Portugals ikoniske cremetærte – pastel de nata

Pastel de Nata
Pastel de Nata er en af Portugals mest berømte kager. Foto: Daniel Cukier, CC BY-ND 2.0

Portugal er kendt for mange lækre delikatesser, men blandt de søde sager en af de mest populære uden tvivl pastel de nata. Denne lille tærte med fyld af vaniljecreme og en karamel-agtig skorpe er blevet en sand nationalskat. Du kan ikke rejse til Portugal uden at smage en eller flere af disse himmelske små kager.

Her vil jeg dykke lidt ned i historien bag pastel de nata og give dig mine anbefalinger til de bedste steder at smage dem på rejsen til Portugal. Går rejsen til Lissabon, er det for eksempel et ”must” at besøge det monumentale og fortryllende kvarter Belém. Her finder du nemlig konditoriet Pastéis de Belém, hvis specialitet netop er de lækre cremetærter.

Pastel de nata – bagt af munke

Det var efter sigende munke på Jeronimos-klostret (Mosteiro dos Jeronimos) i Belém vest for Lissabon, som bagte de første pastéis de nata i deres nuværende form. På den tid brugte klostrene store mængder æggehvide som stivelse til deres tøj. De overskydende blommer blev ofte brugt til at bage brød og kager, som munkene begyndte at sælge uden for klostrene – heriblandt de nu berømte pastéis de nata.

Det er ikke kun i hovedstaden, at man ynder at nyde en pastel de nata til sin kaffe. I dag kan de populære cremetærter købes i bagerier og supermarkeder i hele Portugal, og mange familier bager også deres egne hjemmelavede versioner af kagen.

Pasteis de Nata. Foto: Claude Truong-Ngoc / Wikimedia Commons – cc-by-sa-3.0

Beléms berømte konditori

Har du en sød tand, kan du ikke rejse til Lissabon uden at lægge vejen forbi netop Beĺem og Portugals nok mest kendte konditori, Pastéis de Belém. Det er det helt rigtige sted at købe den lækre cremetærte.

En hyggelige måde at nå frem til konditoriet i Belém er at tage den ca. 40 minutter lange tur med sporvognen nr. 15 E fra Praça do Comércio i centrum af London. Her kan du sagtens bruge nogle timer på at udforske imponerende monumenter som Belém-tårnet, Jeronimus Klosteret eller Karetmuseet. Det er derudover et skønt sted blot at spadserer en tur og slappe af i de flotte haver med havudsigt.

Der er flere hyggelige restauranter og fortovscafeer i området. Det er dog Pasteis de Belem, der er mest populært. Konditoriet, som officielt hedder ”Antiga Confeitaria de Belém”, har mange lækkerier på hylderne, men deres specialitet er den cremefyldte tærte.

Pastéis de Belém er et yndet udflugtsmål i Lissabon. Foto: Akihito Fujii, CC BY-SA 2.0

Konditori med lang historie

Pasteis de Belem-konditoriet finder du på Rua de Belém mellem Jeronimus klosteret og Beléms Palads (Palácio Nacional de Belém), den portugisiske præsidents officielle residens. Det er en livlig og smuk gade med bygninger fra d. 17. og 18. århundrede med håndmalede kakler, karakteristiske vinduer og jernbalkoner.

Det er ikke at tage fejl af konditoriet, det dufter udenfor og mange smilende kunder kommer ud med en pose fyldt med de berømte linse-lignende kager, der siden 1837 har glædet hundredtusindvis af kunder. Mange rejser hertil langvejsfra for at kunne prøve en af de uimodståelige kager.

I 1834 efter revolutionen blev de religiøse ordener i Portugal opløst og alle portugisiske klostre lukket. En måde at overleve på for de sidste munke og nonner var at tilberede og sælge klostrenes kager og specialiteter, og det gjorde jeronimus-munkene. I 1837 startede de således produktionen med en “hemmelig” klosteropskrift ved det gamle sukkerraffinaderi, der lå ved siden af klostret.

Dengang blev Belém betragtet som et fjert udflugtsmål fra Lissabon og transporten derud var primært med dampskibe. Da området alligevel fik mange besøgende, blev de smagfulde ”Pasteis de Belem” hurtigt meget populære.

Den hemmelige opskrift på Pastel de nata

Munkenes oprindelige opskrift på pastel de nata er fra begyndelsen blevet overdraget til de næste chef-konditorer hos Pasteis de Belem-konditoriet i al fortrolighed. Før konditorene får lov til at kende til den hemmelige opskrift, forpligter de sig ved at underskrive en fortrolighedsaftale. Det er desuden efter sigende kun konditorer, som har arbejdet i virksomheden i mange år, der får lov at kende opskriften.

Tilberedning er også den oprindelig fra munkenes tid og foregår bag lukkede døren i et “hemmeligt” rum bagerst i konditoriet uden brug af maskiner. Alle ingredienser bliver omhyggeligt udvalgt, hvilket gør det muligt at bevare den højeste kvalitet og ægte traditionelle smag. De er kun cremetærter fra dette konditori, som må kaldes pastéis de Belém. Andre steder hedder de pastéis de nata (pastel de nata i ental).

Nyd stemningen i konditoriet

Konditoriet ser relativt lille udefra, men indenfor møder dig store, indbydende rum. Væggene er mange steder beklædt med de oprindelige håndmalede kakler, azulejos, fra det 17. og 18. århundrede. Det dufter herligt, når de store fade passerer forbi med de varme, sprøde Pastéis de Belém. Kagerne spises varme og drysses med flormelis og kanel.

Bestiller du dine pastéis de nata til at tage med, bliver de smart pakket ind i specielt paprør. Så bevarer de friskheden og er lige til at tage med hjem, hvor de lunes i ovnen.

Glæd dig til at nyde Pastéis de Belém med en lækker ”Bica”. Foto: francesbean, CC BY-ND 2.0

Pastéis de Belém er både et konditori og en café. Det kan anbefales at sætte sig ved et bord, hvis du ikke har travlt. Det er en fornøjelse at nyde Pastéis de Belém med en lækker ”Bica” (espresso kaffe), mens man betragter livet i det travle konditori. Der bliver fremstillet og solgt mellem 14.000 og 20.000 kager om dagen. Konditoriet har åbent hver dag fra kl. 8.00 – 20.00.

Cremetærterne er ikke det eneste i sortimentet hos Pastéis de Belém. Rejser du til Lissabon i juletiden, bør du for eksempel også prøve den traditionelle julekage Bolo-Rei (Kongekage).

Se mere på konditoriets egen hjemmeside.

Tæt ved konditoriet ligger det imponerende Mosteiro dos Jerónimos. Foto: Robert Nyman, CC BY 2.0

Den bedste pasel de nata i Portugal?

Har du en sød tand, er der også meget andet at udforske på en rejse til Portugal, men den klassiske cremetærte ikke til at komme uden om. Selvom konditoriet i Belém ved Lissabon gerne bryster sig af at have udviklet den originale opskrift, er det langt fra det eneste sted, du kan købe en velsmagende pastel de nata.

Grundlæggende er opskriften på pasel de nata ret simpel, da cremen blot består af fløde, æggeblommer og sukker, som lægges i butterdejsforme. Det står da heller ikke helt klart, hvor den første pasel da nata rent faktisk blev bagt. Men formentlig er det en kagetype, som i hvert fald kan spores langt tilbage i 1600-tallet på klostre rundt om i Portugal. I dag har næsten hver region derfor sine egne pasel de nata-traditioner.

Kører du for eksempel mod nord til kystbyen Nazaré, bør du holde ind i den lidt søvnige Alcobaça og smage udgaven, der sælges hos konditoriet Pasteleria Alcôa. Endnu længere mod nord i landets næststørste by, Porto, er det ifølge mange lokale hos Manteigaria Fábrica de Pastéis de Nata, du får den bedste lokale udgave af den klassiske cremetærte.

Selv i nabolaget til Pastéis de Belém er der mange andre gode konditorier, der er kendt for deres pastel de nata. I hele Lissabon-regionen afholder man således hvert år en konkurrence, O Melhor Pastel de Nata, for at finde den bedste pastel de nata. Seneste var det Casa do Padeiro i Pontinha nord for hovedstaden, som løb med æren. Opløbet er dog som regel tæt og titlen går på skift.

Bestil din rejse til Portugal her!

Escapeaway har mange års erfaring i rejser til alle regioner i Portugal. Hos os kan du frit vælge afrejselufthavn og din rejses længde. Uanset om du vælger en badeferie, storbyferie eller en rundrejse, så kan du være sikker på at alle hotellerne i Portugal er omhyggeligt udvalgte.

>> Se alle rejser til Portugal med Escapeaway her.

Tags fra artiklen
Skrevet af
Mere fra Marie B.

Champing – tilladt at snorke i kirken

Har du også normalt svært ved at holde øjnene åbne under gudstjenester?...
Læs mere