De Røde Khmerers højborg er nu en attraktion i Cambodja

Pol Pot ofre
Ofre for de Røde Khmerer under ledelse af Pol Pot. Foto: totalitarism, CC.

Turister har nu mulighed for at se Pol Pots grav, og det hus hvor Khmerernes frygtede hærleder “Slagteren” holdt til. Byen Anlong Veng i Cambodja er blevet en turistattraktion i det fattige land, men kritikere advarer om ikke at gøre byens blodige fortid til ren underholdning.

I 1970erne forsøgte de Røde Khmerer under ledelse af Pol Pot at skabe et kommunistisk paradis i Cambodja. De kostede to millioner mennesker livet og landet blev fattigere end nogensinde.

I dag forsøger myndighederne at omdanne de Røde Khmerers sidste bastion til en turistdestination. Anlong Veng ligger i det nordlige Cambodja næsten på grænsen til Thailand.

Anlong Veng vil være turistdestination

De lokale i den lille by Anlong Veng byder mere turisme velkommen. For dem er det en mulighed for at hæve levestandarden i et meget fattigt område, der aldrig har rejst sig efter de Røde Khmerers hærgen.

Sammen med Cambodjas regering har lokale myndigheder derfor udpeget 14 steder i byen, der skal bevares for eftertiden – både som turistattraktioner og som mindesmærker for at forhindre en gentagelse af den blodige historie området har været igennem.

Pol Pots grav

Ifølge Pol Pots hustru døde han af hjertestop, da han på amerikansk radio hørte, at hans kammerater i de Røde Khmerer ville udlevere ham til en international domstol. Han blev hurtigt kremeret i 1998 i Anlong Veng, inden hans modstandere kunne få fat i ham, hvilket får mange til at tro at dødsårsagen i virkeligheden var selvmord.

Der er intet storslået over Pol Pots grav. Et halvtag i blik, der dækker over en bunke jord, og et skilt der anmoder turister om at hjælpe med at bevare det historiske sted. Foran står et lille bord, hvor der nogen gange er friske blomster.

“Slagterens” hus

Ta “Slagteren” Moks hus er også at finde i Anlong Veng. “Slagteren” stod bag tusinder af mord. Han ledte de Røde Khmerer de sidste dage, og selv efter Pol Pots død nægtede han at overgive sig. Han døde i fængsel i 2006.

For besøgende virker hans hus tomt, da møbler og lignende for længst er blevet stjålet, men her hænger stadig et kort over Cambodja, der angiveligt viser Ta Moks patriotisme. Ta Mok holdt nogle af sine fjender i fangeskab i bure lige uden for sit eget hjem.

Templerne ved Angkor

Den berømte ruinby Angkor ligger kun to timers kørsel fra Anlong Veng. De lokale i Anlong Veng håber på at kunne tiltrække bare en brøkdel af de over en million mennesker, der hvert år besøger Angkor.

Angkor kom med på UNESCO’s verdensarvsliste i 1992 og er klart Cambodjas vigtigste turistattraktion.

Både lokale og de centrale myndigheder i Cambodjas hovestad Phnom Penh arbejder på at give Anlong Veng andel i turismen, men de centrale myndigheder advarer om, at Anlong Veng kan blive en nostalgi-tur, hvis ikke de besøgende turister undervises i historien omkring byen og de Røde Khmerers forbydelser mod menneskeheden.

 

Velkommen til Escapeaway 

Hos os kan du skræddersy din rejse præcis som det passer dig, enten med direkte fly eller med mellemlanding. Du kan dertil vælge blandt vores nøje udvalgte hoteller.

Pssst…. gå ikke glip af et kig på vores unikke Hideaways-hoteller

Vi anbefaler også at du lejer en bil, for at få de bedste muligheder for at opleve området, du rejser til.

 

Ønsker du at få ferietips, gode tilbud og meget mere spændende rejseinspiration?  Klik her og tilmeld dig vores nyhedsbrev.

>>> Læs mere om vores Hideaways-hoteller

>>> Læs mere om Escapeaway

Skrevet af
Mere fra Marie B.

Champing – tilladt at snorke i kirken

Har du også normalt svært ved at holde øjnene åbne under gudstjenester?...
Læs mere