Opskrift på Sicilianske saucer

Sicilianske saucer

Italienske saucer er velkendte verden over. Men der er en region af landet, der tilbyder noget helt anderledes: Sicilien. Legalt er den en del af Italien, men Sicilien er ofte gået sin egen vej rent politisk. Den samme uafhængige ånd findes også i maden fra denne solrige ø. Og især i dens fine saucer.

En af hemmelighederne bag den fine, tykke sicilianske tomatsauce er strutto. Men du skal ikke bruge det, hvis du ønsker få kalorier. Strutto er nemlig smeltet svinefedt og, selvom det gør et fantastisk stykke arbejde med at gøre saucen tykkere, kan det gøre det samme for dig. Men moderat brug giver smag og tykkelse, der ellers ville kræve timevis i køkkenet.

Heldigvis er der adskillige måder at få den perfekte sicilianske sauce, og her får du et eksempel på en fin tomatbaseret blanding, der er perfekt til fiskeretter.

Siciliansk sauce med løg og hvidløg

Ingredienser

– 4 tomater
– 4 forårsløg
– 1 spsk hvidløg
– 1 spsk olivenolie
– 8 friske basilikumblade
– en smule stærk chili sauce

Tilberedning

Tilberedningen er i dette tilfælde meget simpel. Skræl tomaterne og skær dem i små firkanter. Gør så det samme med løgene. Knus hvidløget og basilikumbladene. Tilføj chilisaucen og olivenolien. Kom derefter det hele i en blender. Blend i 30 sek og voila!

Den næste udgave kræver lidt mere tilberedning, men resultatet er helt klart arbejdet værd.

Siciliansk Linse Salsa

Ingredienser

– 1 dl tørrede linser
– 2 x 100 grams tomatsauce (eller du kan bruge saucen fra opskriften ovenover)
– 1 dl hakket løg
– 1 lille zucchini
– 2 dl friske portobello svampe
– 2 tsk jomfru olivenolie
– 3 fed hvidløg
– 3 dl vand

Tilberedning

Varm olien i en stor pande ved middel varme. Mens du venter på, at panden og olien bliver varm, hakker du zucchinien i små stykker og skærer svampene i skiver. Pres hvidløgene og hak løgene.

Tilsæt nu alle grøntsagerne til den varme olie og steg i 5 min under forsigtig omrøring.

Tilføj linserne og vand og bring det hele i kog. Skru ned for varmen og læg låg på panden. Lad det simre i omkring 45 min. Tilsæt evt. mere vand undervejs for at forhindre, at det koger tørt. Resultatet er en lækker, tyk sauce, der passer til alle slags retter.

For en anden lækker variation af denne simple ret tilføjes der bare en lille smule knust rød peber. Eller prøv at tilsætte lidt hakkede ansjoser. Du kan også altid bryde grænserne lidt ved at komme et par spiseskefulde frisk oregano i. Selvom det strengt taget ikke er en siciliansk urt, giver oregano retten en fantastisk duft og smag.

Nogle opskrifter fra Sicilien bruger smør, og du kan altid gøre, hvad du vil i dit eget køkken, men tommelfingerreglen for autentiske italienske opskrifter er som udgangspunkt, at der bruges smør i de Norditalienske retter og olivenolie i de Syditalienske retter. Sicilien, der godt nok er en ø ved den sydlige kyst, har dog altid gjort, som det passer dem – så gør som du har lyst til!

God fornøjelse!

Skrevet af
Mere fra Lars Krogh

Hvor skal man bo i Pisa?

Pisa er en by fuld af historiske bygninger og samtidig fuld af...
Læs mere