Rejseguide til restauranter og seværdigheder i Porto

Porto er blevet kåret til årets rejsedestination af Europeans Best Destination hele tre gange, senest i 2017 og man forstår godt hvorfor, for modsat hvad mange måske går og tror, er Porto meget mere end portvin!

Med sin beundringsværdige kultur og latinske stemning, sin traditionelle Fado-musik og sit æstetiske og gammeldags udtryk, der kommer til syne med de rustne romantiske balkoner og mosaikfarvede huse, står Porto endelig frem og viser sin plads som en anerkendt storby.

Portugals næststørste by har været igennem en rivende udvikling de sidste 10 år, men har dog alligevel bevaret en falmet og upoleret charme, som gør byen meget mere personlig end så mange andre storbyer.

Husene står nærmest som stablet på hinanden og er udsmykket med gamle kakler i forskellige mønstre og farver og giver byen en smuk, upoleret boheme-agtig stemning.

Porto er også det bedste sted at starte din tur til den nærliggende Dourodal, hvor du kan opleve regionens berømte portvins marker.

Byen udforskes bedst til fods, da mange af de historiske seværdigheder ligger tæt på hinanden og er inden for rimelig gåafstand. Husk dog de behagelige sko da der er mange bakker og trapper der skal forceres!

Start i Baixa, byens egentlige centrum og bevæg dig ned ad de små, snørklede gader, hvor husene ligger klods op af hinanden, og duften af grillede sardiner bliver mødt af de lokales smil og latter. Bevæg dig ned til den gamle del af byen som ligger smukt ved Douro-floden, hvor der også findes små cafeer, butikker og restauranter i et smukt kaos af gyder, gange og trapper.

Porto er en oplevelse for enhver sjæl – om du er til gastronomi, arkitektur, historie eller shopping, så er byen en oase af oplevelser som med garanti vil udfordre og forkæle alle dine sanser.

Mit første møde med denne charmerende storby bliver bestemt ikke mit sidste og med denne rejseguide til Porto, vil jeg tage dig med på opdagelse gennem nogle af byens bedste restauranter, hyggeligste cafeer og spændende seværdigheder.

 

[vimeo 203346600 w=640 h=360]

 

Oplev Porto

Ribeira-distriktet

Ribeira er Portos ældste bydel og blev i 1992 erklæret for Unesco Verdenskulturarv. De maleriske huse fra middelalderen danner rammen om en promenade der summer af liv og byder på musik, gastronomi og masser af vinho verde i solnedgangen. Ribeira området er et af mine favoritter, hvor jeg snildt kunne bruge en hel dag.

Bonus tip: Spis på en af de små restauranter en takt højere end selve promenaden og nyd den smukkeste udsigt over Duoro-floden.

Porto

Porto

Duoro flod
Tag en sejltur langs Duorofloden

São Bento banegården

São Bento banegården trækker ikke kun folk til på grund af banegårdens mange forbindelser til det øvrige Portugal, men også fordi at det nok er Portugals smukkeste banegård. Den forrygende flotte forhal er beklædt med tusindvis af blå håndmalede fliser, som også kaldes Azulejos på Portugisisk. Kigger du efter vil du erfare, at malerierne fortæller noget af byens historie.

Estacão de São Bentom Praca de Almeida Garrett

São Bento banegården, der nok er en af verdens flotteste – foto: wikimedia

Torre dos Clérigos

Med sine 75 meter, kunne Torre dos Clérigos godt minde om rundetårn. Træn lægmusklerne på de 240 trin, som fører dig op til toppen, hvor du finder den smukkeste udsigt over byen. Fra toppen af Torre dos Clérigos kan du se ned på Portos røde tage og spotte byens enorme katedral.

Rua São Filipe Nery

Clerigos tårn i Porto
Man kan spotte Clerigos tårnet hvor end du står i Porto

Ponte dom Luís-broen

Byens varetegn og nok den mest populære turistattraktion, er jernbroen Ponte dom Luís, der er en dobbeltdækker bro og bygget i 1886. Broen er konstrueret af en af Gustav Eiffels elever og Eiffels karakteristiske stil ses tydeligt i broens design som minder om en blå jern-regnbue. Start med en tur på øverste dæk hvor du krydser Douro-floden til Vila Nova de Gaia.

Bonus-tip: Solnedgangen er en uforglemmelig oplevelse herfra.

Ponte dom luis

Vila Nova de Gaia

Vila Nova de Gaia eller bare Gaia som de lokale omtaler området tager dig tilbage til begyndelsen af portvinsproduktionen i 1700-tallet, da britiske købmænd forvandlede vin til en eftermiddags sjus ved at tilføje et strejf brandy. De gamle portvinshuse står stadig på række langs Duorofloden, og inviterer gerne indenfor på rundvisninger i deres vinkældre samt smagsprøvning på portvin og lokale specialiteter på terrassen, hvor du har udsigt over det historiske centrum på den anden side af floden.

Vil du se Gaia og Porto på en hel speciel måde? Så tag en tur i kabelbanen hen over Portos tage. Turen tager kun 5 minutter, men synet er noget du sent vil glemme. Kabelbanen er en forholdsvis ny attraktion, som fragter dig henover de mange portvinshuse og ned til Vila Nova de Gaia’s hyggelige promenade.

Bonus tip: Prøv en portvinssmagning i solnedgangen på Porto Cruz’s tagterrasse, som har den skønneste udsigt til Porto og Dourofloden.

Vila Nova de Gaia

Porto Cruz tagterrasse
Nyd udsigten til historiske Porto fra Porto Cruz’s tagterrasse

Mercado do Bolhão

Midt i storbyræset findes et lille upoleret og autentisk marked som udefra ligner en helt almindelig bygning, men indenfor summer der af markedsliv. Markedet er permanent, og rummer nok efterhånden flere turister end lokale. Der bydes på blomster, frugt, grønt, fisk og meget mere. Her kan du også med fordel købe dine souvenirs, som koster meget mindre end dem du finder i souvenirbutikkerne og de små stande i Ribeira-distriktet.

Bonus-tip: Tag et velfortjent hvil midt i shoppingen og smag et forrygende glas portvin og tapas på Wine House Bolhao som findes inde i markedet.

Mercado do Bolhão, Rua Formosa 32        

Mercado do Bolhao i Porto
Et glas Tawney og Ruby nydes med sardiner og forskellige slags oste. Et must i Porto! 

Capela das Almas

På tværs af Rua de Santa Catarina og Rua Fernandes Tomás, står den iøjefaldende azulejo-udsmykkede Capela das Almas. De blå hvide kakler skildrer scener fra forskellige helgeners liv, herunder St. Francis’ død og St. Catherines martyrium.

Rua de Santa Catarina 438

Capela das Almas Porto

Azulejo porto
Det smukke kapel som er udsmykket med Azulejo klinker 

Casa da Musica

Casa da Musica er konstrueret af den hollandske arkitekt Rem Koolhaus i forbindelse med, at Porto var Europæisk kulturby i 2001. Den minimalistiske konstruktion bryder totalt med den traditionelle arkitektur i byen og ligner mest et stort rumskib som er landet i midt i det hele. Jeg var i hvert fald overvældet!

Casa de Musica er ligeså unikt i sit design indenfor som udenfor, og byder udover koncerter også på periodiske udstillinger og gastronomi. Spis en frokost i deres egen restaurant og nyd udsigten fra tagterrassen.

Avenida da Boavista 604-610

www.casadamusica.com

Casa da Musica Porto
Et moderne stykke arkitektur midt i en historisk by

Jardim do Palácio de Cristal

Jardim do Palácio de Cristal er en lille botanisk oase midt i storbyen, hvor lokale mødes for at sludre, drikke kaffe eller ligge i skyggen med en medbragt bog. Haven er nærmest en mosaik af små haver og græsplæner sammenvævet af stier, springvand, skulpturer, gigantiske magnolias, cypresser og oliventræer, der befinder sig på en bakke og giver den smukkeste udsigt over Duoro-floden. Den tilbagetrukne placering gør, at man finder en dejlig ro som ingen andre steder i Porto. Haven har også en hyggelig cafe hvor man kan købe forfriskninger og lette retter.

Bonus tip: Besøg Rua de Miguel Bombarda i nærheden, som er Portos kunst distrikt og huser et utal af små lokale gallerier, butikker og cafeer.

Rua de Entre-Quintas 20 / Rua de Miguel Bombarda

Porto
Tag et hvil fra storbyen i den botaniske oase
rejseguide til Porto
En lille oase midt i storbyen

Livraria Lello

Den over 100 år gamle bogforretning er blandt verdens smukkeste, og der er ofte kø for at komme indenfor. Interiøret med de mørke træpaneler og den smukke snoede vindeltrappe i midten, siges at have inspireret den berømte forfatter J.K Rowling til sit Harry Potter-Univers. J.K. Rowling var en flittig stamkunde der nød sin nyindkøbte bog i boghandlerens cafe på øverste etage. Det koster 4€ at komme ind og de 4€ gives retur hvis du køber en bog.

Livraria Lello & Irmão, Rua das Carmelitas 144

Livraria Lello bliver også kaldt for Harry Potter boghandleren – det forstår man godt hvorfor! Foto: wikimedia

 

Smag på Porto

I forhold til andre storbyer i Europa, så kan man stadig spise godt og billigt i Portugal. Om du er til små boder med lokale specialiteter eller gourmet restauranter, så finder du det i Porto. Spis dig glad i fisk, tapas eller langtidskogte portugisiske gryderetter. Jeg har udvalgt nogle få restauranter og spisesteder baseret på min egen tur, som jeg synes skulle have lidt ekstra opmærksomhed:

Bachalhau

En lille hyggelig restaurant som ligger på øverste dæk på Ribeira promenaden, og har den nydeligste udsigt til Douro-floden og Vila Nova de Gaia. Prøv en velsmagende portugisisk specialitet Bachalhau á brás, som er en hakket salt tørret torsk, der er sauteret med løg og blandet med tyndskåret frites, oliven og persille. Retten smager vidunderligt og nydes sammen med et glas koldt vinho verde.

Ribeira Muro dos Bacalhoeiros 153-155

http://www.bacalhauporto.com

Bachalau restaurant
Spis en frokost eller middag med udsigt til Duoro-floden

Tapabento – Bar Restaurant

Denne lidt tilbagetrukne restaurant er et af Portos populæreste spisesteder og her anbefales en reservation på forhånd. På trods af den simple indretning og beskedne beliggenhed, så har denne lille restaurant fået en populær fanskare blandt turister og de lokale. Maden er portugisisk fusionskøkken med et asiatisk twist. Prøv deres tapas eller reje-risotto!

Rua da Madeira 222

http://www.tapabento.com/EN/banner

Spis i porto
Tapabento er simpel og udsøgt

Jimão Tapas e Vinhos

Et lille hyggeligt tapassted beliggende i en lille sidegade i Ribeira området. Konceptet er simpelt: vælg en masse små retter og nyd dem med rigelige mængder vin.

Praca Ribeira 11-12

Smag på Porto
Smag et væld af portugisiske specialiteter

Zenith Brunch & Cocktailbar

Et forholdsvis nyt og moderne brunch sted i hjertet af Baixa-distriktet. Her kommer både lokale og turister for at spise brunch og frokost. Stedet har et bredt udvalg af forskellige slags morgenmadsretter og salater, som er i den sunde ende. Prøv deres smoothie-bowl toppet med diverse frugt og nødder eller deres sødekartoffel salat med quinoa og mango. Når køkkenet lukker kl 16, åbner de op for deres bar, som serverer lækre og farverige cocktails.

Praga Carlos Alberto 86 – Obs: lukket tirsdage! 

Brunch i Porto
Brunch eller frokost menu som med garanti kan tilfredsstille alle

NOSHI Coffee

En lille hyggeligt morgenmad / frokost cafe som har et godt udbud af sunde og syndige retter på menukortet. Prøv deres croissanter som både kan fås naturel eller med forskelligt fyld.

Morgenmad i Porto

noshi coffee i Porto
Prøv en velsmagende Noshi croissant med fyld! Min er med peanutbutter og marmelade

Brick Clerigos

Endnu en frokostcafé hvor velsmagende, kreative og sunde retter går i spænd med god service og beliggenhed. Med udsigt til Torre dos Clérigos kan du nyde en portugisisk platte med forskellige oste og pølser, eller en af deres lækre gourmet sandwiches.

bricks burger i Porto
En Bricks burger og en øl til frokost? Ja tak!

Flow Restaurant & Bar

En delikat gourmetrestaurant i det hippe Baixa område. Indretningen afspejler kvaliteten af maden og servicen ligeså. Køkkenet er fusionskøkken med retter fra Middelhavet. Nyd en forfriskning i baren, mens du venter på dit bord.

Reservation er påkrævet i højsæsonen.

Rua Conceicao 63

http://www.flowrestaurant.pt/flow/

Flow restaurant i Porto

Gourmet restaurant i Porto
Indretningen alene gør det værd at besøge FLOW – foto: Flow 

Adega São Nicolau

En typisk familieejet portugisisk restaurant som er beliggende i en lille gade oppe på en bakke i Ribeira området. Her serveres klassiske portugisiske retter, som primært er baseret på fisk og langtidskogte gryderetter. Stemningen er hyggelig, og man kan enten sidde inde i restauranten eller på en af deres hyggelige ”balkoner”, som er lavet specielt til stedets placering. Prøv deres grillede sardiner eller ”Lagareiro”, som er grillet klipfisk.

Rua de São Nicolau

Ribeira distrikt i Porto

Lokal portugesisk mad
Prøv deres grillede sardiner med et glas afkølet vinho verde!

Maus Habitos

Maus Habitos er svær at definere, men let at elske. Mit bedste bud er, at det er et hipt sted, hvor kultur, kunst og gastronomi mødes. Køkkenet er inspireret af det italienske, og her kan du både spise morgenmad, frokost og aftensmad eller blot nyde en iskold øl i deres hyggelige urban-garden. Stedet fremmer den lokale kultur, og er et populært hang-out sted blandt de lokale. Her findes en bar, en restaurant, en koncertsal, en klub og et galleri.

Prøv deres brunch eller pizza som er to die for!

Rua de Passos Manuel, 178 

Pizza i Porto

Natteliv porto
Et sted hvor de lokale samles for at spise dagens måltid og sludre med hinanden

BASE

Base er en open-air bar, hvor man kan nyde en iskold øl, et glas vin eller cocktails næsten døgnet rundt. Stedet har en cool lounge-agtig indretning, og er omkranset af en græsplæne med oliventræer, hvor der kan nydes kolde forfriskninger eller en god bog. Et populært hang-out spot for turister og de lokale. Prøv en kande hvid sangria som bliver lavet på vinho verde tilsat friske citrusfrugter, mynte og ingefær – perfekt til solrige eftermiddage!

Passeio Dos Clerigos / Rua Das Carmelitas

BASE i Porto

Sangria Portugal
Nyd en afkølet Sangria i denne lille oase-bar

Aduela Taberna bar

Denne hyggelige vinbar ligger i hippe Baixa område og uanset tidspunkt af døgnet, så flokkes de lokale hertil for at drikke kaffe, vin og mingle med hinanden. Stedet har et bredt udvalg af vin, portvin, cocktails og kaffe. Her serveres også lette tapas retter. Atmosfæren er hyggelig og personalet er meget venligt. Sæt dig ned med et godt glas vin og blend ind med det hippe portugisiske lokalmiljø.

Rua Oliveiras 36

Vinbar i Porto
Mingl med de lokale på hippe Aduela Bar

Aduela bar i Porto

 

Bo i Porto

Hos Hideaways har vi en håndfuld smukke og håndplukkede hoteller som vi med glæde anbefaler, hvis du skal en tur til Porto:

 

Premium Porto Downtown

Til dig der vil bo centralt og med den smukkeste udsigt til Porto.

Premium Porto Downtown er et skønt Hideaway beliggende tæt på Ponte Dom Luis broen, og har den skønneste udsigt over byen og floden fra deres spektakulære tagterrasse. Hotellet har deres egen restaurant Portobello, som serverer morgenmad, frokost, aftensmad og forfriskninger.

Rooftop i Porto

Hotel i Porto

Porto A.S 1829 Hotel

Til dig der vil bo i hjertet af historiske Ribeira. Du kommer nok ikke til at bo mere centralt end på Porto A.S 1829 Hotel, da alle de spændende seværdigheder ligger under en kilometers afstand fra hotellet. Porto A.S 1829 Hotel har sin egen restaurant og er placeret ved et af Portos hyggeligste torve, hvor du finder et væld af restauranter, cafeer og butikker.

Bo i Ribeira Porto

dobbeltværelse

Hotel Infante Sagres

Til dig der vil bo på et unikt hotel med en central placering i hippe Baixa. Hotellets indretning er helt unikt og inspireret af neo-barok stilen, som giver en fornemmelse af at rejse tilbage i tiden. Hotellet har sin egen gourmet restaurant og en hyggelig gård, hvor du kan nyde en forfriskning.

Bo i Baixa Porto

Suite i Porto

 

The Yeatman Oporto Hotel 

Til dig der er livsnyder og vil bo med Portos bedste udsigt! Der er ikke dét, som The Yeatman Oporto Hotel ikke har: Portos bedste udsigt, rooftop pool, spa & wellness faciliteter og som prikken over i’et, finder du Portos eneste to-stjernede Michelin restaurant. Her serveres der lokalt portugisisk mad med friske lokale råvarer og du finder ligeledes en udsøgt vinmenu – velbekomme 🙂

Hotel Michelin Porto

Luksus hotel Porto yeatman

 

Tags fra artiklen
, , ,
Skrevet af
Mere fra Katja Kramp

Bali – øen med de 1000 templer

Mit første besøg til Bali var tilbage i 2006 og siden da...
Læs mere