Pizzaen – fra fattigmandkost til hvermandseje

Pizzeria i Italien
Pizzeria i Italien

Der er ikke fuld enighed om pizzaens arnested, men de fleste peger på det sydlige Italiens største og vigtigste by Napoli. Her gik et fladt brød allerede i det 16. århundrede under navnet pizza. Det var dog først  meget senere, at pizzaen fik den smag, vi skatter så højt i dag.

Selvom ordet ‘pizza’ har en længere historie, og det måske i virkeligheden var grækerne, der opfandt den første pizza-lignende spise, så blev pizzaen i sin moderne form udviklet i Syditalien. Først var den fattigmandskost, siden blev den – som vi ved – hvermandseje.

Tomat på Napolis Marinara og Margherita

Efter de opdagelsesrejsende tog tomaten med hjem fra den nye verden, var kokkene i Napoli ikke sene til at tage den nye grøntsag (selvom tomat teknisk set er en frugt) i anvendelse. Faktisk er den ældste kendte kogebog med opskrifter med tomat netop fra Napoli i Italien skrevet i 1692. Med tomatens indtog i det italienske køkken – og dermed tomatsovsens opfindelse – gik pizzaen fra tørt fladbrød til rigtig pizza, som vi kender den.

La Vera Pizza Napoletana.
La Vera Pizza Napoletana. Foto: stu_spivackCC BY-SA 2.0

Alle “rigtige” pizzaer bruger tomat. De oprindelige pizzaer fra Napoli er: Pizza marinara, der består af brødet med tomat, hvidløg, oregano og olivenolie. Og pizza Margherita som har tomat, mozzarella, basilikum og olivenolie. De fleste andre pizzaer bygger bare videre på de to “grundpizzaer”.

Både dronning og den fattige mand på gaden

I følge legenden fik Margheritaen sit navn, da den napolitanske pizzabager Raffaele Esposito skulle skabe en særlig Pizza i forbindelse med, at dronning Margherita besøgte byen. Hun var vild med pizzaen, fordi den havde de tre farver i Italiens flag: Den grønne basilikum, den røde tomatsovs og den hvide mozzarella.

Om der er hold i historien, vides ikke med sikkerhed. Sikkert er det derimod, at fladbrød tidligere blev solgt i Napolis gadeboder direkte til de fattige og først senere blev en del af borgerskabets køkken. Efter al sandsynlighed var det de fattige, der først fandt på at spice deres tørre brød op ved at smøre tomat på.

Pizza med ramsløg
Pizza med ramsløg. Modsat mange pizzeriaer i Danmark findes der kun få udgaver på et menukort i Italien, men man kan jo altid bede om sin egen version….

Efter denne nyskabelse tog mange italienere fra andre samfundslag pizzaen til sig. I starten begav de sig simpelthen ind i Napolis fattige kvarterer for at få fat på den nye delikatesse. Når du i dag en sen nattetime køber en slice og spiser den på vej hjem fra byen, er du faktisk med til at vedligeholde en gammel traditionen, for pizzaen var oprindelig gademad.

Læs mere om Pizza her på bloggen, f.eks indlægget: du ser ikke mafiaen på Sicilien, hvor jeg skriver om den italienske politikker som vil sagsøge en resaturant for mafia-navne på pizzaer.

Pizza smager bedst i Italien

Har du prøvet at spise en pizza i Italien?, altså den slags pizza lavet med friske råvare og bagt i steenovn under åben ild. Hvis ja, så ved du nok hvad jeg mener når jeg i overskriften skriver at pizza smager bedst i Italien. Har du derimod endnu oplevelsen til gode at nyde en “ægte” pizza, så er regionen Campanien det helt rigtige sted at rejse til.

Som skrevet var det i Napoli at man “opfandt” pizzaen og i denne del af Italien har man adgang til alle de vigtige råvare, f.eks er det her man fremstiller den berømte Mozzarella, vel og mærket produceret på bøffelmælk. Holder du ferie på disse kanter f.eks i Sorrento eller på Amalfikysten så tag en tur med lejebilen, og besøg en af de mange farme der producere mozzarella.

Se alle rejser til Italien med Hideaways her

 

Tags fra artiklen
,
Skrevet af
Mere fra Lennart Kiil

Nyd sommervejret på Gran Canaria mens vinteren hærger herhjemme

Med temperaturer på over 20 grader i vintermånederne og masser af soltimer...
Læs mere