Peneda-Gerês Nationalpark udnævt til PAN PARK

Peneda Geres nationalpark
Peneda Geres nationalpark. Foto: Gabriel González, CC BY 2.0..

Den portugisiske park er nu certificeret som PAN Park, som viser at den hører til blandt de bedste af Europas nationalparker. PAN Parks er den Europæiske Vildmark Beskyttelsesorganisation, som arbejder for at beskytte Europas vildmarker, kontinentets mest urørte natur.

Vildmark med bæredygtig turisme

Peneda-Gerês nationalparken modtager PAN Parks certifikatet for dens evne til at kombinere beskyttelse af vildmarken og bæredygtig turistudvikling. Også 18 lokale partnere som tilbyder naturbaseret ydelser i Peneda-Gerês Nationalpark, kan nu benytte PAN Parks logoet som et bevis på, at de nu er en del af det internationale netværk. De certificerede lokale forretningsfolk stræber efter at støtte beskyttelsen af vildmarken ved at tilbyde naturbaserede og naturvenlige produkter til den stigende turisme, har et godt samarbejde med parkens ledelse og et stort kendskab til parken og kan derved hjælpe gæsterne til på egen hånd til at opdage vildmarken.

Peneda-Gerês Nationalpark ligger i det yderste nordøstlige Portugal, mellem Alto Minho og Trás-os-Montes. Den frodige vegetation dækker bjergene og inkluderer næsten enhver form af grønt – inklusive en kristtjørn – unikt på nationalt plan – og specielle plantearter som f.eks. Gerês-lilje, hvis blåviolette farver gør markerne meget yndefulde. Det ujævne bjergterræn er gennemskåret af hurtige blomstrende flodbredder samt mange vandfald, som til slut aftager i hastighed og ender i dæmninger som dem i Canicada, Vilarinho das Furnas eller Portela do Homem. Landskabet er ganske enkelt fuldstændig overvældende.

Peneda-Geres vandring
Peneda-Gerês Nationalparken indbyder til en aktiv ferie. Foto: Gabriel González, CC BY 2.0.

Rigt dyreliv og kulturhistorie

Holder du øjnene åbne, kan du måske være heldig at få øje på et rådyr (symbolet for parken) eller den iberiske ulv. Det er mere almindeligt at støde på garrano ponier – som er små vilde heste der løber frit i bjergene. Du kan også være heldig at finde Barrosa kvæg og mørkhårede Castro Laboreiro hunde, som passer på flokkene af geder og får som færdes mellem ”brandas” og ”inverneiras” på de forskellige årstider.

Hvis du ønsker at bruge noget energi, er der masser af muligheder, da du vil finde ideelle betingelser for forskellige aktiviteter som f.eks. bjergbestigning og kanosejlads. Ønsker du blot at gå en tur, så følg de romerske bugtende og velbevarede stier eller ”geira”, medens du beundrer kilometerstenene som er næsten 2000 år gamle. Andre ruteangivelser vil give dig mulighed for at se dolmen (keltisk stenhøj med gravkammer) og cromlech (keltisk, stenkreds fra oldtiden), middelalderlige borge eller klostre og fristeder, som er perfekt integreret i landskabet.

Tags fra artiklen
Skrevet af
Mere fra Marie B.

Champing – tilladt at snorke i kirken

Har du også normalt svært ved at holde øjnene åbne under gudstjenester?...
Læs mere