Pizza smager bedst på en ferie i Italien

Pizza-bager
Pizzaerne i Italien smager bare bedre! Foto Brenna Huff - Unsplash

Pizzaen er blevet en verdensomspændende succes og kan fås på næsten ethvert gadehjørne. Alligevel er der noget helt specielt ved at nyde den i pizzaens hjemland. På en rejse til Italien vil du opleve, at en pizza er mere end bare et måltid; det er en autentisk og dybt forankret kulturel oplevelse med en direkte forbindelse til hjertet af landets gastronomiske traditioner.

Der er ikke fuld enighed om pizzaens arnested, men de fleste peger på det sydlige Italiens største og vigtigste by Napoli. Her gik et fladt brød allerede i det 16. århundrede under navnet pizza. Det var dog først  meget senere, at pizzaen fik den form, som har gået sin sejrsgang verden over.

Pizzaer fås i dag i mange variationer, også i Italien. Foto: Martin KatlerUnsplash

Tomat på Napolis Marinara og Margherita

Ordet ‘pizza’ har en lang historie, og det var måske i virkeligheden i Grækenland, man først brugte det. Navnet ‘pizza’ stamme således muligvis fra det oldgræske ord for pitabrød. For nylig fandt man dog en fresco ved udgravningen i Pompei, hvor der er afbilledet et fladt brød med fyld. Det blev i nogle medier hurtigt til en historie om, at man havde fundet det ældste bevis på en italiensk pizza. Eksperter i romernes kulinariske verden mener dog, at der snarere er tale om offa, en form for focaccia, der allerede er velkendt fra den tid.

Uanset hvad er der udbredt enighed om, at pizzaen i sin moderne form udviklet i Syditalien. Først var den fattigmandskost, siden blev den – som vi ved – hvermandseje.

Efter de italienske opdagelsesrejsende bragte tomaten med hjem fra den nye verden, var kokkene i Napoli ikke sene til at tage denne nye smagfulde frugt i anvendelse. Faktisk er den ældste kendte kogebog, der indeholder opskrifter med tomat, skrevet i 1692 i netop Napoli. Med tomatens indtog i det italienske køkken – og dermed tomatsovsens opfindelse – gik pizzaen fra at være et tørt fladbrød til rigtig pizza, som vi kender den.

Alle “rigtige” pizzaer bruger tomat. De oprindelige pizzaer fra Napoli er: Pizza marinara, der består af brødet med tomat, hvidløg, oregano og olivenolie. Og pizza margherita som har tomat, mozzarella, basilikum og olivenolie. De fleste andre pizzaer bygger bare videre på disse to “grundpizzaer”.

Både dronning og den fattige mand på gaden

I følge legenden fik Margheritaen sit navn, da den napolitanske pizzabager Raffaele Esposito skulle skabe en særlig pizza i forbindelse med, at dronning Margherita besøgte byen. Hun var vild med pizzaen, fordi den havde de tre farver i Italiens flag: Den grønne basilikum, den røde tomatsovs og den hvide mozzarella.

Om der er hold i historien, vides ikke med sikkerhed. Sikkert er det derimod, at fladbrød tidligere blev solgt i Napolis gadeboder direkte til de fattige og først senere blev en del af borgerskabets køkken. Efter al sandsynlighed var det de fattige, der først fandt på at pifte deres tørre brød op ved at smøre tomatsovs på.

Efter denne nyskabelse tog mange italienere fra andre samfundslag pizzaen til sig. I starten begav de sig simpelthen ind i Napolis fattige kvarterer for at få fat på den nye delikatesse. Når du i dag køber en slice som et hurtigt mellemmåltid, er du faktisk med til at vedligeholde en gammel traditionen, for pizzaen var oprindelig gademad.

I dag fås pizzaer med mange slags fyld, men også den helt simple udgave smager himmelsk i Italien. Foto: amin ramezaniUnsplash

En himmelsk slice

Har du prøvet at spise en pizza i Italien? Altså den slags pizza lavet med friske råvare og bagt i steenovn under åben ild. Så ved du nok, hvad jeg mener når jeg i overskriften skriver at pizza smager bedst i Italien. Har du derimod endnu oplevelsen til gode at nyde en “ægte” pizza, så er regionen Campanien det helt rigtige sted at rejse til.

Som nævnt var det her, nærmere bestemt i Napoli, at man “opfandt” pizzaen. I denne del af Italien har man adgang til alle de vigtige råvare. For eksempel er det her den berømte Mozzarella fremstilles, vel og mærket produceret på bøffelmælk. Holder du ferie på disse kanter f.eks i Sorrento eller på Amalfikysten så tag en tur med lejebilen, og besøg en af de mange gårde der producere mozzarella.

Råvarer af høj kvalitet er ingen mangelvare i Italien. Foto: Anastasiia RozumnaUnsplash

Hver region sin pizza

Det er dog ikke kun i Campanien, der venter dig lækre pizzaer. I Italien er mangfoldigheden af pizzaer lige så rig som landets kultur og landskaber. Laver du en rundrejse i Italien, vil du opleve, at hver region har sin egen lokale udgave af pizzaen. Den vil afspejle lokale ingredienser, traditioner og smagspræferencer. Det er fascinerende at opleve, hvordan en så forholdsvis enkelt ret kan variere så markant fra sted til sted.

Napoli er stadig mest berømt for den autentiske “Pizza Margherita”. Denne klassiske pizza har en tynd, sprød skorpe, frisk tomatsovs, mozzarellaost og frisk basilikum. Den er simpel, men ekspertisen i at fremstille den perfekte napolitanske pizza er en kunstform i sig selv.

Rejser du i stedet til den italienske hovedstad, Rom, vil du bemærke, at den lokale pizza generelt har en tykkere, luftigere skorpe. Dog kun den pizza, der bliver solgt som enkelte, udskårne stykker – Pizza al taglio eller Pizza al trancio. Bestiller du en hel Pizza tonda Romana på en restaurant, er skorpen meget tyndere og hele bunden næsten sprød som en kiks. En af forskellene i forhold til den napolitanske pizza er, at man i denne bruger olie i dejen.

Ligurien, der som rejsemål lokker med en perlerække af badebyer langs Den Italienske Riviera og det smukke naturreservat Cinque Terre, har også sin egen pizza-stil. Her skal du bestille en pizza med fyld af de små sorte taggiasca-oliven med løg, havsalt og lokale ansjoser eller sardiner, hvis du vil have den mest traditionelle udgave.

Rejs til Italien med Escapeaway

Hos Escapeaway har vi mange års erfaring med rejser til Italien og opbygget ekspertise i at udvælge de bedste hoteller og ferieboliger. Bestil derfor din rejse hos os, hvis du vil have de bedste betingelser for at nyde alle aspekter af landets kulinariske vidundere, inklusive pizza.

Vi har håndplukket hoteller, villaer, agriturismi og ferielejligheder i hele Italien. Du kan derfor med garanti finde noget, der passer til dine ønsker for ferien i vores søgemaskine. I den kan du også nemt booke billige flybilletter til rejsen. Bestiller du hotel, fly og eventuelt en lejebil som én samlet pakkerejse, er den naturligvis dækket af Rejsegaranti.

>> Se alle rejser til Italien med Escapeaway

Tags fra artiklen
,
Mere fra Louise Laurenius

De bedste mandler kommer fra Sicilien

Køber du en pose mandler i et dansk supermarked, er det sandsynligvis...
Læs mere