Perfekt pasta – opskrift på vegetarlasagne

Det Italienske køkken

Pasta er meget fleksibelt, og der findes dusinvis af forskellige typer pasta og tusindvis af pastabaserede retter. Spaghetti og lasagne er selvfølgelig favoritterne, men der findes mange flere typer pasta og pastaretter, og det er altid spændende at udforske nye og spændende kulinariske oplevelser.

Når vi snakker pasta er formen en vigtig faktor, eftersom den har indflydelse på mængde samt hvad du kan komme indeni og så videre. Conchiglioni er for eksempel de perfekte skaller til at komme kød i, og pastaretten lasagne har sit navn efter den store, brede form der gør, at pladerne er perfekte til at lægge i lag.

Men ingredienserne til at lave pasta varierer også. De fleste pastaer er lavet af en kombination af vand og mel, og der findes pasta lavet af alt fra semuljemel, durummel og farina til boghvede og mange andre. Du skal i øvrigt ikke lade dig mislede af betegnelsen ’tør pasta’ for uden væske af en eller anden art, er det ikke muligt at omdanne melet til dej og derfra til pasta. Og alternativet til tør pasta (pasta secca) er heller ikke våd pasta, men frisk pasta (pasta fresca).

Pasta kan udover vand og mel også indeholde andre ingredienser. F.eks. spiller æg en stor rolle i pasta all’uovo (uovo betyder æg på italiensk), og nogle pastaer indeholder krydderier eller ost. Du vil måske også opleve at finde gnocchi på lister over pastaretter, men gnocchi er lavet af kartofler, så det skal du ikke lade dig snyde af.

Den normale procedure for at fremstille pasta er at presse det ud gennem en kobberform, der former pastaen og danner de mærker, der er på overfladen og kanterne på mange pastatyper. Derefter lægges pastaen normalt til tørre. Men tørringsprocessen kan stoppes, og pastaen kan tilberedes og spises, mens den stadig indeholder fugtighed og er fleksibel.

Ligegyldig om pastaen er tør eller frisk, med æg eller almindelig, så er hele pointen, at det skal bruges til pastaretter, og her får du en lækker opskrift på en anderledes lasagne.

Vegetarlasagne

Ingredienser

– 8 lasagneplader
– 280 gram frisk broccoli
– 4 modne tomater
– 1 selleri
– 1 medium forårsløg
– 1 rød peber
– ¼ dl frisk basilikum
– 2 laurbærblade
– 2 fed hvidløg
– 1 æg
– 2 dl ricottaost
– ¼ dl parmesanost
– 1 dl mozzarellaost

Tilberedning

Skræl tomaterne og skær dem i tern. Blend tomaterne i en blender i 30 sek. Hæld tomatpuréen i en gryde og tilsæt smuldrede laurbærblade og basilikum. Hak eller pres hvidløgene og kom dem i. Det hele koges i 20 min. under omrøring.

Mens tomatsaucen simrer, koges lasagnepladerne efter anvisning (normalt i en 2 liters gryde med masser af vand, så de kan bevæge sig). Hæld vandet fra og sæt til side.

Pisk ægget, riv parmesanen og mozzarellaen. Hak broccolien fint, skær sellerien i skiver og hak løg og peberfrugt.

Læg et tyndt lag tomatsauce i bunden af en 34 x 22 x 5 bageform. Læg lasagneplader ovenpå efterfulgt af grøntsager, tomatsauce og ost i denne rækkefølge. Gentag lagene indtil du løber tør for ingredienser, så du slutter af med et lag med ost.

Bag udækket ved 175 grader i 25 min. Drys lidt mere ost over og server. Lækkert!

Skrevet af
Mere fra Lars Krogh

Hvor skal man bo i Pisa?

Pisa er en by fuld af historiske bygninger og samtidig fuld af...
Læs mere