Rota das Estrela, stjerneruten til restauranter i Portugal

Rota das Estrela i Portugal

Kulinariske højdepunkter på flere af Portugals Michelin-restauranter.

Stjerneruten er et gastronomisk show, der rejser gennem Portugal, i år også med en afstikker til A Coruña i Spanien, og besøger i alt 9 stjernebestrøede restauranter. Det er 6. gang Rota das Estrela, der anses for en af Portugals vigtigste kulinariske festivaler, finder sted, og altså første gang den besøger Spanien.

Læs også: Maden i Portugal er langt bedre end sit rygte

Er du til kulinariske oplevelser på højt plan er det måske værd at planlægge din ferie efter Stjernerutens program – du kan jo også besøge de nævnte restauranter på et andet tidspunkt, der måske passer bedre ind i dine planer. Personligt har jeg og min kollega Marie selv besøgt flere af de hoteller som ligger vægge til de medvirkende restauranter, og du er naturligvis altid velkommen til at kontante mig hvis du vil vide mere om hotellerne.

Restaurant Feitoria

Program Rota das Estrela i 2015

Festivalen begynder medio marts og fortsætter sin rejse til begyndelsen af november 2015. Hver restaurant arrangerer et festligt program, og køkkenchefen forbereder sammen med et par andre prisvinde kokke en menu baseret på lokale og nationale varer. Se de enkelte restauranters hjemmeside for deres program for festivalen, du finder links i nedenstående oversigt.

Rota das Estrela i Portugal

Restaurant Il Gallo d’Oro i Funchal på Madeira

  • Hvornår: 13-17 marts. Ja, det er altså overstået nu, men vi nævner den alligevel, så du kan se, hvordan denne restaurant valgte at afholde arrangementet.
  • Restaurant: Den 1-stjernede Michelin-restaurant Il Gallo d’Oro med køkkenchefen Benoit Sinthon.

Il Gallo d’Oro på Madeira

Foto kilde: Wine4you

Dette års kulinariske festival begynder på Madeira. Det femstjernede hotel Cliff Bay har inviteret mesterkokke fra blandt andet Spanien, Frankrig, Tyskland, Holland og Østrig til sin restaurant Il Gallo d’Oro, hvor der vil blive serveret alt fra foie gras til sushi. Ud over traditionelle middage ved bordene vil et af højdepunkterne være en såkaldt »walking dinner,« hvor køkkenchefen Benoit Sinthon deler ud af sine madlavningstips foran gryderne ved et madlavningsshow.

Læs også: Man spiser og drikker godt på Madeira eller om maden og vinen på Madeira

Restaurant L’and  i Montemor-o-Novo i Alentejo

  • Hvornår: 24-25 april.
  • Restaurant: Den 1-stjernede Michelin-restaurant L’and med køkkenchefen Miguel Laffan.
  • Yderligere information og reservation finder du på restaurant L’and hjemmeside her

L’and restaurant

Der står vin på menuen, når Stjerneruten når frem til Michelin-restauranten L’And. Restauranten er en del af vinresortet L’And Vineyards i Montemor-O-Novo, der ligger mellem Lissabon og den spanske grænse. En del af Portugal, der endnu er ukendt for de fleste turister. Her er den lokale produktion en integreret del af menuen, og på vinsmagninger kan du lære lidt om, hvad der gør en vin særlig god. I 2014 fik L’And som den første restaurant på egnen en Michelin-stjerne.

LAnd i Alentejo

Foto: LAnd som ligger i regionen Alentejo, ca. 100 kilometer fra Lissabon, er en af de mange spændende restauranter du kan (og bør) besøge på din rejse til Portugal.

Læs også: Alentejo er Portugals spisekammer

Restaurant Feitoria i Lissabon

  • Hvornår: 15-16 maj.
  • Restaurant: Den 1-stjernede michelin-restaurant Feitoria med køkkenchefen Joao Rodrigues.
  • Yderligere information og reservation finder du her

Køkken på restaurant Feitoria

Tredje stop på ruten er i den portugisiske hovedstad Lissabon. Restaurant Feitoria ligger i bydelen, Belem, med udsigt ud over Portugals længste flod Rio Tejo. Køkkenchefen Joao Rodrigues har blandt andet vundet den portugisiske pris Årets Køkkenchef i 2007 og desuden to medaljer ved en holdkonkurrence for kokke. På Restaurant Feitoria serverer han traditionel portugisisk mad.

Læs også: De bedste restauranter i Lissabon

Restaurant Eleven i Lissabon

  • Hvornår: 11. september.
  • Restaurant: Den 1-stjernede Michelin-restaurant Eleven med køkkenchefen Joachim Koerper.
  • Yderligere information om maden og reservation af bord her

Festivalen fortsætter i Lissabon. Michelin-restauranten Eleven har til huse i en smuk stilren bygning, der ligger på byens højeste bakketop med en fabelagtig udsigt ud over Lissabon og Rio Tejo. Køkkenchefen Joachim Koerpers internationale erfaring præger menukortet. Han er født og opvokset i Tyskland og har arbejdet i køkkenet på flere europæiske luksushoteller.

Restaurant As Garzas A Coruña i Spanien

  • Hvornår: 17-18 september.
  • Restaurant: Den 1-stjernede Michelin-restaurant As Garzas med køkkenchefen Fernando Agrasar.

Så når stjerneruten ind i Spanien, nærmere bestemt til A Coruña og Michelin-restauranten As Garzas. Her er du tæt på havet, hvilket afspejles i menukortet, hvor fisk og skaldyr har en fremtrædende post. Fra det store panoramavindue kan du desuden nyde udsigten ud over den spanske kyst og Atlanterhavets bølger.

Restaurant Pedro Lemos i Porto

  • Hvornår: Oktober (datoen er endnu ikke fastlagt).
  • Restaurant: Den 1-stjernede michelinrestaurant Pedro Lemos med køkkenchefen Pedro Lemos.
  • Få yderligere information og reservation af bord på stedets hjemmeside her 

En populær restaurant, hvor Pedro Lemos er chefen i køkkenet. Her serveres den veltillavede mad enten indendørs i den rustikke restaurant eller, når vejret tillader det, udendørs på tagterrassen lige ved siden af Senhor Lemos’ urtehave.

Restaurant Largo do Paco i Amarante

  • Hvornår: 17. oktober.
  • Restaurant: Den 1-stjernede Michelin-restaurant Largo do Paco med køkkenchefen Vitor Matos.
  • Yderligere information og reservation finder du her

Så går turen til byen Amarante, der ligger ved floden Rio Tamega ca. 60 km øst for Porto. Du finder Restaurant Largo do Paco i Casa da Calcade, Relais & Chateaux – et palads, der blev opført i 1600-tallet og som spillede en vigtig rolle i kampen for at forsvare byen under den franske invasion i 1809. Køkkenchefen Vitor Matos gør meget ud af at servere autentisk, traditionel portugisisk mad, der passer til de historiske rammer.

Læs også: Mad og drikke i det nordlige Portugal

The Yeatman i Porto

  • Hvornår: 6-7 november.
  • Restaurant: Den 1-stjernede Michelin-restaurant The Yeatman med køkkenchefen Ricardo Costa.
  • Yderligere information og reservation om The Yyeatman Hotel som du også finder i programmet hos Hideaways.

Restauranten The Yeatman har hjemme i Portos nok bedste og mest pompøse hotel, der udover de fabelagtige omgivelser, der bydes de overnattende gæster, også har en restaurant i verdensklasse. Hvis du ud over interessen for lækker mad også interesserer dig bare en anelse for vin, så er det oplagt at besøge The Yeatman, der har flere end 1.300 forskellige vine på kortet og i kælderhvælvingerne omkring 26.000 flasker til opbevaring.

Restaurant Fortaleza do Guincho i Cascais på Lissabonkysten

  • Hvornår: 13-14 november.
  • Restaurant: Den 1-stjernede Michelin-restaurant Fortaleza do Guincho med køkkenchefen Vincent Farges.
  • Yderligere information og reservation finder du her

Det sidste stop på Stjerneruten bringer dig til det gamle fiskerleje, Cascais, på Lissabonkysten ved Rio Tejos udmunding i Atlanterhavet. På Restaurant Fortaleza do Guincho hersker Vincent Farges i køkkenet. Han er er opvokset nær Lyon og har specialiseret sig inden for det franske køkken.

Læs også: Mad og drikke på Lissabonkysten

Portugisisk restaurant i København

Skal du ikke rejse til Portugal i 2015, så snyd ikke dig selv for at smage hvad landet kan byde på af mad og vin på den eneste rigtige portugisiske restaurant i Danmark, og selv om maden er god, så lad mig lige understrege at vi ikke taler om en Michelin-restaurant .

Læs om restauranten i indlægget: smagen af Portugal i København

Tags fra artiklen
Mere fra Louise Laurenius

De bedste mandler kommer fra Sicilien

Køber du en pose mandler i et dansk supermarked, er det sandsynligvis...
Læs mere