Opskrift på marinara sauce

Marinara Sauce opskrift
Marinara Sauce med Basilikum og Hvidløg

Marinara er i bund og grund en helt almindelig klassisk tomatsauce. Men der er måder at gøre saucen mere spændende på, og den kan bruges både i pastaretter og som pizzafyld.

Eftersom navnet kommer fra det italienske ord for søfart, kan man godt komme til at tro, at marinara er noget med fisk og skaldyr, men det er ikke tilfældet. Marinara sauce er nok den mest velkendte og klassiske italienske tomatsauce og består oftest af tomater, hvidløg, urter og løg. Den er brugt verden over blandt millioner af middelmådige spaghettiretter, men der findes mange variationer, så det behøver ikke at være sådan, og en ægte italiensk marinara sauce kan være både spændende, anderledes og helt utrolig.

Hvis man sammenligner marinara sauce med lignende retter fra henholdsvis Nord- og Syditalien, vil man opdage, at marinara saucen kan kombinere kvaliteter fra begge regioner. Her har du det krydrede køkken fra Syditalien, hvor tomatbaserede saucer som f.eks. den krydrede puttanesca med peberkorn, hvidløg, basilikum og sorte oliven er mest almindelige, og de mere søde og cremede saucer fra Norditalien som f.eks. Bolognese Ragu eller Alfredo, hvor smør er mere fremtrædende. Basilikum, hvidløg og oregano giver marinara saucen den italienske karakter, og en god og stærk chili kan give den et ekstra pift.

Her får du en meget enkel opskrift at starte på:

Marinara sauce

Ingredienser

– 1 dåse San Marzano tomater
– 1/8 dl olivenolie
– 2 fed hvidløg
– 3 basilikumblade

Tilberedning

Vask og tør basilikumbladene. Brun hvidløget i olivenolien i et par minutter. Skær tomaterne ud og blend dem i en blender i 10 sek. Kom krydderierne i og hæld det hele i en pande. Lad det simre i 20 min.

Ud fra basissaucen kan man udvide i mange variationer efter smag og behag.

Start f.eks. med basissaucen, men før det simrer tilsættes ¼ tsk kværnet peber. Prøv desuden at tilsætte meget finthakket løg og 1 tsk oregano. Eller hvad med at bruge forskellige grøntsager som ekstra fyld.

Skal saucen være lettere og have mere smag? Her kan du f.eks. bruge hvidvin og ca. ½ dl til ovenstående basissauce vil være rigeligt. En Gewürztraminer vil nok være for meget, men en god, tør Chenin Blanc vil være perfekt.

Du kan også vælge at bruge noget oksekød til at styrke smagen og få mere fylde, og her er oksekød i klumper perfekt. Skær dem i små stykker, brun dem og kom dem i saucen. Skal det være lidt mere avanceret, kan du komme et par stykker fintskåret grøn peber i.

Du skal ikke bekymre dig om at bryde traditioner eller at lave noget, der ikke er autentisk. Alle ovenstående variationer kommer fra forskellige områder i Italien, der er et varieret land med indflydelse fra kulturer så forskellige som Grækenland, Frankrig og adskillige nordlige arabiske stammer.

Selvom marinara sauce oprindeligt er fra Napoli, er det en universel italiensk tomatsauce, og der findes i hundredvis af variationer fra overalt i landet. Saucen behøver langt fra at være kedelig, og den kan sætte krydderi på dit middagsbord, så slip fantasien løs – det gør italienerne!

Tags fra artiklen
,
Skrevet af
Mere fra Lars Krogh

Hvor skal man bo i Pisa?

Pisa er en by fuld af historiske bygninger og samtidig fuld af...
Læs mere