Påske i solrige Spanien: En unik rejse gennem traditionerne

Påskeoptog i Spanien.
Påskeoptog i Spanien. Foto: Antramir, CC BY-SA 3.0

Påsken, eller Semana Santa på spansk, er årets vigtigste højtid for de katolske spaniere. Den store folkefest som er kendt for sine lange optog af kutteklædte mennesker og stemningsfulde messer, strækker sig fra palmesøndag til påskesøndag. Hvis du rejser til Spanien i påsken, har du derfor gode chancer for at opleve denne betagende og meget gamle tradition. Samtidig kan du naturligvis nyde godt af den lune forårsvarme og sol, som har indtaget Spanien.

Påskefejringerne som finder sted hele ugen og i byer over det meste af Spanien, samler tusindvis af mennesker – både lokale og besøgende. Mange steder har man sine egne traditioner i Semana Santa (den hellige uge). Hvis du i påskeugen rejser rundt til forskellige byer i Spanien, vil du derfor kunne opleve små variationer i måden at fejre påsken på. Nogle steder er stemningen meget højtidelig, mens man andre steder har en mere løssluppen folkefest.

Optogene fortsætter til langt ud på natten. Foto: Enrique Freire, CC BY 2.0

Religiøs folkefest

Den mest karakteristiske del af påskefejringen i Spanien er processionerne, hvor tusindvis af mennesker går gennem byernes gader i traditionelle dragter med spøgelsesagtige hætter bærende på figurer, som skildrer forskellige faser af Jesu lidelseshistorie. Det kan for eksempel være en scene fra den sidste nadver eller en mere dramatisk afbildning af Jesus på korset.

Duften af røgelse fylder luften, mens den imponerende procession bevæger sig langsomt gennem byen. En capella saetas (sørgelig sang) ledsager nogle processioner, messingblæsere og trommer andre, mens nogle optog sker i ophøjet stilhed. Alle typer optog er en fascinerende oplevelse, hvis man hidtil kun har oplevet påsken i den mere uhøjtidelige form, som vi fejrer den herhjemme.

Rødder tilbage til middelalderen

De imponerende påskeoptog med figurer på platforme, pasos, er en gammel katolsk skik med rødder tilbage til det 15. århundrede. På den tid havde katolikkerne netop generobret Spanien, der i de foregående århundreder havde været under de muslimske maureres herredømme. Optogene med deres figurer var derfor en måde at give befolkningen, som ikke selv havde adgang til at læse de hellige skrifter, en mulighed for at modtage det katolske påskebudskab.

I dag vælger mange af de lokale at gå med i optogene, men du kan også sagtens blot følge med fra sidelinjen. Du vil nok bemærke, at de udklædte deltagere bærer forskellige kåber. Farverne afspejler, hvilket katolsk broderskab de tilhører. Ligeledes har nogle en særpræget hovedbeklædning, capirotes, med en høj spids, der kan lede tankerne hen på Ku Klux Klan. Særligt processionerne efter mørkets frembrud, som kun oplyses af fakler, kan med disse spøgelsesagtige dragter virke en smule dystre.

Typisk er det skærtorsdag og langfredag, at du kan se de mest dramatiske og lidenskabelige processioner. Det ligner sørgeoptog, hvor kvinder klædt i sorte blonder følger efter de kutteklædte mænd. Påskesøndag, hvor den mirakuløse opstandelse fejres, får optogene et mere humørfyldt og farverigt udtryk. Stemningen ved de spanske påskefejringer er da også generelt alt andet end dyster. Til tider måske nok meget højtidelig, men du vil samtidig opleve masser af glæde og højt humør, hvis du rejser til Spanien på denne tid.

Semana Santa
Foto: Hernán Piñera, CC BY-SA 2.0
Processionerne kan nemt få en til at føle sig hensat til middelalderen. Foto: Antramir, CC BY-SA 3.0

Velsmagende spanske påsketraditioner

På en rejse til påsken i Spanien er det ikke kun flotte religiøse ceremonier og processioner, du kan opleve. De spanske påsketraditioner inkluderer også lækker mad og drikke, som det også kan anbefales at udforske.

Katolikkerne skal ifølge skikken ikke spise kød en stor del af påsken. Derfor er retter med fisk og skaldyr populære. En af de klassiske retter i påsken er for eksempel Garbanzos con bacalao. Det er en gryderet lavet på klipfisk (torsk) og kikærter, som ofte serveres med kogte æg. Der er også torsk i den populære kugleformede tapas Croquetas de bacalao, som er perfekt til at stille sulten, mens du venter på optaget.

Monas de Pascua. Foto: Juan Emilio Prades Bel, CC BY-SA 4.0

Påske i Spanien er også en tid for søde sager, og der er mange forskellige kager og desserter, der er specifikke for denne tid på året. En af de mest populære er torrijas, en slags Arme riddere, der er dyppet i mælk, æg og sukker og stegt i olie. Kagen serveres ofte med kanel og honning.

En anden populær dessert i påsken er Monas de Pascua. Traditionelt består de af søde brødringe med hele æg bagt ind i overfladen og drysset med kandiserede frugt og sukker. I de senere år er en creme-fyldt version med et chokolade overtræk også blevet populær. Ikke mindst blandt børnene, da den er toppet med små farverige-påskeæg af chokolade.

Hvis du rejser til Spanien i påsken, skal du sørge for at prøve nogle af de lækre retter og søde sager, der er specifikke for denne tid på året. Det er en fantastisk måde at opleve den lokale spanske kultur og traditioner på og en uforglemmelig måde at fejre påsken på.

Foto: Contando Estrelas, CC BY-SA 2.0

Sådan oplever du påskefejringerne i Spanien

Hvis du vil opleve påsken som turist i Spanien, er der flere ting, du kan gøre for at få den bedste oplevelse:

  • Vælg den rigtige destination: Nogle af de bedste steder at opleve påskefejringen i Spanien inkluderer Sevilla, Malaga, Granada og Valladolid. Hvis du vil undgå de største turistmængder, kan du overveje mindre byer som Cuenca eller Toledo.
  • Book din rejse i god tid: Påsken er en af de mest travle perioder i løbet af året for hotellerne i Spanien, så det er vigtigt at booke din rejse i god tid for at undgå skuffelser.
  • Følg de lokale traditioner: Hvis du vil have en autentisk oplevelse, så følg de lokale traditioner. Det kan være en god idé at læse op på de specifikke påsketraditioner i den by, du besøger, så du kan forstå og respektere dem. Som turist er optogene måske blot lidt ekstra kulør på ferien, men for de lokale er det en vigtig ceremoni. Det skal man respektere.
  • Vær tålmodig: Påsken er en tid med langsomme optog og gader fyldt med mennesker. Tag dig god tid og nyd stemningen i gaderne.

Rejser til Spanien med håndplukkede hoteller

Hvad enten du vil holde påskeferie i Spanien eller søger en afslappende badeferie, bør du booke den her hos Escapeaway. Vi er specialister i rejser til Spanien, hvor du bor på håndplukkede hoteller og ferieboliger, der blandt andet er valgt på baggrund af deres gode gæstebedømmelser.

I søgemaskinen hos Escapeaway kan du ved at sortere alle hoteller og ferieboliger efter rejsemål, pris, antal stjerner, afstand fra lufthaven m.v. nemt finde den helt rigtige rejse til dig. Det inkluderer alle de bedste steder i Spanien at opleve de spændende påsketraditioner.

>> Se alle rejser til Spanien med Escapeaway

Mere fra Louise Laurenius

De bedste mandler kommer fra Sicilien

Køber du en pose mandler i et dansk supermarked, er det sandsynligvis...
Læs mere