Paella – en spansk specialitet

Paella
Paella. Foto: Ting Tian - Unsplash

Paellaen er for Spanien, hvad pizzaen er for Italien. Paellaen har naturligvis særlig betydning i Valencia, hvor den velsmagende ret blev udviklet, men også catalanerne har et nært forhold til denne spanske klassiker, der efterhånden er kendt over det meste af verden.

Fortællingen om paellaens tilblivelse tager os langt tilbage i tiden. Helt tilbage til dengang, der var romere og senere maurere på den iberiske halvø. Oprindelig var paellaen en simpel ret, man spiste direkte fra panden i marken eller på arbejdspladsen.

Ris på pande

Forudsætningen for at lave paella er en stor pande og ris. Romerne bragte de første pander til Spanien for to tusind år siden. For omkring tusind år siden tog maurerne ris med til den iberiske halvø. Så var de vigtigste forudsætninger for paellaens tilvejebringelse på plads.

At det lige var i Valencia, at paellaen blev opfundet, er måske heller ikke nogen tilfældighed. Området omkring Valencia er og har altid været et af de områder i Spanien, hvor der blev dyrket mest ris. Klimaet egner sig perfekt til dyrkning af ris, og nogle af de bedste ris i Europa kommer fra Valencia.

Foto: Colin + MegUnsplash

Fra marken ind på restauranterne

Tidligere var paellaen middagsmad, som arbejdere og bønder kunne nå at tilberede, hvor de arbejdede i middagspausen. Man havde ris fra marken, og så tilsatte man ellers, hvad man kunne få fat i ude på landet. Løg, tomater og – hvis man var heldig – noget kød.

Det dyre krydderi safran kom til senere, men tilsættes stadig i dag kun i dyr paella eller i meget små mængder, da det er afsindigt dyrt, hvis det er ægte. Allerede tidligt blev paellaen tilberedt på en stor bred pande, men i et tyndt lag, så mange kunne spise direkte med uden det tog for lang tid at tilberede retten.

Efterhånden spredte retten sig i takt med, at den gode ris fra området ved Valencia vandt større udbredelse. Det var i denne forbindelse, at retten fik flere former. Særligt udgaven med marisco altså med rejer, muslinger og andet godt fra havet vandt udbredelse.

Den originale paella er dog helt uden alt det gode fra havet, selvom det i dag er den udgave mange forbinder med typisk spansk paella. Den mest populære og kendte paella er altså ikke den originale. Den oprindelige paella indeholdte ofte også snegle, for dem kunne man altid finde i marken.

Store paellaer er populære ved festivaller. Foto: Angela Llop, CC BY-SA 2.0

Konkurrencer og kæmpepaellaer

I dag er paella en integreret del både af spaniernes selvforståelse og af den oplevelse, feriegæster forventer i landet. Det er nok en af de mest serverede retter langs kysterne i Spanien overhovedet. Paella er lige så spansk som den bagende sol og flamencoens melankolske melodier.

Derfor er det heller ikke overraskende, at spanierne gør et stort nummer ud af tilberedningen. Både til familiemiddagen, men også når de holder paella-festivaler og konkurrencer. I Valencia samler folk sig også i gaderne og laver paella sammen i forbindelse med politiske møder og demonstrationer.

Verdens største paella blev ifølge Guinness rekordbog lavet af den valencianske kok Juan Galbis og et team af hjælpere i netop Valencia den 8. marts 1992. Denne paella målte 20 m i diameter og kunne mætte over 100.000 mennesker!

En traditionel paella valenciana. Foto: Adrián Martínez, CC BY-SA 2.0

Paella på tværs af Spanien

Der er mange forskellige regionale variationer af paella i Spanien, og hver region har sin egen unikke opskrift og tilberedningsmetode. I Valencia, hvor paella altså har sin oprindelse, laves den klassiske paella valenciana med kylling, kanin og bønner, men der findes også en række andre variationer her såsom paella med skaldyr eller svampe.

Særligt hvis du rejser til de Baleariske Øer, som omfatter Mallorca, Menorca, Ibiza og Formentera, vil du finde den såkaldte paella de marisco på menuerne. Holder du i stedet ferie på fastlandet, kan du i Catalonien prøve en paella med snegle (cargols), som ofte serveres med aioli sauce. I denne region kan man også finde paella med butifarra-pølse, som er en anden lokal specialitet.

Paella i Madrid-regionen adskiller sig fra den klassiske paella valenciana ved at bruge ingredienser såsom artiskokker og ærter. Men også her kan du få versioner af paella som inkludere blæksprutter, rejer eller andet godt fra havet til trods for beliggenheden langt inde i landet.

Udover disse populære paella-variationer er der også andre regionale specialiteter. Du kan for eksempel være heldig at finde steder, som serverer paella med blæksprutte og arroz negro (sort ris) i Catalonia, eller med arroz caldoso (kogt ris) fra Andalusien, som er en mere flydende version af paella, ofte lavet med fiskefond og skaldyr.

Stort set uanset hvor du rejser til i Spanien, vil du kunne finde en variation af paellaen, som afspejler regionens smag og traditioner. Det er en af de mest ikoniske retter i spansk madkultur og en vigtig del af landets kulinariske arv.

Du kan læse meget mere om mad og vin i Spanien her på bloggen. Læs for eksempel om tapas som også er et must at spise på en rejse til i Spanien.

Oplev kulinarisk magi på din rejse til Spanien

Er god mad og vin vigtige elementer, når du skal rejse til Spanien? Så kan jeg anbefale dig at tjekke de Hideaways og boutique-hoteller i Spanien, som Escapeaway har håndplukket. Det inkluderer nemlig hoteller kendt for deres gode køkken, som gerne byder på lokale specialiteter. Det er perfekt, hvis du holder af ferier i omgivelser, hvor der er kælet ekstra for detaljerne, uden at det behøver at være luksus.

>> Se alle rejser til Spanien med Escapeaway

Tags fra artiklen
Mere fra Louise Laurenius

De bedste mandler kommer fra Sicilien

Køber du en pose mandler i et dansk supermarked, er det sandsynligvis...
Læs mere