Portugals unikke kobjælder optaget på verdensarvsliste

Ko
Foto: Kyle Taylor, Creative Commons.

Lyden af kobjælder følger ofte en på en tur gennem Portugals landlige områder. Fremstillingen af bjælderne er et håndværk, der er gået i arv fra far til søn gennem generationer. Nu er dette traditionsrige håndværk blevet optaget på UNESCO’s verdensarvsliste.

Arte dos chocalhos

De håndlavede bjælder, chocalhos, som hyrder i hele Portugal traditionelt har brugt til at holde styr på deres husdyr, er langsomt ved at forsvinde på grund af moderniseringer i landbrugsdriften samt konkurrence fra billigere, maskinfremstillede bjælder.

I dag betragtes byen Alcáçovas i Alentejo som centrum for den fremstillingen af de traditionelle, håndlavede kobjælder, og byens indbyggere er meget stolte af denne kulturarv. Der er dog kun 11 fungerende værksteder med 13 kobjælde-magere tilbage i Alcáçovas, hvoraf 9 er over 70 år.

Der fremstilles dog også chocalhos i Bragança, Tomar, Cartaxo, Estremoz, Reguengos de Monsaraz og Angra do Heroísmo på Azorerne.

Bjælderne som laves i mange forskellige former og størrelser, har hver deres unikke lyd, som gør det muligt for hyrden at kende dyrene på deres lyd. I videoen herunder kan du se fremstillingen.

Med UNESCO’s optagelse af Arte dos chocalhos på deres liste over kulturarv med akut behov for beskyttelse, er det anden gang inden for kort tid, at Alentejo kommer med på den fornemme liste. Sidste år blev den lokale sangstil, Cante Alentejano, også optaget.

De gamle kobjælde-magere håber, at optagelsen på verdensarvslisten vil få flere unge til at følge i deres fodspor og dermed holde liv i den stolte tradition.

Tags fra artiklen
Skrevet af
Mere fra Mikkel H

Middelhavskost er på listen over verdens kulturarv

Holder du af kulinariske oplevelser, er en ferie i Middelhavslandene er oplagt...
Læs mere