Panzanella – brødsalat med tomater fra det centrale Italien

Panzanella
Panzanella er endnu en af de meget omdiskuterede italienske anretninger, hvor hver en mamma har sit bud på, hvorledes den EGENTLIG skal laves

Panzanella er endnu en af de meget omdiskuterede italienske anretninger, hvor hver en mamma har sit bud på, hvorledes den EGENTLIG skal laves. Oprindeligt er det en toscansk salat, der lagde op til, at man fik anvendt det daggamle brød. Med tiden er denne skik blevet udviklet fra at være en mættende og billig servering i almuekøkkenet til at optræde på moderne menukort.

I Lazio hedder det Panzanella, men i Toscana kaldes salaten også for Panmolle, hvor man har for vane at væde det tørre daggamle brød og vride det i stykker ned i salaten. I Marche afholdes der årligt en folkelig fest for Panzanella’en: Sagra della Panzanella, helt præcist foregår det i byen Lamoli i dagene 13.-15. august. Også i Monterotondo i Lazio finder man den første søndag i juli en Sagra della Panzanella.

Her følger mine fif og råd til, hvordan du kan tilberede den dejlige salat. God fornøjelse!

Fakta
Tilberedning: 45 min
Antal personer: 6

Ingredienser

  • 600 g daggammelt ciabatta-brød
  • 1 kg modne tomater, gerne forskellige slags, da det skaber variation til det endelige udtryk
  • salt
  • olivenolie
  • 1 håndfuld kapers
  • 6 saltede ansjoser eller 12 fileter i olie
  • 1 rødløg
  • 1 stængel blegselleri, kun det inderste
  • 1 stor håndfuld basilikum

Dressing:

  • 2 spsk rødvinseddike
  • 10 spsk ekstra jomfru olivenolie
  • 1 fed hvidløg, knust eller revet
  • salt og friskkværnet peber

Tænd ovnen på 200º grader.

Daggammelt ciabatta-brød er velegnet, mens maskinproduceret toastbrød slet ikke kan bruges. Skær skorpen af og riv krummen i nogle solide store stykker (som en god valnød). Du kan skære brødet ud, men den rå kant, som brødet får, ved at su river det, gør brødet mere modtageligt for den lækre dressing og saften fra de øvrige ingredienser. Er brødet vitterligt daggammelt og sprødt, lægges brødstykkerne blot på et fad og stilles til side. Du kan også forsøge dig med den oprindelige toscanske version, hvor det udblødes i vand i en ti minutter, herefter vrides det og lægges i en skål.

Min foretrukne version
Har det stadig en blødhed over sig, kan det anbefales at lægge brødstykkerne på en bradepande, hælde olivenolie og salt over og sætte dem i ovnen. Brødstykkerne skal blot have, til de bliver sprøde og gyldne. Stil herefter brødet til side. Du kan også riste brødet gyldent på en pande.

Tomaterne skæres i både og lægges i et dørslag over en skål, som kan optage saften. Salt dem gavmildt, da det vil hjælpe til med at vride væsken ud af tomaterne. Smid kapers og hakkede ansjoser i skålen.

Snit løget fint, da store stykker løg kan ødelægge hele balancen i salaten. Snit ligeledes blegselleristænglen fint, og bland herefter løg og selleri i en serveringsskål sammen med brødstykkerne. Riv det meste af basilikumbladene i mindre stykker og vend i panzanella’en. Vend tomaterne rundt og pres dem blidt mod dørslaget. Bland tomaterne i serveringsskålen sammen med de øvrige ingredienser. Rør rødvinseddike i tomatsaften (eller sherry-, æble- eller hvidvinseddike). Tilsæt olivenolie og hvidløg, og rør dressingen sammen. Smag til med salt og peber. Den må gerne være skarp i smagen, da brødet og de øvrige ingredienser mildner smagen meget, når først det hele blandes sammen.

Servering
Vend salaten nænsomt rundt med dressingen. Anret salaten dekorativt med de sidste basilikumblade. Lad salaten trække i ca. 15 minutter, så brødet kan optage noget af al saften og kraften, medmindre du valgte den toscanske version og allerede har udblødet brødet i vand, hvorfor salaten skal på køl frem til den serveres – og det skal helst være straks. Panzanella’en holder sig frisk og delikat i op til en time.

Salaten er en ren sommerlig forkælelse sammen med andre italienske anretninger, som tilbehør til en kødret eller bare som et frisk islæt til en skøn frokost.

Buon appetito!

Kunne du tænke dig at modtage flere tips om italiensk mad?

- så tryk her og tilmeld dig vores månedlige nyhedsbrev!
Tags fra artiklen
, ,
Mere fra Louise Laurenius

De bedste mandler kommer fra Sicilien

Køber du en pose mandler i et dansk supermarked, er det sandsynligvis...
Læs mere