Peneda-Gerês – en af Europas bedste nationalparker

Peneda-Gerês Nationalpark
Peneda-Gerês Nationalpark. Foto-kreditering: James Roberts. Oploadet under licensen CC BY-SA 2.0

Peneda-Gerês Nationalpark ligger i Minho-regionen i det nordvestlige hjørne af landet omkring 100 km fra Porto. Nationalparken dækker næsten 700 km2 med afvekslende bjergrige landskaber med storslået natur. Her har du blandt andet god chance for at se et af de rådyr, som indgår i parkens logo, og måske sågar være heldig at få et glimt af en iberisk ulv. Det er dog nok mere sandsynligt, at du møder en af Garrano-ponyerne, En særlig ponyrace som har levet her siden kelterne var i området i det første årtusinde f.Kr. Domesticering til brug i landbruget var dog tæt på at udrydde racen midt i det 20. århundrede. Myndighederne iværksatte derfor et et målrettet genopretningsprogram i 1940’erne i området, som i dag udgør nationalparken.

Udover naturen er Peneda-Gerês også kendt for sine gamle granit-landsbyer, hvor livet stadig går sin stille gang. Her kan man nemt kan føle sig hensat til en svunden tid langt fra nutidens stress og jag. Peneda-Gerês Nationalpark blev etableret i 1971 og er stadig det eneste naturområde med officiel status af nationalpark i Portugal.

Peneda-Gerês Nationalpark
Peneda-Gerês Nationalpark. Foto-kreditering: Gabriel González. Oploadet under licensen CC BY 2.0

Aktiv ferie og afslapning

Der er masser af muligheder for at holde en aktiv ferie i nationalparken med cykling, klatring, sejlads og vandring i det nordlige Portugal. Vil du udforske naturen i Peneda-Gerês Nationalparken, kan det for eksempel anbefales at vandre ad de gamle hyrdestier og romerske veje. Vil du på vandreferie, kan det anbefales at komme hertil i april eller maj, hvor parken er i fuld flor. Der er også et udmærket netværk af veje i området, som selvom de til tider er smalle og snørklede gør det nemt at komme omkring i bil, hvis du gerne vil nå længere omkring på kort tid eller for eksempel rejser med små børn.

Trænger du efter en aktiv dag til at få løsnet op for musklerne, kan du slutte af i Termas do Gerês, som allerede i romertiden var kendt for sine varme kilder. Det første egentlig badeanlæg blev etableret her i det 17. århundrede, og traditionen videreføres i dag af et af landets mest kendte spa-bade.

Er du interesseret i at besøge Peneda-Gerês Nationalpark? Så se alle Escapeaway´ udvalgte hoteller og ferieboliger i Portugal her.

Tags fra artiklen
Mere fra Lars Henriksen

Ideer til en stor opdagelsesrejse i Portugal

En rejse i Portugal byder på store kontraster og en chance for...
Læs mere