen. Gnocchi er lavet af kartofler, og man kunne måske godt tro, at det ville være smagløst og kedeligt – mættende, men trist. Dette er dog langt fra tilfældet.

Gnocchi er i udgangspunktet ikke en hel ret i sig selv, selvom det er godt til mellemmåltider med bare en lille smule salt og peber, og italienerne spiser det ofte som alternativ til suppe. De eventyrlystne kan lave deres egne gnocchi, der jo trods alt kun er kartoffelruller, og opskriften kommer her.

Gnocchi fra bunden

Ingredienser

– 3 store bagekartofler
– 11 liter vand
– 2 kopper semulje
– 1 stort æg
– 1 tsk salt
– ¼ kværnet hvid peber
– Parmesan ost
– Muskatnød

Tilberedning

Kog kartoflerne i en stor gryde i en halv time. Sørg for at der er rigeligt med plads til at de kan bevæge sig rundt. Hæld vandet fra og lad kartoflerne køle nok til, at de håndteres. Halvvarme kartofler er bedst til denne opskrift.

Skræl kartoflerne og skær dem i skiver.

Pisk æggene i en skål og tilsæt kartoffelskiver og mel. Tilsæt derefter ost, salt, peber og muskatnød og rør/mos blandingen godt sammen. Form små kugler af kartoffelblandingen og tryk dem lidt flade med en gaffel, så de får den rigtige form. De skal være ca. 1,5 cm i længden.

Kog 6 liter vand i en stor gryde. Put gnocchierne i og rør forsigtig rundt, så de ikke klistrer sammen. Det skulle kun tage et par minutter.

Herefter har du dine egne hjemmelavede gnocchi, som du efterfølgende kan bruge til at lave en af følgende retter.

Spinat Gnocchi

Denne ret er simpel at lave.

Ingredienser

– 1 kop spinat
– 5  stk. gnocchi
– 30 g Romano ost
– Lidt salvie

Tilberedning

Bland spinaten med lidt vand og blend så til den ønskede konsistens. Hvis gnocchierne er kolde, kan du dampe dem i mikrobølgeovnen med lidt vand i 1 min. Mos derefter gnocchierne, så der stadig er klumper i. Bland gnocchier og blendet spinat og sæt i ovnen ved 177 grader i et par minutter til de er varme. I de sidste 30 sekunder drysses salvien og Romano-osten på.

Simpel, mættende og lækker.

Tomat Gnocchi

Denne ret er en udvidelse af spinat gnocchi.

Ingredienser

– 1/3 kop tomatsauce
– 2 spsk olivenolie
– 1 fed hvidløg

Tilberedning

Til spinatopskriften ovenover tilføjes 1/3 kop tomatsauce og olivenolie. En lækker tilføjelse kunne også være et par skiver porcinisvampe. Lad det hele simre i 5 min. Pres hvidløget og drys det udover retten, inden det hele kommes i ovnen i et par minutter.

Der er selvfølgelig lidt arbejde ved at lave gnocchierne selv, men resultatet er det hele værd.

God fornøjelse.

Skrevet af
Mere fra Lars Krogh

Hvor skal man bo i Pisa?

Pisa er en by fuld af historiske bygninger og samtidig fuld af...
Læs mere