Portugals musikarv skildret i unikt filmprojekt

Musica portuguesa a gosta dela propia
Fotoet er et printscreen fra Tiago Pereiras video på vimeo af Januário Horta, der synger sangen “Não venhas tarde”.

I 2011 satte dokumentarfilminstruktøren Tiago Pereira satte sig for at skildre og bevare mangfoldigheden af den portugisiske musikarv. Han har i årene siden rejst landet tyndt for at indfange sang og musik på video, hvilket der er kommet mange unikke optagelser ud af.

Musik fra hele Portugal

Tiago Pereira’s projekt, “A Música Portuguesa a Gostar dela Própria” (Portugisisk musik nyder sig selv), er resulteret i et omfattende online filmarkiv med mange enestående optagelser fra både fastlandet og øerne i Atlanten.

Samlingen illustrerer ikke blot, hvor meget forskellig musik, der findes i Portugal. I optagelserne fornemmer man også tydeligt, den store rolle traditionel sang og musik har i portugisernes hverdagsliv – særligt for den ældre generation.

De korte film er ofte optaget udendørs for at drage fordel af den stemning omgivelserne skaber.

Bygger bro mellem generationerne

Instruktøren har besøgt stort set alle egne af Portugal, hvor han har gjort en særlig dyd ud af at opsøge afsidesliggende samfund i dale og bjergegne. Optagelserne inkluderer alt fra professionelle grupper til amatør-spillemandsmusik.

Formålet med de mange optagelser er dog ifølge instruktøren ikke kun at bevare musikken til gavn for forskningen, men i ligeså høj grad at øge kendskabet til den blandt portugiserne, så der kan bygges bro mellem land og by, mellem yngre og ældre generationer og fremme udviklingen af landets musikscene.

Du kan gå på opdagelse i de mange videoer på projektets hjemmeside her.

Se alle rejser til Portugal med Escapeaway her.

Tags fra artiklen
Mere fra Lars Henriksen

Byrundtur til fods i Lissabon i digterens tegn

At gå i fodsporene af forfatteren og digteren Fernando Pessoa er en...
Læs mere