Opskrift på milanesisk risotto

Risotto er en klassisk italiensk risret, og der gemmer sig en lækker smagsoplevelse bag denne simple opskrift. Der findes naturligvis utallige forskellige opskrifter på risotto, der alle sammen repræsenterer den region, de kommer fra og den kok, der fandt på dem.

Risotto afviger fra normale risretter, da retten ikke bruger de efterhånden almindelige asiatiske ris. I stedet bruger man en meget speciel type italiensk byg, der hedder Arborio. Nogle gange bruges Carnaroli eller Vialone, men de er næsten identiske.

Tilberedelsen af risotto er også helt anderledes end almindelig ris, da de skal steges i stedet for koges. Da det er en italiensk ret, bruger man selvfølgelig olivenolie i stedet for saflor eller vegetabilsk olie.

Milanesisk Risotto

Risottoen fra Milano er den mest almindelige klassiske risotto verden over.

Ingredienser

– 5 dl kyllingefond
– 1 dl Arborio ris
– 1 stort løg
– ¼ dl hvidvin
– ½ tsk safran
– 2 spsk smør
– olivenolie

Tilberedning

Tag en stor stegepande og kom lige store dele olivenolie og smør i.
(Norditalienske retter har det med at bruge smør, mens syditalienske retter bruger olivenolie. Risotto bruger begge dele.)

Hak løget fint og brun det.

Hæld olivenolie i samme pande indtil det er 3 mm. Varm op ved middel varme og tilsæt ris. Rør forsigtigt, men grundigt, så risene bliver dækket af olie og løgsmag.

Tilsæt kyllingefonden.

Top af med safran og hæld vinen over. Koges ved lav varme i ca. 20 min under omrøring.

Tag af varmen og drys evt. Romano ost over.

Der er flere variationer over milanesis risotto, der alle er lige lækre. For en vegetarisk version erstattes kyllingefonden blot med grøntsagsfond og f.eks. svampe.

Det vigtigste i forhold til risotto er, at retten skal være dejlig cremet, og kornene skal kunne bevæge sig frit rundt og ikke klumpe sammen. Hvis de klumper har du været for nærig med olivenolien. Sørg desuden for at røre rundt tit nok til at kornene suger godt med smag fra kyllingefonden.

Det kræver øvelse at lave en god risotto, så du skal ikke tage dig af, hvis dit første forsøg ikke bliver perfekt – øvelse gør mester.

God fornøjelse og buono appetito.

Mere fra Louise Laurenius

De bedste mandler kommer fra Sicilien

Køber du en pose mandler i et dansk supermarked, er det sandsynligvis...
Læs mere