Rota Vicentina i Portugal – en af Europas bedste vandreruter

Rota Vicentina
Der venter dig mange store naturoplevelser på Rota Vicentina. Foto: Cláudio Franco, CC BY 2.0.

Er du på udkig efter et solrigt rejsemål til en vandreferie? Så bør du overveje en rejse til Portugal. Den sydligste del af landet, Algarve, og regionen lige nord for, Alentejo, byder på for eksempel masser af smuk urørt natur i form af store naturparker og ikke mindst en smuk kystlinje. En vandring ad Rota Vicentina er en unik rejseoplevelse i en del af Portugal, som er mere uberørt af turisme.

Rota Vicentina

Den omkring 350 kilometer lange vandreture, som udgør Rota Vicentina, bugter sig gennem smukke landskaber og små landsbyer langs Portugals sydvestkyst fra Santiago do Cacém i Alentejo til Cabo de S.Vicente i Algarve.

Vandreruten er skabt i et samarbejde mellem private og offentlige organisationer, som har et ønske om at fremme natur-turismen i denne del af Portugal, og især skabe et grundlag for turisme uden for den traditionelle højsæson midt på sommeren. Rota Vicentina ruten er blevet til ved at udvælge og markere stier, som den lokale befolkning har brugt i generationer, og derfor er en vandretur på Rota Vicentina udover en stor naturoplevelse i næsten ligeså høj grad en mulighed for at komme tæt på den lokale befolkning i Alentejo og Algarve.

Rota Vicentina markering
Ruterne er generelt godt afmærkede. Foto: Cláudio Franco, CC BY 2.0.

Langdistance eller dagsture

Rota Vicentina deler sig undervejs i to spor. På den ene, den blå rute, også kaldet Fiskernes rute, vandrer du helt ude langs Atlanterhavskystens klipper, mens du på den grønne, Den historiske rute, vil gå længere inde i landet gennem skove, dale og små landsbyer.

Uanset hvilket spor du vælger at følge, og om du går hele vejen fra Santiago do Cacém til Cabo de S.Vicente eller blot vælger at følge enkelte strækninger, er Rota Vicentina en unik mulighed for at opleve kombinationen af smuk natur og ægte portugisisk landliv.

I tillæg til Fiskernes rute og Den historiske rute er der foreløbig oprettet 8 cirkulære ruter på i alt 90 kilomter, der hver især kan gennemføres på en halv til en hel dags vandring. Disse finder du ved Almograve, S. Luís, Troviscais, Santa Clara, Sabóia, Bordeira og Carrapateira.

I videoen herunder kan du få en fornemmelse af de mange indtryk og oplevelser, der venter dig på din vandretur gennem Alentejo og Algarve. God tur!

En af Europas bedste vandreoplevelser

Den fælles Europæiske vandreorganisation ERA (European Ramblers Association) har udnævnt Rota Vicentina til en af Europas bedste vandreruter.

ERA har – i samarbejde med Deutscher Wanderverband – udviklet et sæt europæiske kriterier for at certificere kvalitetsvandreruter. For at opnå betegnelsen “Leading Quality Trail – Best of Europe” skal vandreruten leve op til forskellige kriterier, som de fleste forbinder med gode vandreoplevelser som landskabsafveksling, godt underlag, god infrastruktur, sikkerhed, afmærkning samt ikke mindst natur- og kulturoplevelser.

Kun ruter der er mindst 50 km lange, kan komme i betragtning. En certificering gælder i 3 år og i den periode kan logoet for “Leading Quality Trail” bruges til markedsføring af ruten.

Du kan finde mere information om kvalitetsvandreruterne i Europa hos ERA

Praktiske råd til vandreture på Rota Vicentina

Det anbefales at vandre på Rota Vicentina mellem september og juni, da det kan blive meget hedt på ruten i juli – august. På begge spor, men især ‘fiskernes rute’, kan det være svært at komme i skygge, og det er ikke usædvanligt, at det i højsommeren bliver over 30 grader. Midt på sommeren vil der desuden ofte være mange badegæster ved kysten og derfor mere rift om overnatningsmulighederne.

Det er nok de færreste, som vælger at vandre hele vejen fra Santiago do Cacém i Alentejo til Cabo de S.Vicente i Algarve, og derfor er Rota Vicentina da også inddelt i en række mindre sektioner, som med en længde på 15-25 kilometer kan vandres på én dag. Hver sektion har startpunkt i en større eller mindre by ved en informationstavle med et kort over Rota Vicentina. For nybegyndere og andre, som blot vil bruge en enkelt dag på at vandre i det sydvestlige Portugal, er det oplagt at gå en tur af en af de 8 cirkulære ruter, som starter og slutter samme sted.

Du kan finde flere råd og praktiske oplysninger om Rota Vicentina på den oficielle hjemmeside

Tags fra artiklen
, ,
Skrevet af
Mere fra Mikkel H.

De bedste mandler kommer fra Sicilien

Køber du en pose mandler i et dansk supermarked, er det sandsynligvis...
Læs mere