Rejs og spar på vandet

Sprinkler på golfbane
Faciliteter til turisme kan belaste den lokale vandforsyning. Foto: Skitterphoto, CC0 License.

I år har den internationale dag for ferie- og rejsebranchen fokus på vand. Altså ikke vand som i strand eller vandland, men som i en ressource vi skal passe på og spare på.

I dag er det World Tourism Day, og ingen ringere end generalsekretæren fra FN Ban Ki Moon har udtalt sig om turisme og rejser og vand. Temaet for WTD er i år vand, og udfordringen ligger i at forene ferie- og rejseaktiviteter med et bæredygtigt forbrug af denne for mennesket så essentielle ressource.

Eller som Ban Ki Moon udtrykte det: “Jeg opfordrer turistbranchen til af reducere forbruget af vand og forbedre behandlingen af spildevand, og jeg opfordrer individer til at agere miljømæssigt forsvarligt, når de rejser. Hvis vi sparer på vandet, kan vi alle hjælpe med til at skabe den fremtid, vi ønsker.”

Grelt eksempel fra Cancun, Mexico

Der er flere eksempler på, hvor galt det kan gå, når feriestederne ikke passer ordentligt på vandressourcerne. Det rammer i sidste ende både feriegæster og lokale, men i ferieparadiset Cancun i Mexico, er der eksempler på, hvordan lokalbefolkningen nogle gange rammes først.

Den lokale befolkning kan simpelthen ikke længere få vand nok til at dække deres behov, og i følge et case study skyldes det blandt andet, at de store resorts vander deres plæner og 36-huls golfbaner, så de altid kan se flotte og grønne ud for feriegæsterne.

Rejsebranchen kan spare penge ved at spare på vandet

Efterhånden som vand bliver en mere mangelfuld ressource, stiger prisen også. Dråberne bliver dyrebare. Derfor kan der være store penge at spare i at spare på vandet. Og genanvende en så stor del som muligt. Måske lyder vand som en mindre udgiftspost, men har skal man huske på, at store feriesteder bruger millioner og atter millioner af liter af vand. Så betyder selv få øre mere eller mindre per liter lige pludselig meget.

En ordentlig vandplan sikrer også, at man ikke tørlægger det omgivende miljø. Det kan hurtigt blive dyrt for et feriested, hvis det ødelægger det omgivende miljø. Folk gider ikke holde ferie på en udtørret losseplads. Lidt langsigtet gælder det altså for feriestederne om at passe på vandet og omgivelserne, så feriegæsterne også i fremtiden vil komme forbi.

Bermuda i front

Bermuda har allerede arbejdet med at spare vand op, så der er nok af det, når de tørre perioder sætter ind. Før skræmte de tørre perioder turister væk, men nu er der styr på sagerne, og man er forudseende, så der er vand nok under tørken. Nu kan man have turisme mere af året uden at gå på kompromis. Simpelthen fordi man ikke længere frådser med vandet i de vådere perioder, men i stedet “sparer vand op” til de tørre.

Der er ingen tvivl om, at mange flere store feriesteder rundt om i verden bliver nød til at tænke sig mere om fremover. Stadigt flere mennesker verden over får råd til at tage på ferie, og det lægger pres på ressourcerne i populære ferieområder, og man kan ikke længere bare bruge løs som dengang, det kun var en lille del af jordens befolkning, der kom på disse steder.

Skrevet af
Mere fra Marie B.

Champing – tilladt at snorke i kirken

Har du også normalt svært ved at holde øjnene åbne under gudstjenester?...
Læs mere