På vandreferie i vildmarken

Kungsleden, Sverige
Enlig vandrer på Kungsleden i det nordlige Sverige. Foto: Anders Rosqvist, CC.

Norden er ganske særlig i starten af sommeren. Mange benytter de lyse nætter til vandring langt fra byerne. I de nordlige egne kan man vandre i timer uden at støde på andre mennesker.

Nu hvor de nordiske lande viser sig fra deres bedste side, rejser mange mennesker således til de nordlige egne af Norge, Sverige, Finland for at nyde en vandreferie i fred og ro.

Allemandsretten

Flere af de nordiske lande råder over udstrakte naturområder med “allemandsret”, så her kan man frit begive sig ud på eventyr, og når trætheden melder sig, slår man bare sit telt op – og sover nogle timer.

I Sverige har det offentlige endda bygget nogle hytter, som man kan benytte sig af på vandreturen. I Norge har man et andet system, hvor man skal være medlem af det norske vandrelaug for at benytte hytter i naturen.

Nu, hvor det knapt bliver mørkt, er der masser af tid til at udforske de store vidder mod nord. Og mange steder kan du vandre i timevis uden at støde på et andet menneske.

For mange er netop dette rigtig ferie. At komme helt væk. Væk fra dagligdagens stress og jag. De øde egne er som balsam for sjælen. Lige pludselig er dagligdagens problemer sat i perspektiv, og de synes fjernere og fjernere for hvert skridt, du tager.

Skønne naturområder

Hvad kultur og befolkning angår har Sverige, Norge og Finland en masse forskelligt at tilbyde feriegæster, men fælles for alle landene er en natur af enorm udstrækning, der rækker langt mod nord. Det virker tiltrækkende på os danskere, for vi er vante til at klare os på meget mindre plads, hvor det er svært at gå mange minutter før man kan se en gård, en landsby eller andre mennesker.

Der er flere naturparker i Norden, men til trekking er Kungleden en klassiker. Mod nord byder Nordkalottleden på masser af smuk natur. Denne rute krydser både ind over Norge, Sverige og Finland. Denne næsten 800 kilometer lange vandrerute kræver dog sin tid.

Få midnatssolen med

Vandrer du langt nok nordpå, for eksempel på Nordkalottleden, har du i dele af juni og juli mulighed for en helt særlig naturoplevlse: Midnatssolen. Jo længere nordpå, du er, jo længere frem på sommeren kan du opleve midnatssolen.

Norge når længst mod nord, så det er nok det bedste sted at opleve midnatssolen, men også en del af Finland og spidsen af Sverige ligger langt nok mod nord (nord for polarcirklen) til at det kan lade sig gøre et godt stykke tid hen på sommeren.

Tags fra artiklen
,
Skrevet af
Mere fra Marie B.

Champing – tilladt at snorke i kirken

Har du også normalt svært ved at holde øjnene åbne under gudstjenester?...
Læs mere