Pisa vil opstille stort pariserhjul tæt på det skæve tårn

Det skæve tårn i Pisa
Det skæve tårn i Pisa får snart selskab af endnu en stor seværdighed

De lokale myndigheder i Pisa har planer om at opstille et stort pariserhjul i byens historiske centrum og kun fem minutters gang fra byens berømte vartegn, der på dansk er kendt under navnet Det skæve tårn i Pisa (eller på italiensk La torre di Pisa).

Hjulet vil være næsten lige så højt som selve tårnet, der er knap 56 meter højt, og vil blive bygget på en grund, der er i øjeblikket udgør en parkeringsplads. I første omgang vil pariserhjulet være tilgængeligt for besøgende i en tre-måneders forsøgsperiode begyndende fra den kommende sommer; og hvis den nye attraktion bliver en publikums-succes, forventes det, at hjulet derefter bliver på stedet permanent. Fra pariserhjulet vil man både have en unik udsigt til det skæve tårn og til andre dele af det historiske centrum i Pisa – og man vil efter sigende tilmed kunne få et glimt af Middelhavets kyst, der ligger kun ca. 10 kilometer fra byen.

Pariserhjul
Verdens første pariserhjul blev bygget til verdensudstillingen i Chicago i 1893 af George Washington Gale Ferris Jr. Det var lidt over 80 meter højt og dermed højere end det planlagte pariserhjul i Pisa
Campo dei Miracoli og det skæve tårn i baggruden
Campo dei Miracoli og det skæve tårn i baggrunden

Det er ikke uden kontroverser og kritik, at pariserhjulet opstilles i Pisa. Tilhængere peger på, at andre storbyer rundt om i verden, såsom London, har haft stor succes med at opstille et pariserhjul midt i centrum af byen, mens kritikere hævder, at netop eksemplet med Londons parisehjul “The London Eye”, der er opstillet i området mellem Westminster Bridge og Hungerford Bridge, viser, at en sådan installation bedst passer ind i en by-arkitektur, som i forvejen er præget af moderne bygninger – og ikke i en middelalderlig kulisse som Pisas.

Pisas egen kulturarvs-myndighed har dog allerede givet grønt lys til projektet med den begrundelse, at Pisa trænger til nye seværdigheder, der kan tiltrække flere turister, så ikke alt afhænger af byens berømte tårn, der er indtil nu har været Pisas helt store trækplaster og hvert år tiltrækker over en million besøgende til byen.

Kunne du tænke dig at besøge Pisa denne sommer og få en tur i det nye pariserhjul? Så læs mere om vores rejser til Pisa her.

Tags fra artiklen
,
Skrevet af
Mere fra Marie B.

Champing – tilladt at snorke i kirken

Har du også normalt svært ved at holde øjnene åbne under gudstjenester?...
Læs mere