Porto har en af verdens mest kreative bygninger

Vodafone Porto
Foto: Leon, CC BY 2.0.

Når man nævner Porto, kan man ikke undgå at tænke på lækker portvin og det historiske middelaldercentrum. Men Porto er også kendt for sine talentfulde arkitekter og tegnestuer.

Arkitektur i særklasse i Porto

Flere af byens arkitekter og tegnestuer har udmærket sig internationalt. Deres talenter er heldigvis også kommet hjembyen til gode. Porto er således så rig på gammel og ny arkitektur med spændende eksempler på forskellige tider og byggestile, at du nemt kan bruge en dag eller to på bare at beundre byens arkitektur.

Vodafone kontor Porto
Vodafone’s kontor skiller sig ud i gadebilledet. Foto: Leon, CC BY 2.0.

Hjemmesiden The Cool Hunter, som er specialiseret i kultur og design, har for eksemåpel kåret Vodafones hovedsæde i Porto som en af de 20 mest forbløffende og kreative bygninger i verden. Ifølge The Cool Hunter afspejler bygningen, som er skabt af to portugisiske arkitekter, José António Barbosa og Pedro Guimarães, tidens trends og mener desuden at arkitekterne har skabt en bygning, der udfordrer det statiske og næsten virker ude af balance. Ifølge The Cool Hunter ser det nærmest ud som om bygningen er faldet ned fra himmelen i høj fart, og har boret sig ned i jorden, så man nu kun ser den øverste del.

Casa de Fez i Porto

Inden for arkitekturen fremhæver The Cool Hunter også en anden bygning i Porto, nemlig huset ”Casa de Fez”, tegnet af Alvaro Leite Siza Vieira (der er sønnen af den verdenskendte portugisiske arkitekt Alvaro Siza Vieiras), hvis stil og udførlighed i de mindste detaljer minder om Le Corbusier modernistiske ”Total-kunst”. Arkitekten bor selv i huset.

I 2010 var en af de mest læste nyheder på hjemmesiden i øvrigt historien om det dristige projekt ”Casa do Gerês”; et hus tilhørende en portugisisk familie, som blev tegnet af arkitekterne Graça Correia og Roberto Ragazzi.

Casa da musica i Porto
Casa da musica. Foto: Benutzer:Janekpfeifer, CC BY-SA 3.0.

Musikhuset i Porto

Under et ophold i Porto kan det ligeledes varmt anbefales at besøge byens moderne musikhus ”Casa da Música”, beliggende ved Praça da Boavista. Musikhuset er tegnet af den hollandske arkitekt Rem Kolhaas og opført som et minde om, at Porto var vært for ”Europas Kulturby 2001” og blev indviet i 2005. Det er Portugals eneste institution, der er dedikeret til at fremme publikums interesse for alle former for musik.

Find rejser til Porto med Escapeaway.

Tags fra artiklen
,
Mere fra Louise Laurenius

De bedste mandler kommer fra Sicilien

Køber du en pose mandler i et dansk supermarked, er det sandsynligvis...
Læs mere