San Gimignano – tårnenes by

Den-middelalderlige-by-San-Gimignano-i-Toscana-Italien-Hideaways
Den middelalderlige by San Gimignano i Toscana

56 km syd for Firenze ligger en af Italiens bedst bevarede middelalderbyer, San Gimignano, midt i Toscanas vidunderlige landskab. Byen som indtil midten af 1300-tallet var en vigtig mellemstation for pilgrimme på vej mod Rom, er først og fremmest kendt for sine middelaldertårne. Besøg byen for dens enestående middelalderarkitektur og for at gå på opdagelse i spændende butikker med lokale lækkerier.

Symboler på velstand

San Gimignano er opkaldt efter en biskop fra Modena, der havde forsvaret byen mod Attilas besættelse. I middelalderen betød blandt andet placeringen på pilgrimsvejen Via Francigena, at byen voksede sig stor og rig. I denne periode havde San Gimignano op imod 13.000 indbyggere, hvor især familierne Salvucci (ghibelliner) og Ardinghelli (guelfer), som støttede henholdsvis kejseren og paven, kæmpede indædt om den politiske magt.

Som et symbol på magt og velstand kappedes byens familier om at bygge de højeste og flotteste tårne. Af de oprindelige 72 tårne er der i dag kun bevaret 14, som dog stadig sammen med placeringen på en bakketop giver byen en imponerende profil.

Verdensarv og mesterværker

Det historiske centrum i San Gimignano blev i 1990 optaget på UNESCO’s verdensarvsliste som et “enestående vidnesbyrd om Middelalderens civilisation, i det den inden for et lille område har alle de kontruktioner, som var typiske for datiden byliv: torve og gader, huse og paladser, brønde og springvand.”

Piazza della Cisterna
Piazza della Cisterna i San Gimignano

Derudover fremhæver UNESCO, at du i San Gimignano har mulighed for at se adskillige unikke italienske kunstværker fra det 14. og 15. århundrede i deres oprindelige omgivelser.

Læs mere om aktuelle begivenheder i San Gimignano på byens officielle hjemmeside

Et populært udflugtmål i Toscana

Da San Gimignano ligger inden for rækkevidde af både Firenze og Siena kommer her til tider rigtig mange turister, og er du på besøg i højsæsonen, må du derfor indstille dig på at dele byen med mange andre besøgende. Forsøg eventuelt at besøge byen tidligt eller sent på dagen, når de sidste turistbusser er kørt igen. Om aftenen indtager de lokale byen igen, og der er en dejlig og mere afslappet stemning.

Du kan læse meget mere om seværdigheder og byer i Toscana her på bloggen, ligesom du naturligvis også finder beskrivelser af vores rejser til Toscana.

Tags fra artiklen
, ,
Mere fra Mikkel Houmøller

De bedste mandler kommer fra Sicilien

Køber du en pose mandler i et dansk supermarked, er det sandsynligvis...
Læs mere