Sådan undgår du smitte på rejsen

fødder luftmadras
Med nogle simple forholdsregler kan du mindske risikoen for at sygdom holder dig fra at nyde ferien i fulde drag.

Influenza-sæsonen er særligt slem i år, og oveni de almindelige risici for smitte, der øges, når man rejser, giver det grund til at være ekstra forsigtig. Ved at følge nogle simple råd kan du minimere risikoen for influenza, forkølelse og maveforgiftning under ferien.

Transportmidler, såsom fly, hvor man sidder tæt op og ned ad mange andre mennesker; hoteller, hvor rengøringsstandarden måske er lav, og restauranter, der måske ikke altid har hygiejnen i top – alle disse steder er der grund til at være opmærksom på smittefare, når man rejser.

Pas på slumretæppe og slå-ud-borde på flyet

Hvor fristende det end er at dække sig til med det lune tæppe, flyets personale bringer, er det ofte en bedre idé at tage dit eget slumretæppe med hjemmefra. Beth Blair, som er rejseskribent og tidligere stewardesse, fortæller i hvert fald til NBC News: “I alle de år, jeg fløj, har jeg set rene tæpper ankomme i poser, men jeg har aldrig set dem blive taget ud af poserne for at blive vasket.”

Med andre ord: Hvis dit tæppe ikke bliver bragt i en helt lukket pose, der ikke kan åbnes og genlukkes uden at blive ødelagt, er det måske blevet brugt før, og det er ikke sikkert, det har været forbi en vaskemaskine i mellemtiden.

Tæppet er dog ikke den største risikofaktor i forhold til smitte på flyet: Der, hvor du finder flest baktier er heller ikke på toiletterne, som bliver rengjort regelmæssigt, men på slå-ud-bordene og armlænene. “Jeg vil gætte på, at armlænene aldrig bliver gjort rene,” siger Beth Blair ifølge NBC News, og hun råder flyrejsende til at tørre slå-ud-bordet foran dem og armlænene ved deres sæde af med en desinficerende vådserviet.

Råd til at undgå smitte på hotel og restaurant

Når du rejser i andre lande, er det ikke sikkert, du vil opleve den samme køkkenhygiejne på restauranterne, som der stilles krav om herhjemme. Det kan ydermere være svært at kontrollere, hvis køkkenet er skjult for restaurantens gæster. Et råd, hvis du vil være på den sikre side er at spise mad, der bliver forberedt foran dig, for eksempel ved at holde dig til restauranter, der har et åbent køkken, som gæsterne kan se.

Et andet råd, der måske er lidt nemmere at følge er, at du som minimum holder dig til restauranter, som har travlt: Hvis mange gæster spiser et sted i løbet af en aften, er der som regel hurtig udskiftning af maden i køkkenet, og dermed minimal risiko for, at noget står og samler bakterier.

Det er derudover altid fornuftigt, hvis du drikker vand til maden, at sørge for, at det er kildevand, der bliver serveret i en lukket flaske, samt at undgå salat, der kan være skyllet med vand fra hanen. Dette afhænger selvfølgelig af destinationen, da vand fra hanen er uproblematisk at indtage mange steder.

På hotellerne er der ofte grund til at være opmærksom på fjernbetjeninger og lyskontakter, da disse hurtigt kan samle bakterier, og det er svært at vide, om rengøringsholdet har taget sig grundigt af dem. “Tør fjernbetjening, dørhåndtag og lyskontakter af med en desinficerende vådserviet,” råder den ledende læge Robet Wheeler fra On Call International ifølge NBC News.

Influenzavaccine det sikreste

Specielt i denne meget hårde influenzasæson er det klogeste, man kan gøre, dog at få sig en influenzavaccine mindst to uger før afrejsen. Så har man minimal risiko for at blive smittet med influenza.

Derudover er det altid godt at bruge sin snusfornuft: Hold afstand til folk, du kan se er syge. Hvis nogen nyser eller hoster ved siden af dig, så vend ansigtet væk, eller dæk midlertidigt din næse og mund med et tørklæde. Vask hænder jævnligt, og rejs ikke uden en antibakteriel håndspray eller håndgele samt medicin mod feber og diarre.

Rejser og ferie skal nydes, og det er nu engang nemmere at nyde livet, når man er rask.

 

Velkommen til Escapeaway 

Hos os kan du skræddersy din rejse præcis som det passer dig, enten med direkte fly eller med mellemlanding. Du kan dertil vælge blandt vores nøje udvalgte hoteller.

Pssst…. gå ikke glip af et kig på vores unikke Hideaways-hoteller

Vi anbefaler også at du lejer en bil, for at få de bedste muligheder for at opleve området, du rejser til.

 

Ønsker du at få ferietips, gode tilbud og meget mere spændende rejseinspiration?  Klik her og tilmeld dig vores nyhedsbrev.

>>> Læs mere om vores Hideaways-hoteller

>>> Læs mere om Escapeaway

Skrevet af
Mere fra Marie B.

Champing – tilladt at snorke i kirken

Har du også normalt svært ved at holde øjnene åbne under gudstjenester?...
Læs mere