I Parma er du rejsende i Europas historiske hjerte

Parma katedral
Den imponerende katedral i Parma. Foto: alepuzio, CC BY 2.0.

I regionen Emilia-Romagna ligger provinshovedstaden Parma, som er berømt for sin parmesanost, parmaskinke, arkitektur og det smukke landskab, der omgiver den.

Parma var et beboet område allerede i bronzealderen, så byens historie rækker længere tilbage end de fleste byers. Arkæologer har fundet ud af, at på det sted, hvor Parma ligger i dag, lå der i bronzealderen en såkaldt “terramare”. En samling af små landsbyer af træhuse, placeret efter et veldefineret, kvadratisk mønster. Fænomenet har man registreret rester af flere steder i Italien. Husene i en “terramare” var bygget på tør jord, men i nærheden af floder. De ældste gravhøje i Parma stammer fra denne periode.

Parma Universitet er et af verdens ældste universiteter

Parma emmer i det hele taget af historie, og byen er blandt andet hjemsted for et af verdens ældste universiteter. Parma Universitet blev grundlagt i 1117 som et center for studier af Middelalderens humanistiske discipliner som grammatik, retorik og logik. Det juridiske og det medicinske fakultet kom til i løbet af 1300-tallet. Som mange læreanstalter i Middelalderen havde universitetet i perioder problemer med den katolske kirke, og den daværende pave lukkede det i 1327. I løbet af de næste 100 år blev universitetet ofte lukket og åbnet igen.

I dag truer ingen lukninger, og universitetet er en topmoderne læreanstalt med 30.000 studerende og 11 fakulteter. Det rummer også en botanisk have, Orto Botanico de Parma, som man roligt kan regne med blandt byens mange imponerende seværdigheder.

Forvandlingen fra romersk til gotisk arkitektur foregik i Parma

Et arkitektonisk vidunder, man ikke må gå glip af på rejsen til Parma, er bygningen omkring døbefonten bag Parmas katedral. På latin hedder en sådan bygning “baptisterium”, og Parmas baptisterium fra 1196 er et af Europas vigtigste monumenter fra Middelalderen. Den anses nemlig for at repræsentere det nøjagtige tidspunkt for transaktionen fra romersk til gotisk arkitektur.

Ydersiden af bygningen er ottekantet og lavet i lyserød marmor fra Verona. Indersiden rummer 16 buer, der former 16 alkover som hver indeholder et maleri. Malerierne er fresco’er fra det 13. og 14. århundrede, der fremstiller forskellige religiøse scener. Den mest slående del af det indre af Parmas baptisterium er dog det malede loft, hvor 16 stråler kommer ud fra midten og korresponderer med buerne.

Parmas katedral

Parmas katedral er i sig selv et imponerende bygningsværk. Den anses som en af de vigtigste katedraler i Italien, og kuplen er prydet af fresco’er malet af den indflydelsesrige renæssance-maler Antonio de Correggio.

Når man som rejsende skal slappe lidt af i Parma efter at synsansen er blevet stimuleret af de mange unikke historiske bygningsværker, kan man med fordel lade sin smagssans stimulere af delikatesser fra regionens rige madtradition. Blandt de verdensberømte specialiteter fra egnen hører parmesanost og parmaskinke.

Tags fra artiklen
Skrevet af
Mere fra Marie B.

Champing – tilladt at snorke i kirken

Har du også normalt svært ved at holde øjnene åbne under gudstjenester?...
Læs mere