Porto og Nordportugal – et overset rejsemål

Porto aften
Porto har en smuk beliggenhed ned til Douro-floden.

Det nordlige Portugal er frodigt, det er smukt, og så er det beriget med bjerge, floder, strande, spændende byer og et hav af seværdigheder. Alligevel er der ikke ret mange danskere, der har besøgt Nordportugal. De fleste kender selvfølgelig til Porto, og en del kender portvinsdistriktet ved Dourofloden – men bortset fra det ved vi alt for lidt om denne pragtfulde del af landet. I Porto og resten af Nordportugal får man ellers fuld valuta for pengene og helt fantastisk mad og drikke.

Oplev portvinens hovedstad

Det er faktisk nemt at rejse til Porto fra Danmark. Ryanair har for eksempel en direkte rute fra København, og kan du acceptere en enkelt mellemlanding undervejs er mulighederne endnu flere – og heldigvis for dét. Porto er nemlig et skønt rejsemål, der ligger smukt ved Douroflodens munding. Porto er da også i flere omgange blevet kåret til den bedste europæiske destination af forskellige rejsemagasiner.

Porto kan ikke løbe fra sin titel som portvinens hovedstad, og det behøver den sandelig heller ikke. På den ene side af floden, startende ved flodbredden Ribeira, ligger byens 2000 år gamle centrum med gågader, torve og pladser, og på den anden – i Vila Nova de Gaia – ligger alle portvinshusene side om side. Det flyder nærmest med velkendte navne og logoer: Sandeman, Taylors, Grahams, Cálem, Kopke, Churchill, Cockburn, Dow, Niepoort og sågar det danskklingende Andresen.

I Porto går traditioner, historie og modernitet hånd i hånd, og byen byder på så meget mere end portvin: Smukke broer, herunder Ponte Dom Luís I (som er bygget af Gustave Eiffel), mange kirker, tårne og monumenter og – ikke at forglemme – FC Porto, fodboldklubben, der er blandt Europas førende klubber. Og for kunstinteresserede er Portugals mest besøgte museum, Serralves, et absolut must, for de bogelskende er den gamle boghandel Lello i centrum af Porto et besøg værd, og er det musikken, der trækker, må turen gå til det nyopførte Casa da Música.

Du skulle også unde dig selv en helt uforglemmelig oplevelse i det gamle veterantog, Linha do Douro, der kører fra Porto ind i landet langs Douroflodens bredder. Toget kører om sommeren fra maj til oktober.

Douro-floden vinmarker
Landskabet omkring Dourofloden er et af de smukkeste i Portugal.

Det pragtfulde nord

Der er mange andre spændende byer i nord. Blandt andre Europas Kulturhovedstad i 2012, Guimarães, også kaldet Portugals vugge. Det var herfra, landets første konge, Afonso Henriques, startede sin erobring sydover, indtil Portugal i midten af 1200-tallet – for fastlandets vedkommende – fik sine nuværende grænser.

Både Portos gamle centrum, Dourofloden og centrum af Guimarães står på Unescos liste over World Heritage. Faktisk byder regionen på hele fire Unesco-klassificerede steder, idet Foz Côa tæt ved grænsen til Spanien også er med. Her kan man opleve nogle af verdens bedste eksempler på helleristninger fra stenalderen. Klippekunsten omfatter dyr, mennesker og tegn, der kan dateres tilbage til år 30.000 f.Kr.

Nordportugal er og bliver et paradis for vinelskere. De fleste ved, at portvin kommer fra Portugal, men de færreste er klar over, at AL portvin dyrkes i portvinsdistriktet, der var verdens første demarkerede vinområde. Dette distrikt ligger ved Dourofloden – startende i midten af landet – og breder sig mod grænsen til Spanien i øst. Herfra afskibedes vinen til Porto. Det er en oplevelse at se vinhøsten, der traditionelt foregår i midten af september. Mange af vingårdene kan besøges, og nogle af dem er helt paradisiske. Quinta do Pêgo (danskejet vingård med hotel) og Quinta da Aveleda er begge et besøg værd. Forkæl dig selv med et ophold på det nye luksushotel The Yeatman. Det er ejet af nogle af portvinshusene, og temaet er vin. Udsigten over Douro og Porto er fabelagtig.

De fleste forbinder det nordlige Portugal med granit, grønne omgivelser og vinproduktion. Det er alt sammen rigtigt, men man kan sagtens tage på både bade- og golfferie i Nordportugal.

Men hvis man har lyst til at opleve det ægte Nordportugal, er et ophold på en såkaldt solar anbefalelsesværdigt. Der findes flere hundrede vingårde, herregårde eller andre større huse på landet, der udlejer værelser. Det er ikke dyrt, men det er en fantastisk måde at opleve landet på. Ofte får man mulighed for at træffe værtsparret og endda spise middag med dem. Centrum for vingårdsferie er byen Ponte de Lima, nord for Porto. Der er muligheder for rideferie, vandreferie eller golfture på mange af gårdene.

Guimarães
Aftenstemning i Guimarães

Naturen

For naturelskere er nationalparken Peneda Gerês en fantastisk oplevelse. I området ligger der flere pousadas (hoteller) og en række campingpladser. Og så er der mulighed for at overnatte i stenhuse, bygget efter den traditionelle lokale opskrift. Det er intet mindre end et paradis for vandrere og mountainbikere, og er man til aktivsport, finder man rig mulighed for at få lysten styret – om man er til klatring, rafting eller alskens aktiviteter på de mange vandløb, floder og søer.

Blandt de smukkeste steder er Amarante, der ligger ved floden Tâmega, Lamegos trappekirker eller byen Braganca på bjergtoppen, der ligger tæt ved den spanske grænse, og hvor du kan opleve citadellet med Sancho 1.s borg fra 1100-tallet. Eller måske skal du bare ikke snyde dig selv for den imponerende udsigt fra Pousada de Santa Lucia i byen Viana do Castelo. Eller en tur til Braga.

Et portugisisk mundheld siger, at i Coimbra synger man, i Lissabon lever man, i Porto arbejder man, og i Braga beder man. Med antallet af kirker i Portugals religiøse højborg Braga taget i betragtning må der være noget om snakken…

Rejser til Porto og Nordportugal

Vil du opleve det ægte Portugal, er den nordlige del af landet og Porto et godt valg. Escapeaway har allerede fundet regionens bedste hoteller, som kan danne den perfekte ramme om din ferie. Det gælder, hvad enten du vil tage på en rundrejse eller have en fast base.

Find rejser til Nordportugal

Tags fra artiklen
,
Mere fra Louise Laurenius

De bedste mandler kommer fra Sicilien

Køber du en pose mandler i et dansk supermarked, er det sandsynligvis...
Læs mere