Sådan undgår du jetlag i sommerferien

Mange af os plages af på lange rejser af ubehageligt jetlag. Folk, der er vant til at rejse langt, sværger ofte til deres egen metode for at minimere problemet: Det kan være at begynde at ændre på sit søvnmønster flere dage i forvejen inden rejsen, at tage hormonet melatonin, som er søvndyssende, at udsætte sig selv for klart lys på visse tidspunkter, eller at tvinge kroppen til at spise og sove på de lokale tidspunkter lige fra ankomst.

Men hvad virker egentlig bedst, hvis man spørger videnskaben? De fleste forskere beretter, ifølge The Wall Street Journal, at en kombination af de ovennævnte taktikker ser ud til at være det mest effektive, hvis man ønsker så lidt jetlag som muligt på sin sommerferie.

En dag per tidszone

Hvor generet man er af jetlag varierer fra person til person. Generelt ser det ud til, at jetlag rammer henholdsvis de ældre og de yngste hårdest. Sandsynligvis fordi ældre menneskers indre ur er mindre velfungerende end tidligere i deres liv, mens de helt unges endnu ikke er færdigudviklet, skriver The Wall Street Journal.

Det siger sig selv, at jo flere tidszoner, man flyver igennem på rejsen, jo mere jetlag får man. Men hvad der måske overrasker mange er, hvor lang tid det faktisk tager at komme sig over jetlag. En dag per tidszone – siger forskerne.

Så hvis ferien går til for eksempel Thailand, der ligger 6 tidszoner væk fra Danmark, kan man godt regne med, at det tager op til en lille uge, før kroppen fungerer optimalt i de nye omgivelser.

Dog kan man selv gøre meget for at gøre processen lettere og mindske jetlaget, sådan at man bedre kan nyde ferien fra dag 1.

Læs nedenfor, hvordan en forsker fra Chicago, USA forberedte sig på en tur til Egypten, og lad dig eventuelt inspirere.

Rykkede sengetid en time hver dag

Helen Burgess, som er leder af laboratoriet for forskning i biologiske rytmer på Rush University’s medicinske fakultet, lavede en plan for at forberede sig på en rejse til Egypten, som ligger 8 tidszoner væk fra Chicago, skriver The Wall Street Journal.

Hver dag, i adskillige dage før afrejsen, rykkede hun sin sengetid frem med en time, og stod en time tidligere op næste morgen. Hun tog hver eftermiddag en lav dosis melatonin, som er et hormon, der hjælper kroppen med at falde i søvn, for at ændre sin biologiske rytme.

Melatonin i pilleform fås i håndkøb i USA, men i Danmark skal man en tur til lægen for at få det.

Endelig udsøgte Burgess sig skarpt sollys om morgenen, og undgik at bære solbriller for at få så meget lys som muligt. Dette gjorde hun for at vække sin krop, skriver The Wall Street Journal. Kroppen reagerer nemlig på lys med mindsket søvntrang, da vi er bygget til at være vågne om dagen og sove om natten.

Ifølge Burgess var der kun én morgen i Egypten, hvor hun havde svært ved at komme op. Hendes forberedelser havde altså den ønskede effekt.

Besværet værd?

Det er dog ifølge The Wall Street Journal ikke alle forskere, der mener, at det er en god idé at ændre på sine søvnvaner før afrejse, da det kan være svært at kombinere med sit sociale liv med venner og familie. Det er lidt som at give sig selv jetlag før man overhovedet er rejst, pointerer nogle.

Endelig er en øl eller to om aftenen efter ankomst og rigelige mængder af kaffe næste morgen metoder, som er afprøvet med succes af millioner af rejsende. Historien melder dog ikke noget om, hvorvidt det er noget, forskerne anbefaler.

Skrevet af
Mere fra Marie B.

Champing – tilladt at snorke i kirken

Har du også normalt svært ved at holde øjnene åbne under gudstjenester?...
Læs mere