Rejseguide til Rom – Den Evige Stad

Peterspladsen i Rom
Rom er én af storbys-klassikerne, som med fordel kan nydes i efteråret

Rom er berømt over hele verden som “Den Evige Stad” og var hjertet af det engang mægtige romerske imperium. Byen har nok flere verdensberømte monumenter og historiske mindesmærker end nogen anden by på kloden. Alle veje fører til Rom – i hvert fald hvis man er interesseret i historie.

Colosseum vidner om Romerrigets storhedstid, og det store amfiteater er en seværdighed man bør se. Også Vatikanet med Peterskirken og den enorme plads foran skal opleves på en rejse til Rom. På pladsen vogter Schweizergarden, Vatikanets egen hær, over den lille stats enorme rigdomme som kan opleves ikke mindst i kirken. Her er kunstværker af Michelangelo, af vores egen Thorvaldsen og af en lang række andre af historiens største kunstnere. Og sådan kunne man blive ved: ude i byen og inden for i de mange museer byder Rom på kunst og arkitektur i verdensklasse.

Men måske er det bedste når man er på rejse til Rom at opleve det italienske storbyliv som man kender det fra Fellini-film. Både ved de berømte steder som Piazza Navona, Trevi-fontænen, Den Spanske Trappe og Borghese-parken og endnu mere ude i Roms bydele som Trastevere oplever man romernes Rom. Her er butikker, caféer og restauranter over alt. Og et pulserende liv. Det fortryllende ved Rom er netop at livet udfolder sig så intenst i en ramme af mere end 2.000 års historie.

Rom er Romerrigets hovedstad. Rom er den katolske kirkes centrum. Rom er en pulserende millionby. Rom er smuk og beskidt, fuld af historie og fuld af liv. Byen er så stor og har så meget at byde på at der er noget for en hver.

Inspiration og fakta

Siden oldtiden er Rom blevet karakteriseret som stedet med de udstrakte grønne arealer. Grundet grækernes indtrængen med sin kultur i det 2. århundrede f.kr. var det oppe i tiden for rige og noble romere at fæstne deres navne på havene, som blev kaldt Horti. Dette skete i samtidig med den periode, hvor det romerske imperium var i krise, og kun tusinde år senere, under renæssancens indtrængen blev de et af de mest konkrete symboler på klassicismens tilbagekomst. Mellem det 16. og 18. århundrede aftalte paver, kardinaler og aristokrater at de skulle have de rigeste og smukkeste villaer i Rom.

Uheldigvis blev mange af disse villaer i 19 hundrede tallet ødelagt og lavet om for at give plads til nye kvarterer i hovedstaden . Ikke desto mindre er byen stadig i stand til at tilbyde enorme hektarer land udsted som offentlige parker og haver, hvor det er muligt at få en behagelig gåtur, og fordybe sig i naturen og historien.

Der er uden tvivl ingen by i verden, der har så meget vand og mange springvand end Rom. Det har været sådan siden oldtiden, da 11 vandledninger leverede tusinder og tusinder af liter vand til byen hver eneste dag, og leverede ligeledes vand til de mange springvand og fantastiske badeanstalter. Goterne blev fordrevet, hvilket resulterede i lukning af vandledningerne og rigdommen forsvandt, og kun i slutningen af det 16. århundrede lykkedes det paverne igen at tackle vandforsyningen tilfredsstillende. Efter den tid har romerne været prydet med masser af monumentale springvand pave som fejrer “the pontiffs’ minificence”, ofte flankeret af drikketrugspladser og offentlige bassiner til praktiske formål. Og i dag beundrer vi stadig disse mesterværker, drikker det forfriskende vand som kommer fra de typiske drikkevands springvand kaldet “nasoni” – store næser – grundet den mærkværdige udseende af en bøjet tud.

Floden Tiberen har altid sat sit karakteristiske præg på det romerske landskab. Indtil konstruktionen af skråningerne, i slutningen af 19. hundredtallet, var den sejlbar og karakteriseret ved en endeløs samling af bygninger som afspejlede sig i vandet. Floden blev brugt til fiskeri og badning; vandet blev også brugt som drikkevand og som kraftkilde. Idag – lige fra slutningen af foråret til begyndelsen af efteråret – tilbyder man en atmosfærisk flod navigation service mellem Ponte del foro Italico og Pobte Umberto I (tel.064463481). Desuden findes der for cykelglade mennesker en cykelsti mellem Ponte Flaminio og Ponte Risorgimento.

Rom er et paradis for dem som elsker at gå på indkøb med alle de store varemærker præsenteret i byen, som f.eks. Prada og Giorgio Armani i via Condotti. High street forretninger findes mange steder. Ser man efter genbrugsforretninger er via Sannio markedet et interessant sted at besøge , og ønsker man et marked med friske fødevarer og produkter bør man besøge Campo de’ fiori eller piazza dell’Unit som kan få munden til at løbe i vand!

Seværdigheder

Rom er en by med ekstraordinære mange og skønne seværdigheder, hvad enten det drejer sig om den forhistoriske tid eller den moderne verden i dag. Du ser små Vespas summe rundt om Colosseum som en hvirvelvind, en nonne der sidder og spiser sin is uden for Vatikanet, og en langbenet model der går op ad den Spanske Trappe som på en catwalk, alt sammen ting, som efterlader Rom i dine erindringer som en livlig by. Her er en kort oversigt med nogle af de mange spændende seværdigheder i Rom, samt i hvilke måneder der er forskellige events i Rom.

Romerne er uden tvivl vandt til at leve midt blandt byens oldtidshistorie, så de har ikke tilbøjelighed til at tænke så meget over det. Men tag f.eks. den smukke Piazza Navona, som engang var stedet for de mange søslag; I dag er den ovale piazza i Rom fyldt med stilfulde spisesteder spredt overalt helt ud på fortovene. Den nærliggende Campo dei Fiori, som engang var stedet, hvor grusomme henrettelser fandt sted, er i dag et travlt marked fyldt med frugt, blomster og fisk. Og Mussolini byggede en vej over det gamle Imperial Forum, hvor Cæsar og Augustus engang havde bygget templer, biblioteker og markeder.

Du behøver blot en enkelt søndag, hvor du betragter den ventende skare på St. Peter’s Plads, folk som venter på at modtage pavens velsignelse, for at opdage, at Rom er meget mere end et udendørs museum. Vatikanet er stadig den mindste uafhængige stat i verden, som driver sin egen radiostation, og sender på 29 forskellige sprog. Panteren er enorm gammel, men fungerer stadig som kirke, og har gjort det lige siden den blev bygget i AD125. Gå blot gennem de kolossale bronzedøre og oplev det enorme sollys der løber igennem kirken.

Kast en mønt i Trevi Fountainen og genoplev de berømte scener i klassiker-filmene som f.eks. Roman Holiday, som blev optaget her. Romerne elsker deres egen mad, og der er ikke noget bedre, efter en travl dag med sightseeing i Rom, end at sidde på en solfyldt fortovsrestaurant og indtage en tallerken hjemmelavet ravioli.

Carrozzella er betegnelsen for hestevogne i stil med Dyrehavens.

Vatikanet
Når man ankommer til Skt. Peters Pladsen bliver de besøgende øjeblikkelig imponeret over størrelsen på den mindeværdige firkant foran Skt. Peters Kirken, omgivet af de fire-rækker Kolonnade mesterværker af Gian Lorenzo Bernini. Men det er først når man kommer indenfor i basilikaen, og langsom klatrer op af de gennemgribende flyvende rækker af trin designet af Bernini, at man bliver virkelig forbløffet over størrelsen på den største kirke i verden, symboetl på Kristendommen, spredt ud over et område på 22.000 kvadratmeter.
Bygningen er 136 meter høj, kuplens diameter, tegnet af Michelangelo, måler 42 meter. Det er muligt at komme op i toppen af kuplen ved at klatre op af 330 trin: herfra er udsigten over pladsen neden for og ud over rom uforglemmelig. Kirken rummer mesterværker af vigtige kunstnere: 29 meter høj bronze baldachin lavet af Bernini, Pietà lavet af Michelangelo, Clement XIII af Canova og Navicella nosaikken af Giotto, placeret over den midterste indgang til Porticos grav.
Talrige og tidløse kunstværker, mange malerier, findes på Vatikan museet., som repræsenterer et udvalg af de mest fremtrædende kunstnere. Et besøg i Sistine Kapellet, en milesten i den italienske maleri-historie, bør man ikke gå glip af.

Colosseum
Colosseum’s navn skyldes navnet på en kolossal bronze statue, der repræsenterede Emperor Nero, mere end 35 meter høj, og som plejede at stå på dette område. Som Rom’s verdenskendte symbol , blev Colessum bygget af kejserne af det Flaviske dynasti mellem år 72-80 f.kr. Stedet var dækket af en kunstig søg som tilhørte det fantastiske Domus Aurea, en indelukket samling af bygninger og haver bygget af Nero , lå i ruiner men med smukke udsmykninger, som inspirerede renæssance malerne. 100.000 kubikmeter af frådesten fra Tivoli stenbrudene blev brugt til at bygge dette amfiteater, det største nogen sinde i det romerske imperium.

Sant’Angelo Slottet
Fra Skt. Peter’s kan man gå langs Via della Conciliazione og komme til slottet Sant’Angelo. Det unikke monument huser National Museet, med stukke, freskomalerier og møbler fra pavelige lejligheder, og der er også en betydningsfuld samling af gamle våben. Slottet Sant’Angelo er godt kendt af operaelskere, da Tosca, hovedpersonen i Giacomo Puccini’s opera kastede sig ud over denne berømte terrasse, hvorfra der er udsigt over hjertet af Rom.

Piazza Navona
Piazza Navona blev bygget på Domitian Stadion, hvis ruiner stadig kan ses og beundres i den tilstødende kirke, Sant’Agnese i Agone. Kirken, tegnet af den største arkitekt Francesco Borromini, er et perfekt eksempel på den romerske barok arkitektur. På Piazza Navona er der flere springvand: Fontana del Moro, Fontana di Nettuno og i centrum på pladsen i Bernini det fantastiske Fontana dei Fiumi. Fire allegoriske statuer skildrer Nilen, Ganges, Danube og Rio de la Plata, som symboliserer de fire verdenshjørner. Normalt er Piazzaen fra begyndelsen af december til Helligtrekongersdag fyldt med boder, som sælger slik og legetøj.

Pantheoen
Pantheoen er et imponerende eksempel på udsøgt arkitektonisk teknik i det gamle Rom. Den består af en enorm cylindrisk krop af lige stor højde og bredde, dækket af en stor halvkugleformet kuppel. Betydningsfulde kunstnere så som maleren Raphael ligger begravet her, samt den italienske Sovereigns fra den periode da Italien var monarki. Over for Pantheon ligger Piazza della Rotonda med sit smukke springvand tegnet af Giacomo Della Porta.

Piazza di Spagna
Et samlingssted for både romere og turister. Piazza di Spagna er berømt for sin teatralske trappe, lavet af Francesco De Sanctis, og for dens springvand kendt som La Barcaccia, tegnet i 1629 af Pietro Bernini og hans søn Gian Lorenzo. Springvandet er udformet som en båd neddykket i vandet.
På toppen af Den Spanske Trappe ligger kirken Trinità dei Monti, opført på anmodning af den franske konge Louis XII i 1502. Lidt derfra til venstre ligger Villa Medici, som i dag huser Det franske Akademi. Gaderne hvor de vigtigste modebutikker ligger, og med seværdigheder som har haft en betydning i Rom’s historie og kultur, afviger en del fra Piazza Spagna med al deres glans. I denne forbindelse må man ikke undlade at besøge Caffè Greco i Via Condotti.

Rom 3D – tiden spoles tilbage
En af Rom’s nyeste attraktion er “Rome 3D Rewind” . Med den nye moderne teknologi vises byens virkelige historiske monumenter. Den åbnede i 2008 og attraktionen har allerede haft omkring 40.000 forudbestillinger i det kommende år. Rome 3D Rewind tager de besøgende tilbage i i tiden som byen så ud for omkring 1700 år siden . Man tages med på virtuelle gåture, som selvfølgelig bliver guided af skuespillere klædt som romerske tjenere.
Regelmæssige begivenheder.

Nattelivet

Rom er ikke nogen udpræget forlystelsesby, og hvis man venter at finde noget, der ligner Londons Soho eller Paris’ Montmartre, bliver man nok skuffet. Men det er først og fremmest dem, der interesserer sig for fine shows og dristige forestillinger, der kommer til at lede forgæves, for selvfølgelig finder man alle andre former for aftenunderholdning. Enkelte ”night-clubs” forekommer dog, men de er meget dyre, og det er de færreste af dem, der er på et kvalitetsniveau, der tåler sammenligning med, hvad man finder i andre storbyer.

At Rom er så ”artig”, hænger naturligvis i vid udstrækning sammen med byens tidligere status som ”hellig by”, men samtidig med, at denne har afsat sig forskellige sport i den almindelige bevidsthed om, hvad begrebet forlystelser dækker.

Hvis man spørger om, hvad romerne da får deres aftener til at gå med, må svaret være: Det samme som pariserne, når de er i Paris, og londonerne, når de er i London. De sidder hjemme og spiser (og det gør man ofte sent i Rom) eller ser fjernsyn, eller de går en lille aftentur og falder ind på en bar. Men selvfølgelig går de også undertiden i teateret, i biografen eller til koncert, eller de går ud at danse.

Teater

Der er knap 60 teater i Rom, og de skifter meget tit forestilling, for det er de færreste, der har en fast trup; normalt giver de husly til omrejsende trup i et par uger, inden den fortsætter til en af de andre store italienske byder. Opera tiltrækker flest. Operaen i Via Torino spiller i vinterhalvåret. I sommertiden og specielt i juli måned er der friluftsopera i Caracallas Thermer. Det er en oplevelse, man ikke må lade gå fra sig, hvis man er i Rom på den tid af året. I sommertiden kan man også ofte overvære lettere musikforestillinger på Teatro Eliseo i Via Nazionale nær Udstillingsbygningen. Ballet kan man især se på Operaen, men der forekommer også balletforestillinger på andre scener. Biografer er der omkring 200 af i Rom. Koncerter er der mange af, og det er klart, at de store internationale musiknavne føler sig draget til en musikelskende by som Rom. Danselokaler findes i vid udstrækning i Rom, såvel af denklassiske type som den mere discoteksprægede.

Begivenheder

Januar – Nytårsparade
I Rom kulminerer feriedagene den 1. januar med en utrolig parade med internationale bands, som går gennem byen til Skt. Peters Pladsen. Over 10 tusinde mennesker samles her for at byde det nye år velkommen og modtage Pavens velsignelse.

Februar – Det romerske karneval
Det romerske karneval strækker sig over 6 dage op til Aske Onsdag som forberedelse til Fasten. Begivenhederne illustrerer historiske karnevalstraditioner, og giver de besøgende en lejlighed til at nyde de pulserende maskerade parader, gadeforestillinger og koncerter.

Marts – Eurochokolade festival
Marts måned bringer chocoladeelskere til Rom, en hel uges festival med alskens chokolade-emner. Tusindvis af besøgende flokkes til byen for at smage nogle af de lækre kreationer tilbudt af flere end 500 udstillere. Chocoladespisere i alle aldre kan også nyde film, forelæsninger og kulinariske kurser.

April – Store Bededag
På Store bededag leder paven en højtidelig fakkel procession fra Colosseum til Monte Palatino. Tusindvis samles for at være vidende til en forestilling, der dækker Jesus død til hans opstandelse. Ved endestationen holder Paven en tale og velsigner folket.

Maj – Musik Festival
Musical ekstravagance på Piazza Giovanni holdes den 1. maj for at fejre forårets start. Festivalen er den største af sin slags og omfatter en dynamisk blanding af italienske og internationale berømtheder.

Juni – verdensudstilling
Denne fortryllende festival holdes hvert år i Rom’s Teatro Romano di Ostia Antica. Kulturelskere fyldes med musik, teater, dans og cirkusforestillinger som alle er inspireret af kunstnernes fortolkning af universet.

Juli – Roma Incontra il Mondo
Finder sted i den magiske Villa Ada Park, og denne populære musik festival repræsenterer de bedste inden for musik i hele verden. De besøgende kan nyde musik fra over 50 internationale kunstnere, smage skøn etnisk mad og gå på opdagelse blandt en række af globale varer.

August – Fiesta
Fiesta er Italiens største internationale festival med latiner musik og kultur, og tiltrækker over en million besøgende hvert år. Den strækker sig over et par uger, og festivalgæsterne lytter til lydene fra Salsa, Merengue og Raggaeton ,som alle begejstrer publikum.

September – Enzimi
September måned betyder Enzimi, et gratis teater, som fremviser opførelser med kommende talenter. Det er et perfekt sted for unge mennesker der ønsker at lytte til en dynamisk blanding af bands der er på forkant og mere konventionelle kunstnere.

Oktober – Festa Internazionale di Roma
Rom’s internationale filmfestival tilbyder sine film fans en fest fyldt med biograf kvalitet. Festivalen viser selvstændige film fra hele verden samt internationale filmpremierer. Selv om festivalen er af nyere dato har den allerede budt et antal af verdensklassens skuespillere og direktører velkommen .

November – Rom’s Jazzfestival
Musikelskere flokkes til den årlige jazzfestival for at nyde lyden fra lokale og internationale stjerner. Festivalen varer i 10 dage og koncerterne høres i Auditorium Parco della Musica.

December – Midnatsmesse
Den 24. december holder Paven midnatsmesse på Peterspladsen. En begivenhed som følges af tusinder og som sendes til mere end 40 lande. Billetter kan fås fra “the Prefettura”, og bør bestilles flere måneder før.

Transport

Det romerske offentlige transportsystem dækker ca. 5.290 kvadratkilometer. Det er det største nationale offentlige transport netværk: 2.130 km betjenes af 141 buslinjer med 2.586 busser, og yderligere 50 km betjenes af 6 sporvognslinjer og 159 sporvogne. Mange busser og sporvogne har handikapudstyr og kan kendes på det internationale tegn på handikapudstyr som er påklistret foran på bussen og på siden af hjulene. For yderligere information med hensyn til den offentlige handikapkørsel fås på 06 46954001. Bus og sporvogn. Der er et utal af busser og sporvogne i Rom, hvortil man kan anskaffe sig et ”liniekort”.

Metro

Metro’en i Rom omfatter kun to linier, A og B, hvilket er uhyre beskedent i sammenligning med, hvad man finder i andre storbyer, men det hænger sammen med de enorme vanskeligheder, der er forbundet med at anlægge underjordiske linier i en by som Rom, hvor man ustandselig støder på oldtidsminder, der skal vurderes for deres bevaringsværdighed, før arbejdet kan fortsætte. Metrosystemet har kun to linjer, A og B, som krydser hinanden ved Termini. Der kører tog fra kl. 5.30 om morgenen til kr. 23.30 om aftenen hver dag. (om lørdagen til kl. 00.30). Metrostationerne på linje A har ikke handikapfaciliteter (undtagen på Cipro-Musei Vaticani og Valle Aurelia); Som alternativ kører bus 590 samme rute som metroens linje A og har kørestols hjælpemidler. Alle metrostationerne på linje B har handikapfaciliteter med undtagelse af Circo Massimo, Colesseo og Cavour (i retning mod Laurentina).

Taxa

Taxa bliver trods de relativt lave buspriser flittigt benyttet, både af romere og af turister, for det er et hurtigt befordringsmiddel, især fordi de vejbaner, der er reserveret for busser, også må benyttes af taxaer. De romerske taxaer er gule og må ikke forveksles med de privatvogne, man kan komme ud for, hvis man ikke tager sig i agt.
Taxaerne i Rom er hvide; de har navn og nummer identifikation på fordøren og et taxameter inden for. De er lette at få fat på ved de mange specielle taxaholdepladser i byen med hvert sit telefonnummer. Ringer man til et af de mange taxafirmaer, vil en omstillingsdame/mand få fat på den nærmeste taxa, oplyse den om dit navn og det antal, der skal transporteres, og inden for få minutter vil den komme til din adresse.

Hoteller i Rom

Hvis du er historisk interesseret, skal du nok vælge et hotel tæt på Colosseum eller Roman Forum, som også ligget meget centralt med hensyn til transportmidler. Hvis din ferie i Rom har et romantisk islæt, så vælg et hotel i Centro Storico, et område fyldt med usle middelalderlige gader, og tæt på Rom’s smukkeste Piazza og springvand. Er man på en billigtur bør man se sig om efter et hotel i Termini området, tæt på hovedbanegården i Rom. Et område som er meget egnet, såfremt man kun opholder sig i Rom i kort tid og har brug for en hurtig sightseeing.

Når du skal bestille dit hotel er det vigtigt, at du tager hensyn til de ting, du vil opleve i Rom. Hos Escapeaway samarbejder vi kun med hoteller i Rom og på andre rejsemål i Italien der har gode hotel anmeldelser og som minimum 4 ud af 5 på TripAdvisor og 8 ud af 10 på Booking. Vi opdeler alle hotellerne og ferlejligheder i hoteltemamer så du nemt og hurtig kan segmentere og finde et hotel i Rom der opfylder din ønsker og behov.

Rom Ciampino Lufthavn

Rom Ciampino Lufthavn består af en enkelt terminal, og er relativ lille i forhold til Leonardo da Vinci Lufthavnen (Fiumicino). På trods af størrelsen er det travl lufthavn, der har ankomster og afgange for mange forskellige flyselskaber, inklusiv lavprisselskaber som f.eks. Ryanair. Der flyves til et stigende antal internationale byer, så vel som destinationer i Italien.
Ciampino Lufthavn ligger ca. 15 km sydøst fra Roms centrum, nær Frattocchie, Marino, Santa Maria delle Mole og Roms store motorvejsring. Hvert år betjenes mere end fem millioner passagerer, og Ciampino er derfor blandt Italiens travleste og vigtigste lufthavne, og er inden for det seneste blevet udvidet for at kunne klare den øgede trafik, der findes efter at lavprisselskaberne har set dagens lys.

Busser og tog forbinder lufthavnen med det centrale Rom samt Ciampino Togstation og Termini Station, Vatikanet, det religiøse distrikt, Capitolina og Viminaleområdet, hvor der findes et større antal store paladser. Flere prominente hoteller tilbyder shuttle-bus til og fra lufthavnen, mens adskillige taxier, udlejningsbiler og limousiner er til rådighed. Interessante byer tæt på Rom Ciampino Lufthavn er Cerveteri, Frascati, Grottaferrata, Lago di Bracciano og Ostia Antica.

Du kan finde flere informationer om Rom Ciampino Lufthavn, og se afgangs- og ankomsttider på lufthavnens egen hjemmeside. Lufthavnen hedder officielt Rome Ciampino International Airport og har koden CIA. Alle informationer om lufthavnen her på siden er vejledene og vi tager forbehold for ændringer. Vi henviser altid til de aktuelle informationer du får om flytider etc. når du bestiller din rejse.

Transport til Ciampino

Ciampino Lufthavn – Anagnina Metro

En fyldt og træg offentlig bus (drevet af lokale firmaer som Cotral og Schiaffini) forbinder Ciampino Lufthavn med bus- og metrostationen i Anagnina. Busserne har meget lidt plads til bagage, og midtergangen bliver fyldt med stående passagerer og kufferter; det er ikke en hurtig eller behagelig måde at rejse på. Billetterne koster 1 Euro (plus yderligere 1 Euro for store kufferter), og kan købes hos chaufføren eller personalet i bussen. Busserne afgår fra et tydeligt stopskilt lige udenfor terminal bygningerne, langs med taxaerne, og kører med omkring 40-50 minutters interval (tidsplan findes ved stoppestæder eller på Schiaffini’s hjemmeside). Endestationen er Anagnina busstation (tager ca. 40 minutter at køre hertil); tag trappen fra busstoppestedet og du vil ankomme ved Anagnina metrostation. Personligt har vi stolet på denne billige transportform i mange år, men eftersom passagerantallet er steget er denne form for transport blevet virkelig varm, overfyldt og ubehagelig. Den er også blevet irriterende langsom, da bussen ikke kører direkte, men kører rundt om Ciampino by og station. I dag mener vi det er det værd at betale lidt ekstra for en behagelig direkte service.

Ciampino jernbanestation

Mellem Ciampino og Anagina, stopper de fleste busser også ved Ciampino jernbanestation (tjek køreplanen), (eller Ciampino FS). Dette stoppested ligger på hovedlinjen og drives af Ferrovide dello Stato, det italienske jernbanenet, og togene kører temmelig ofte til Stazione Termini. Køb billetten ved billetkontoret eller ved bladkioskerne og husk at stemple billetten i en af maskinerne på perronen før du træder ind i toget.

Anagnina 

Anagnina ligger sidst på metro linje A, som kører lige gennem Rom, med stop ved Stazione Termini og Den Spanske Trappe (“Spagna”). Denne del af rejsen vil tage en halv time. Billetter kan købes ved billetautomaterne eller ved bladkioskerne. Hvis du planlægger at køre temmelig meget med offentlige transportmidler kan det godt betale sig at købe en speciel turbillet.

Terravision’s Roms busservice

Dette er en direkte busforbindelse, hvis tidsplan tilpasses flyene, som forbinder Ciampino med Stazione Termini midt i Rom. Denne lufthavn’s transport service har altid fungeret effektivt, og er, bortset fra en taxa, den mest effektive og behagelige måde at komme ind til Rom på. Og efter lidt shopping, er det dejligt at kunne slynge sine tunge tasker hen til chaufføren og selv slappe af i stedet for at køre med en indkøbsvogn hen til Metroen og op til bussen ved Anagnina. Det kan virkelig godt betale sig at betale lidt ekstra. Deres kundeservice har ikke altid være den bedste, og vi har haft (hørt om) problemer med et par af deres øvrige servicefunktioner, men i Rom har de masser af busser og vi har ikke stødt på nogle besværligheder. Rejsen tager omkring 40 minutter, alt afhængig af trafikken.

Ciampino – Termini bus

En nyere og sjælden busforbindelse, køres af Schiaffini, og forbinder lufthavnen med Termini. Den er betydlig billigere end den konkurrerende Terravision bus, men den kører kun ca. 7 gange om dagen, og er knap så behagelig at køre medi. Billetter købes ved chaufføren eller ved personalet i bussen, og man benytter busstoppestedet lige uden for terminal bygningen ved Ciampino. I Termini holder bussen ved det dårligt markeret Cotral stoppested til Fiuggi – som nu er ved siden af jernbanestationen i Via Giolitti. For fartplaner, gå ind på Schiaffinis hjemmeside.

Taxa

Takket være et nyt lovforslag fra myndighederne i Rom er der nu fastsat en pris for taxakørsel mellem Rom og dens to lufthavne. Fra Ciampino Lufthavn ind til det centrale Rom koster en taxa nøjagtig 30 Euro (dette inklusive bagage og op til fire personer). Det gælder også den anden vej. Hvis man får problemer, så skriv taxaens licens nummer ned ( undersøg at dette står på skærmen inde i bilen når du stiger ind) og bed om en kvittering. Ring 060606 og forklar problemet. Under alle omstændigheder er dette en behagelig måde at blive transporteret på og ikke for dyr, hvis man rejser sammen nogle stykker. Den store fordel er, at man kan køre fra/til ens hotel indgang, uden at skulle flytte sine tasker over brosten eller slæbe dem op i de offentlige transportmidler. Der er en taxa holdeplads lige uden for terminal bygningen, med rækker af officielle taxaer som venter på at blive hyret. Vi har tidligere haft temmelig dårlige erfaringer med disse Ciamppino-baseret taxachauffører, og er derfor naturligvis meget glade for regeringens nye pris-lovforslag. Da vi for nylig fangede en taxa i det centrale Rom, aftalte vi prisen på 30 Euro med chaufføren, og han var ikke sur, bad ikke om ekstra penge, og syntes glad for systemet. Vores tur var meget hurtigere og mere komfortabel end med den offentlige transport, så vi er fristet til fremover at tage en taxa til lufthavnen.

Rejser til Rom

Som Italiens hovedstad er Rom en blomstrende turistmagnet og et levende forretningscentrum og byen tiltrækker millioner af gæster fra Europa og resten af verden. Den ligger i Lazio-regionen og byens charme er unægtelig; en stærk historie og en fin arkitektur kombineret med en moderne, kosmopolitisk stemning resulterer i én af Europas mest spændende hovedstæder.

Der ligger mange hoteller og lejligheder langs Tiberens bredder, og dem, der ligger tættest på Villa Borghese er specielt populære. Yderligere overnatningsmuligheder er samlet omkring Stazione Termini, Colosseum og inde i Vatikanstaten.

Vatikanet er måske den vigtigste attraktion Rom overhovedet og gæster rejser til Rom i tusindtal for at se dette internationalt berømte og beundrede sted.
Andre seværdigheder er: Forum Romanum med Arco di Settimio Severo, Tempio di Saturno og Vestalindernes hus.

Fine restauranter, sidegade-caféer og et travlt natteliv er også typiske for Rom, især omkring Centro Storico, Piazza Navona, Ghettoen og Moni-området.

>> Bestil din rejse til Rom online her

Mere fra Louise Laurenius

De bedste mandler kommer fra Sicilien

Køber du en pose mandler i et dansk supermarked, er det sandsynligvis...
Læs mere