Rejs til Cypern for de historiske perler, lækker mad og idylliske strande

Strand ved Ayia Napa på Cypern
Den skønne strand ved Ayia Napa. Foto: George Lemon - Unsplash

Cypern er kendt for sit solrige klima og for at have nogle af Middelhavets bedste strande. På en rejse til Cypern kan du dog også se frem til at fordybe dig i en rig og mangfoldig kulturhistorie. Den afspejler at Cypern i årtusinder har udgjort en bro mellem Europa, Asien og Afrika. Cypern er derfor det perfekte valg, hvis du ønsker at krydre en afslappende badeferie med spændende natur- og kulturoplevelser.

Med natur, der spænder fra de fantastiske strande nede ved Ayia Napa op til de høje Troodosbjerge, og kulturelle seværdigheder, der inkluderer både antikke templer, borgruiner og moderne kunstgallerier, er Cypern en destination med noget for enhver smag – hvad enten du rejser med eller uden børn.

Læs med her, hvor jeg tager dig med på en tur rundt på øen og giver dig tips til nogle af de største attraktioner og seværdigheder, du kan opleve på din rejse til Cypern. Det inkluderer også et smugkig på det lokale køkkens delikatesser. Til sidst får du naturligvis et par gode råd til at finde det bedste hotel og de billigste flybilletter til ferien.

Konnos Bay ved Ayia Napa. Foto: dronepicr, CC BY 2.0

Masser af idylliske strande på Cypern

Både på nord- og sydkysten af Cypern finder du fantastiske badestrande. Den græsk-cypriotiske sydkyst er dog generelt mere udviklet og har flere strande med hoteller, restauranter og barer inde for kort rækkevidde. På øens sydøstlige hjørner finder du for eksempel de vidunderlige strande Nissi Beach og Konnos Bay ved Ayia Napa og Fig Tree Bay ved Protaras. Særligt sidstnævnte er med sit lave vand og fredelige atmosfære kendt for at være meget familievenlig.

Har du små børn med på rejsen til Cypern, kan I sagtens bruge det meste af dagen ved disse idylliske strande med at bygge sandslotte i det bløde sand eller svømme og snorkle i det krystalklare, blå vand.

Cypern er et ideelt rejsemål for vandsportentusiaster. Vil du ikke nøjes med at snorkle, får du nemlig rig mulighed for at prøve kræfter med windsurfing, kitesurfing og forskellige former for sejllads. Der er gode muligheder for både at leje det nødvendige udstyr og eventuelt få undervisning, hvis du er nybegynder. Coral Bay på vestkysten ved Pafos er for eksempel kendt for sine mange vandsportsaktiviteter.

Det klare og lune Middelhav, som omgiver øen, giver desuden gode muligheder for både nye og erfarne dykkere. Nær Ayia Napa kan du for eksempel udforske de 130 undervandsskulpturer, der er placeret som på havbunden som et kunstigt rev. Du kan finde en oversigt med kontaktinformation på alle øens dykkercentre på den officielle hjemmeside for den cypriotiske dykkerforening.

Det velbevarede Machairas-kloster ligger oppe i det bjergrige bagland. Foto: Maxeras, CC BY-SA 4.0

Aktiv ferie på naturskønne Cypern

Cypern er rig på smukke naturområder, der er perfekte til vandre- og cykelture. Der er derfor også gode muligheder for at holde en aktiv ferie på land, når du rejser til Cypern. Særligt hvis du er afsted i ydersæsonen i foråret eller sensommeren, er det oplagt at udforske øen til fods eller på cykel.

Uanset om du er til bjergvandring eller ønsker at udforske kystlinjen, er der mange fantastiske naturområder på Cypern. Ikke mindst i Troodosbjergene midt på øen gemmer sig mange naturskønne landskaber med grønne skove, smukke vandfald og spektakulære udsigtspunkter. Her er der et stort netværk af vandrestier, der fører dig igennem de fantastiske omgivelser, og hvor du undervejs kan udforske historiske klostre og traditionelle bjerglandsbyer.

Søger du uspoleret natur, er Akamas-halvøen på vestkysten af Cypern et andet interessant udflugtsmål. Området er hjemsted for mange sjældne og truede dyrearter. Har du øjnene med dig, kan du være heldig at spotte dem, når du følger de afmærkede vandrestier og cykelruter i området.

En af de smukke mosaikker i Pafos Arkæologiske Park. Foto: Carole Raddato, CC BY-SA 2.0

Fra oldtiden til nutiden: De bedste kulturelle seværdigheder på Cypern

Siden de første stenalderbønder satte fod på øens kyst, har Cypern oplevet græske, romerske, byzantinske, osmanniske og britiske indvandringer. Der har været tider med opblomstring, men også dramatik og strid, når ét folkeslag har fortrængt et andet. Først i 1960 blev Cypern uafhængig. Alt er dog endnu ikke fryd og gammen. Øen er nemlig stadig opdelt mellem de græsk- og tyrkisk-cypriotiske befolkningsgrupper. I dag er grænsen mellem de to dele dog åbnet for trafik, så du som turist frit kan udforske hele øen.

Kourion – blomstrende bystat nær Limassol

Der er mange steder på Cypern, hvor du vil mærke historiens vingesus tydeligt. Tæt ved Limassol på Cyperns sydkyst finder du for eksempel en imponerende arkæologisk udgravning fra oldtiden, Kourion. Det er resterne af det, der engang var en blomstrende bystat med teatre, badehuse, villaer og et stort amfiteater, der i dag stadig ofte bruges til musik- og teaterforestillinger. Ruinbyen ligger på en bjergskråning med flot udsigt over Middelhavet.

Pafos Arkæologiske Park

Omkring en times kørsel længere mod vest ud ad kysten ligger Pafos Arkæologiske Park. Er du historisk interesseret er den en anden must-see seværdighed på din rejse til Cypern. Her kan du også gå på opdagelse i fortidens skatte og opleve den fascinerende historie og kultur, som dominerede på øen fra det 4. århundrede f.Kr. helt frem til middelalderen. Især ruinerne af et stort romersk villa-kompleks, Nea Pafos, med smukke mosaikker skiller sig ud. Parken er optaget på UNESCOs verdensarvsliste.

Kyrenia-borgen. Foto: Benjamin SB, CC BY 2.0

Kyrenia på Nordcypern

På nordkysten ligger den charmerende havneby Kyrenia (Girne på tyrkisk). Byen ligger på den omtrent tredjedel af øen, som Den Tyrkiske Republik Nordcypern gør krav på. Republikken Cypern (den græske del) og det internationale samfund betragter dog stadig Nordcypern som en ulovlig besættelse. Spændingerne mellem den græsk- og tyrkisk-cypriotiske befolkning eksisterer derfor stadig under overfladen.

For dig, som rejser til Cypern på ferie, er konflikten dog ikke nogen hindring for at tage på en udflugt til Kyrenia. Og det kan anbefales. Her kan du ikke undgå at bemærke den store borg i den østlige ende af den gamle, stemningsfulde havn. Borgen blev bygget af af venetianerne i det 16. århundrede på resterne af en fæstning fra tempelriddernes tid. De osmanniske tyrkere forstærkede borgen i det 19. århundrede. I dag kan du oppe fra dens tykke mure nyde en fin udsigt over den lille havn og bagefter udforske borgens museum med forskellige interessante udstillinger. Nyd eventuelt omgivelserne med en frokost på en af de mange caféer langs havnekanten, inden du drager videre.

Kører du til Kyrenia, er det oplagt at lægge vejen forbi Skt. Hilarion-borgen. Denne gamle korsridderborg gav efter sigende Walt Disney inspirationen til slottet i Snehvide. Borgen har en spektakulær placering oppe på en forreven bjergkam. Turen derop ad de stejle trapper er alle anstrengelserne værd, når du ser den fantastiske panoramaudsigt over de omkringliggende bjerge og havet.

>> Udforsk eventyrlige borge på Cypern

Karavanestationen Büyük Han i Nicosia med den smukke åbne gårdhave blev bygget i 1572. I dag er her kunstgallerier og caféer. Foto: Adam Jones, CC BY 2.0

Shopping og gastronomi

Hvis du er på udkig efter autentiske shopping- og spisemuligheder på Cypern, er der især værd at opsøge de lokale markeder, som er spredt ud over hele øen. De fleste større byer har et marked mindst én gang ugentlig, hvor du kan købe lokale produkter som frugt, grøntsager, oste, krydderier og andre lokale delikatesser.

I Ayia Napa, Nicosia og Larnaca er der adskillige store shoppingcentre med alt hjertet kan begære af mærkevarebutikker og internationale kæder. Er du på udkig efter småbutikker med lokalt håndværk og delikatesser er det også værd at udforske de smalle gågader i Nicosias gamle bymidte, marinaen i Limassol Marina og promendaden i Larnaca. Her er der gode chancer for at finde et flot souvenir i form af de håndbroderede tekstiler, farverig keramik eller unikke smykker, som Cypern er kendt for.

Det er nemt at finde hoteller på Cypern med All Inclusive. Men det kan også anbefales at besøge nogle af områdets små familieejede restauranter og tavernaer, der serverer traditionel cypriotisk mad. Disse steder som tilbyder en mere autentisk oplevelse, finder du som regel lidt væk fra de travle turistområder. Klassiske cypriotiske retter, som næsten altid er på menuen her, er souvlaki (grillet kød på spyd), halloumi (en særlig cypriotisk ost), kleftiko (langtidsstegt lammekød) og moussaka (en græsk-inspireret aubergineret).

Bestil din rejse til Cypern nu!

I den brugervenlige søgemaskine her hos Escapeaway kan du nemt og hurtigt booke din rejse til Cypern. Du kan vælge mellem afrejse fra lufthavnene i København, Billund, Aalborg, Aarhus eller Hamburg, enten direkte eller med en mellemlanding undervejs. Søgemaskinen finder de billigste flybilletter med rutefly. Dernæst skal du blot vælge dit hotel.

Vi har allerede håndplukket de hoteller og ferieboliger på Cypern med de bedste gæsteanmeldelser, så du er sikker på at få en god ramme om din ferie. Har du særlige ønsker, har du for eksempel mulighed for kun at se hoteller med en bestemt beliggenhed eller udvalgte faciliteter.

Når du samler flybilletter, hotel og eventuelt en lejebil i én pakkerejse her hos Escapeaway, er den naturligvis sikret af rejsegaranti. Det er ferie med ekstra tryghed. Prøv at vælge din ferieperiode i søgemaskinen nu for at se de aktuelle priser.

>> Se rejser til Cypern med Escapeaway

Tags fra artiklen
Mere fra Louise Laurenius

De bedste mandler kommer fra Sicilien

Køber du en pose mandler i et dansk supermarked, er det sandsynligvis...
Læs mere