Parisiske borgere vil have byens cafeer og bistroer anerkendt af Unesco

Cafe i Paris
Parisiske borgere vil have byens cafeer og bistroer anerkendt af Unesco

Der er forlængst gået mode i at søge Unesco om optagelse på listen over verdens-kulturarv; ikke mindst i de største sydeuropæiske lande, der dels bugner af unikke historiske monumenter og dels har været hurtige til at se fordelen i at have så mange steder på Unescos verdensarvs-liste som muligt, så de kan promoveres i turistmæssig og kommerciel øjemed.

Kulturelt mødested

Men fornyligt har en gruppe parisiske borgere meldt sig på banen med en kampagne, der synes at have et helt andet formål: Gruppen, der består af cafe-ejere, skuespillere og andre privatpersoner, ønsker at få UNESCO til at tildele immateriel kulturarvsstatus til den franske hovedstads legendariske bistroer og udendørs cafeer for at øge bevidstheden – både i Frankrig og i udlandet – om den rolle, som byens bistroer og cafeer spiller i “at bringe folk og kulturer sammen”, samt deres rolle som intellektuelle og kunstneriske mødesteder.

Paris - par
Paris er kendt som romantikkens by; men det er også cafeernes by; og nu vil en række borgere have Unesco til at anerkende denne kendsgerning

Som en uddybning af motivationen for at indgive ansøgningen om verdensarvstatus har gruppen desuden anført, at de parisiske cafeer og bistroer er et symbol på “frihed, kunsten at leve og kulturel mangfoldighed”, ikke mindst set i lyset af terrorangrebet i november 2015, som efterlod 130 mennesker døde og mere end 350 sårede, og som blandt andet var rettet mod gæster, der opholdt sig i parisiske caféer og barer. Gruppen nævner også truslen fra de voldsomt stigende leje-priser i den centrale del af Paris og konkurrencen fra stærke multinationale firmaer inden for restaurations-branchen som en del af begrundelsen.

Den officielle ansøgning forventes at blive indsendt til det franske kulturministerium i september måned, hvorefter  kulturministeriet – der er ansvarlig for landets ansøgninger om verdensarvs-status – forventes at sende ansøgningen videre til UNESCO.

Paris - Eiffeltårnet
Eiffeltårnet er – ligesom byens cafeer- blevet et kulturelt vartegn for Paris

Seinens bredder

Hvis det lykkes gruppen at få opført de parisiske cafeer og bistroer på Unescos verdensarvsliste, vil det ikke være første gang, at Paris vinder Unescos gunst. I 1991 blev Seinens bredder opført på listen over verdensarv med den begrundelse, at byens vigtigste historiske monumenter lå i netop dette område: “Fra Ile Skt. Louis til Pont Neuf, fra Louvre til Eiffeltårnet og fra Place de la Concorde til Grand og Petit Palais, kan Paris´ historiske udvikling ses fra floden Seine”, skrev Unesco i sin motivation – og uddybede: “Paris er en flod-by. Siden de første menneskelige bosættelser, fra forhistorisk tid til Parisii-stammerne, har Seinen spillet en stor rolle, både i forsvaret af byen og for byens økonomi. Den nuværende historiske by, der udviklede sig mellem det 16. og 20. århundrede, afspejler sig i udviklingen af forholdet mellem floden og byen”.

Notre Dame set fra Seinens bredder
Notre Dame set fra Seinens bredder, der allerede er en del af Unescos verdensarvsliste

Foruden Seinens bredder har Frankrig hele 42 seværdigheder opført på Unescos verdensarvsliste, herunder 38 kulturelle verdensarvs-seværdigheder, 3 naturmæssige og 1 blandet, samt 37 seværdigheder på Unescos tentative verdensarvsliste (dvs. Unescos ansøger-liste).

De mange Unesco-seværdigheder er spredt ud over hele Frankrig, så hvis du på et tidspunkt løber tør for kulturelle og historiske indtryk i den franske hovedstad, venter der dig masser af oplevelser andre steder i landet.

Rejser til Paris med Hideaways

Hideaways arrangerer rejser til Paris med fokus på omhyggeligt og personligt udvalgte hoteller og ferieboliger, der skiller sig ud fra masseturismens standard-hoteller. Læs mere om rejser til Paris med Hideaways her.

Tags fra artiklen
,
Mere fra Michael Nielsen

Oplev efteråret i Norditalien!

Efteråret i Norditalien kan være en ganske interessant oplevelse, ikke mindst på...
Læs mere