Rota Vicentina – Portugals skjulte juvel

Rota Vicentina Portugal
Vandrer på Rota Vicentina. Foto: Rick McCharles, CC BY 2.0

Er du på udkig efter et solrigt og naturskønt rejsemål til en vandreferie? Så bør du overveje at rejse til Portugal. Den sydligste del af landet, Algarve, og regionen lige nord for, Alentejo, byder nemlig på masser af storslået, urørt natur i form af store naturparker og ikke mindst en fantastisk smuk kystlinje. En vandring ad Rota Vicentina er en unik rejseoplevelse i en del af Portugal, som er mere uberørt af turisme.

Dramatisk kystlandskab og hyggelige landsbyer

Du kan vandre ad Rota Vicentina gennem smukke landskaber og små landsbyer langs Portugals sydvestkyst helt fra Santiago do Cacém i Alentejo ned til Lagos på Algarvekysten. Men faktisk er Rota Vicentina ikke kun én vandrerute, men derimod et helt netværk af vandrestier på i alt 750 kilometer. Dem kan du frit sammensætte til den rute, der passer bedst til dine ønsker og evner.

Dertil kommer, at Rota Vicentina også inkluderer ruter til dig, som hellere vil holde ferie på to hjul. Det inkluderer for eksempel mere end 1000 kilometers mountainbike-stier og en rute mellem Lissabon og Faro til turcyklister.

Rota Vicentina er skabt i et samarbejde mellem private og offentlige organisationer, som har et ønske om at fremme natur-turismen i denne del af Portugal, og især skabe et grundlag for turisme uden for den traditionelle højsæson midt på sommeren.

Rota Vicentina er blevet til ved at udvælge og afmærke stier, som den lokale befolkning har brugt i generationer. Derfor er en vandre- eller cykeltur på Rota Vicentina udover en stor naturoplevelse også en unik mulighed for at komme tættere på den lokale befolkning i Alentejo og Algarve end på en almindelig ferie.

Rota Vicentina markering
Ruterne er generelt godt afmærkede. Foto: Cláudio Franco, CC BY 2.0.

Vandreferie for alle i Portugal

Overordnet deler Rota Vicentina sig undervejs i to spor. På den ene, den blå rute, også kaldet Fiskernes rute (Trilho dos Pescadores), vandrer du helt ude langs Atlanterhavskystens stejle skrænter, mens du på den grønne, Den historiske rute (Caminho Histórico), vil gå længere inde i landet gennem skove, dale og små landsbyer.

Uanset hvilket spor du vælger at følge, og om du går hele vejen fra Santiago do Cacém til Lagos via Cabo de São Vicente eller blot vælger at følge enkelte, kortere strækninger, er Rota Vicentina en unik mulighed for at opleve både smuk natur og ægte portugisisk landliv.

I tillæg til Fiskernes rute og Den historiske rute er der foreløbig oprettet 24 rundstrækninger (Percursos Circulares) på i alt 263 kilometer spredt ud i området mellem Santiago do Cacém og Lagos. Disse cirkulære ruter, hvor du altså starter og ender samme sted, er på 4-16 kilometer. De kan derfor hver især uden større problemer gennemføres på en halv til en hel dags vandring.

I videoen herunder kan du få god en fornemmelse af de mange indtryk og oplevelser, der venter dig på din vandretur gennem Alentejo og Algarve.

En af Europas bedste vandreoplevelser

Den fælles Europæiske vandreorganisation ERA (European Ramblers Association) har udnævnt Rota Vicentina til en ‘Leading Quality Trail’. Med andre ord er den en af Europas bedste vandreruter.

ERA har – i samarbejde med Deutscher Wanderverband – udviklet et sæt europæiske kriterier for at certificere kvalitetsvandreruter. For at opnå betegnelsen “Leading Quality Trail – Best of Europe” skal vandreruten leve op til forskellige kriterier, som de fleste forbinder med gode vandreoplevelser som landskabsafveksling, godt underlag, god infrastruktur, sikkerhed, afmærkning samt ikke mindst natur- og kulturoplevelser.

Kun ruter der er mindst 50 km lange, kan komme i betragtning. En certificering gælder i 3 år og i den periode kan logoet for “Leading Quality Trail” bruges til markedsføring af ruten.

Du kan finde mere information om kvalitetsvandreruterne i Europa hos ERA

Husk badetøjet! Der er rig mulighed for at tage en pause undervejs på nogle af Portugals mest uspolerede strande. Foto: Natanael VieiraUnsplash

Praktiske råd til din tur på Rota Vicentina

De fleste, som er i nogenlunde god fysik form, kan få stor fornøjelse ud af en tur på Rota Vicentina. Her er nogle råd og tips, som forhåbentlig kan gøre planlægningen lidt lettere.

Bedste rejsetidspunkt

Det bedste tidspunkt at vandre på Rota Vicentina er om foråret eller sensommeren, hvor vejret er mildt og behageligt. Og husk at foråret typisk starter tidligt i Portugal og sensommeren er lang! Det kan blive meget hedt på ruten midt på sommeren. På begge ruter, men især ‘Fiskernes rute’, kan det desuden være svært at komme i skygge. Midt på sommeren vil der desuden ofte være en del badegæster ved kysten og derfor mere rift om overnatningsmulighederne i byerne.

Officielt anbefales det at gå Rota Vicentina i perioden mellem september og juni. Så der er altså gode muligheder for at finde et hul i kalenderen til rejsen. Ofte fremhæves foråret som det ideelle tidspunkt, hvor landskabet med de mange blomster tager sig smukkest ud. Men selv vinteren er mild her i det sydvestlige Portugal med temperaturer, der sjældent når under 11 grader. Vinteren er dog den mest nedbørsrige årstid, så du bør være forberedt på skiftende vejr.

Længde

Rota Vicentina er inddelt i en række sektioner, som med en længde på 11-33 kilometer kan vandres på én dag. Hver sektion har startpunkt i en større eller mindre by ved en informationstavle med et kort over Rota Vicentina. For nybegyndere og andre, som blot vil bruge en enkelt dag på at vandre i det sydvestlige Portugal, er det af praktiske årsager nok mere oplagt at gå en tur af en af de 24 cirkulære ruter, som starter og slutter samme sted.

Sværhedsgrad

Lider du af decideret højdeskræk eller skal du have mindre børn med på rejsen til Portugal, bør du nok ikke vælge Fiskernes rute. På denne går man nemlig til tider ret tæt på kanten af stejle klipper. Med undtagelse af strækningen mellem Lagos og Cabo de São Vicente, hvor det går meget op og ned, er stierne på Rota Vicentina dog tilgængelig for de fleste. Særligt på Fiskernes rute er der ganske vist mange stræk med blødt sand, som kan være tungt at gå i, men ikke teknisk svært.

Rota Vicentina er med andre ord et godt valg for både nye og erfarne vandrere. Kan du i forvejen gå ture på 15-20 kilometer i afvekslende terræn uden synderligt besvær, er du godt forberedt til en tur på Rota Vicentina. Kniber det derimod lidt med gåformen, må du nok nogle dage forvente ømme fødder og trætte ben. Går du hele ruten, vil kroppen dog efter nogle dage som regel vænne sig til den nye belastning. Der er desuden mulighed for at eventuelt at hyre et lokalt firma til at fragte din bagage mellem overnatningsstederne.

Rota Vicentina
Rota Vicentina er godt afmærket. Foto: Cláudio Franco. CC BY 2.0

Mad og drikke

Der er sektioner, hvor du hverken passerer caféer eller indkøbsmuligheder. Derfor anbefales det, at du altid sørger for at have nok snacks og drikkevarer med til at klare selv dig hele dagen. Særligt vigtigt er det, at du ikke løber tør for væske. Du kan som regel handle proviant de steder, hvor sektionerne starter/slutter.

Må man cykle på stierne?

Man må ikke cykle på den kystnære Fiskernes rute. På den Den historiske rute kan du cykle, men skal tage hensyn til de vandrende. Vil du opleve området på cykel, kan det derfor anbefales i stedet at følge nogle af de stier, som er specifikt beregnet til mountain- og gravelbikes. Der er i alt 1000 kilometer af disse fordelt på 38 forskellige ruter af forskellige sværhedsgrader.

Overnatning

I Parque Natural do Sudoeste Alentejano e Costa Vicentina, som Fiskernes rute går gennem, må du slet ikke slå telt op. På den historiske rute er der desuden ingen steder beregnet til telte, men du kan dog eventuelt spørge private lodsejere om lov.

Langt de fleste som følger Rota Vicentina, foretrækker den komfort, der er ved at overnatter småbyerne, som passeres undervejs. Det er desuden en stor del af oplevelsen at mærke stemningen i disse charmerende landsbysamfund. Du bør booke dine hoteller på Rota Vicentina i forvejen. I byerne er der som regel mindst et par steder at spise og indkøbsmuligheder.

Du kan finde kort og flere praktiske oplysninger om Rota Vicentina på den officielle hjemmeside (engelsk).

Kombinér vandreturen med storbyferie eller badeferie

Det er er kun et par timers buskørsel mellem Lissabon og rutens nordlige start- eller slutpunkt i Santiago do Cacém. Du har derfor en oplagt mulighed for at kombinere en vandreferie på Rota Vicentina med et par dages storbyferie i Lissabon, Portugals smukke hovedstad.

Lissabon indbyder også til eventyr til fods. Du kan bruge lang tid på blot at slentre rundt i de charmerende gamle gader og på at nyde byens flotte udsigtspunkter. Det kan også anbefales at gå en tur ud langs Tejo-floden til Belém for at se Jerónimos-klosteret og måske smage den ikoniske cremetærte pastel de nata. Der er med andre ord rig mulighed for at varme benene op i Lissabon til de kommende dages udfordringer på Rota Vicentina, eller eventuelt runde ferien af her inden du flyver hjem.

Ender du din vandretur på Algarvekysten, er det naturligvis også fristende at slutte ferien af med nogle afslappende dage på stranden.

Tags fra artiklen
, ,
Mere fra Louise Laurenius

De bedste mandler kommer fra Sicilien

Køber du en pose mandler i et dansk supermarked, er det sandsynligvis...
Læs mere