Sådan bestiller du kaffe i Portugal

Espresso
Der er en lang tradition for at drikke kaffe i Portugal. Foto: Brian. CC BY-ND 2.0

Ligesom i Danmark er kaffe for de fleste portugisere en del af det faste daglige ritual, og det er aldrig svært at finde et sted, hvor der serveres god kaffe. For selvom man i Portugal i gennemsnit ikke drikker nær så meget kaffe, som den gennemsnitlige dansker, har man til gengæld en længere tradition for at fokusere på kaffens kvalitet frem for kvantitet.

Espresso
Du kan nemt få slukket kaffetørsten på en ferie i Portugal.

Vi har i de senere år også herhjemme har oplevet en opblomstring af kaffebarer med lange menukort, men alligevel kan det for mange stadig være en overvældende oplevelse at skulle bestille en kop kaffe i Portugal. Udvalget af kaffedrikke er nemlig stort i Portugal, og man ikke altid kan regne med at portugisiske kaffenavne dækker over det samme som i andre lande, og for at gøre forvirringen endnu større bruger man ofte forskellige kaffenavne i de forskellige regioner i Portugal. Herunder finder du derfor en kort guide i kunsten at bestille en kop kaffe i Portugal.

Belem kaffe
Nyd en af de berømte cremetærter, Pastel de Nata, med din kaffe. Foto: Akihito Fujii, CC BY-SA 2.0.

Café
Sort kaffe, som serveres i en lille kop. Det man vi normalt i Danmark forstår ved en espresso. Kaldes også Bica eller i Porto cimbalino. Kan bestilles i forskellige størrelser: cheio (fuld størrelse), três-quartos (3/4) eller curto (lille). Derudover fås den som Chávena Fria og Chávena Quente, hvis den skal serveres i en henholdsvis kold eller varm kop.

Bica com Cheirinho
En Café (sort kaffe) med et stænk brandy.

Italiana
En Italiana er en meget stærk kop kaffe, som i Rom kaldes for Caffé ristretto. En espresso der er stampet hårdere og brygget med mindre vand end en almindelig espresso. Kaldes undertiden Bica Curto

Carioca
En meget tynd espresso.

Abatanado
Kaldes også Abadanado. En ’lang’ svag kaffe, som serveres i en medium størrelse kop, som en tekop.

Café pingado
Espresso med en dråbe mælk. Kaldes også Bica Pingada eller blot Pingo

Garoto
Garoto er portugisisk for ‘lille dreng’, men i kaffesprog betyder det espresso med mælk. Eftersigende fordi dette var kaffen man serverede for drenge, før de kunne drikke almindelig kaffe.

Meia de leite
½ kaffe, ½ mælk som serveres i te-kop størrelse ligesom ved Abatanado. Den direkte oversættelse er “halv mælk”. Kaldes sommetider Café com Leite

Galão
Et højt glas med sort kaffe og 3/4 mælk, som minder om en Caffe latte. Serveres meget varm, pas på fingrene!

kaffebønner
Portugiserne går meget op i at kaffen er af god kvalitet.

Mere mad og vin i Portugal

Skal du på en rejse til Porto, kan du her læse om hvor du finder de hyggeligste cafeer i Porto. Du kan derudover finde mange flere spændende artikler om Portugals mad og vin her på hjemmesiden, og naturligvis også inspiration til din næste rejse til Portugal.

Læs mere om rejser til Portugal med håndplukkede ferieboliger

Tags fra artiklen
Mere fra Louise Laurenius

De bedste mandler kommer fra Sicilien

Køber du en pose mandler i et dansk supermarked, er det sandsynligvis...
Læs mere