Portugisiske kindkys – takt og tone

Kys
Foto: Alexander Baxevanis, Creative Commons.

For de af os som stadig synes, at et fast håndtryk er at foretrække fremfor et akavet kram, kan portugisernes hang til kindkys give anledning til en vis usikkerhed. Hvor mange kys giver man? Hvilken side starter man med? Bliv lidt klogere på ritualerne omkring kindkys i Portugal her.

At kysse eller ikke at kysse?

Har du rejst i Sydeuropa, har du måske haft på fornemmelsen, at der uddeles kindkys til højre og venstre. Portugiserne ynder ligeledes at hilse på hinanden med kindkys, men de uddeles dog ikke helt tilfældigt.

Når man møder en person for første gang i Portugal, er et håndtryk kombineret med god øjenkontakt ligesom herhjemme den mest almindelige hilsen. Det er som regel først, hvis man kender hinanden i forvejen, at kindkysset kommer i brug.

To kys – højre kind først

Med undtagelse af den nære familie kindkysser portugisiske mænd normalt kun kvinder, mens andre mandlige venner og bekendte får et håndtryk og / eller et kram.

Kvinder hilser derimod i de fleste sammenhænge på hinanden og mænd med to kys, først et på højre kind og derefter et på venstre.

Ingen regel uden undtagelser: Introduceres du til en fremmed af en god fælles ven, kan kindkys ligeledes komme på tale, også selvom det er første gang I hilser på hinanden.

Luftkys eller smækkys?

Har du før mødt personen, skal du under alle omstændigheder ikke blive overrasket, hvis der allerede ved jeres næste møde lægges an til et kindkys. Rent praktisk består kindkysset normalt kun i en let berøring af kinderne og en diskret kysselyd ud i luften – ikke et højt ‘mwah’..

Der er dog ofte små nuancer i, hvor inderligt der kindkysses alt efter, hvor godt man kender hinanden. Man ser således ofte nære venner kombinere kram og kindkys. Omvendt forsøger man nogle steder blandt overklassen eftersigende at markere sin sociale status ved kun at hilse med ét enkelt kindkys.

Trods retningslinjerne ovenfor, kan du opleve regionale forskelle i Portugal. Det bedste råd er at stikke en finger i jorden og vide, at portugiserne er et venligt folkefærd, hvor man kommer langt med et smil, hvis man er i tvivl om den rette etikette.

Apropos kys, vidste du, at Lissabon er perfekt til en romantisk storbyferie?

Tags fra artiklen
Mere fra Mikkel Houmøller

Museer i Lissabon

Lissabon er Portugals kulturelle centrum, og byen tilbyder de besøgende flere interessante...
Læs mere