Rom er perfekt til en forårsrejse

Tiberen i Rom
Slentreture langs Tiberen er bare en af oplevelserne du bør unde dig selv på en ferie i Rom.

Foråret er på flere måder en skøn årstid for en storbyferie i Rom, da klimaet er dejligt mildt uden at være hedt. Især de to uger omkring påske er et af de allermest travle tidspunkter i den altid pulserende hovedstad. Pilgrimme og turister ankommer fra hele verden for at opleve stemningen og se hjertet af den katolske kirke i aktion.

Oplevelser i påsken

Gudstjenesten torsdag aften, hvor paven som regel er til stede i Peterskirken er et sandt tilløbsstykke. Denne gudstjeneste, eller messe, som det hedder i den katolske kirke, afholdes som en særlig begivenhed, der skal minde os om den sidste nadver – det sidste måltid, Jesus spiste sammen med sine disciple, inden han næste dag blev korsfæstet. Under denne messe vasker paven 12 præsters fødder for at imitere, hvad Kristus gjorde under den sidste nadver.

Den store messe påskesøndag er ligeledes en meget speciel oplevelse. Den afholdes udendørs om morgenen på Peterspladsen, og her giver paven den særlige velsignelse “Urbi et Orbi – til byen og til verden” fra Peterskirkens balkon.

Er du ikke i byen på påskeferie, er Vatikanet stadig er en stor og særlig oplevelse, du ikke må gå glip af.

Kunst og historie i Peterskirken

Vatikanet ligger midt i Rom, men er en selvstændig stat. Ofte kaldes den “pavestaten”. Der bor omkring 800 mennesker i Vatikanet, som er på omkring 4,5 kvadratkilometer, og dermed er det den mindste, uafhængige stat i verden, både hvad angår befolkningens størrelse og det geografiske areal.

Pavestaten har sine egne frimærker, sit eget statsoverhoved (paven, naturligvis) og rummer uvurderlige kulturelle, religiøse og historiske skatte, som hvert år er med til at trække hundredetusindvis af turister til Rom.

En af de mest bemærkelsesværdige af disse skatte er Peterskirken, som er en af verdens største kirker, og samtidig et af verdens mest imponerende arkitektoniske vidundere. Den er det mest berømte arkitektoniske værk fra Renæssancen, og blev da også designet af genier som Donato Bramante, Michelangelo, Carlo Maderno og Gian Lorenzo Bernini.

Alene synet af kirken udefra, fra Peterspladsen, får let en til at tabe pusten – så storslået og perfekt er den. Men man skal bruge lang tid indenfor dens mure for at få hele oplevelsen med: Hele interiøret i Peterskirken er overdådigt dekoreret med relikvier, marmor, arkitektoniske skulpturer og malerier.

I basilisken er der desuden en lang række grave, hvor paver og andre noble personer ligger begravet. Alle gravene er i sig selv udsøgte kunstværker.

Der er også et stort antal kunstværker i kirkens nicher og kapeller, for eksempel Michelangelos Pieta – en af de smukkeste skulpturer fra Renæssancen. Den forestiller Jomfru Maria, der sidder med sin døde søn Jesus i armene efter hans korsfæstelse. Michelangelos fortolkning af denne scene fra Bibelen adskiller sig fra samtidige kunstneres blandt andet derved, at han fremstiller Maria som ung og smuk, frem for som en kvinde på omkring de 50 år (en høj alder på den tid).

I det Sixtinske Kapel hænger også den verdensberømte fresko af samme Michelangelo, “Adams skabelse”, som i kvalitet og betydning for kunsthistorien kun har “Mona Lisa” af Leonardo da Vinci som rival.

Der er kort sagt masser af unikke oplevelser i vente i Rom – byen, de færreste kan nøjes med at besøge en gang.

Tags fra artiklen
,
Mere fra Mikkel Krohne-Sørensen

Vinterferien deler danskerne

Sol eller sne? Det er valget for de omkring 380.000 danskere, som...
Læs mere