Schweizergarden i Rom – ej blot til pynt

Schweizergarde.
Schweizergarde. Foto: vladamk, Public domain.

Hvis du har været på ferie i Rom, vil du næsten med garanti have set dem. Den pavelige schweizergarde. Det er verdens mindste og ældste hær, der siden 1506 har haft til opgave at bevogte Paven. Men hvem er de egentlig?

Læs her om dette ærefulde garderregiment, deres farverige uniformer og århundreders traditioner. Du får naturligvis også et par tips til, hvor du kan møde schweizergardene på din rejse til Rom.

Schweiziske lejesoldater

Garderne står vagt ved indgangene til Vatikanstaten, ved Pavens boliger og ved alle former for offentlige arrangementer i Vatikanet såsom messer. Her er de meget iøjefaldende med deres farverige dragter i blå, gul og rød, der i nogle tilfælde toppes af en metalhjelm med rød fjerbusk. Garderne er der hver gang paven træder frem offentligt. Men du kan også møde dem andre steder i Vatikanet i en mere diskret blå uniform.

I dag forbindes livgarderne i de spraglede dragter kun med Vatikanet, men engang tjente disse schweiziske livgardere i hele Europa som lejesoldater til salg for højestbydende. De var da kendt for at være blandt Europas bedste krigere.

Verdens ældste garder-hær opstod da fattigdom i Schweiz fik mange af det nye lands unge mænd til at søge lykken i udlandet. En af de oplagte muligheder på det tidspunkt var at blive lejesoldat, hvilket betalte godt. Det endte med, at man i 1400-tallet organiserede de mange schweiziske lejesoldater i en regulær hær, der solgte sine ydelser til højestbydende.

Der har gennem historien været stor efterspørgsel på de schweiziske lejesoldater, som har kæmpet ved fronten i blandt andet Spanien, Frankrig og Østrig – særligt deres kamp til sidste mand på aristokratiets side i den franske revolution er berømt.

Foto: Rahul ChowdhuryUnsplash

Pavens livgarde

Den pavelige schweizergarde i Rom, som tæller lidt over 100 mand, er i dag den sidste rest af denne hær. Det var i 1506 under Pave Julius II (1443-1513), at schweiziske lejetropper fik tjeneste som Vatikanets faste hær.

Schweiz har nu til dags ellers et forbud mod at gå i fremmed krigstjeneste, men Schweizergarden er undtaget. Det er da også stadig kun unge, ugifte schweiziske mænd, som bliver optaget i Pavens livgarde. De unge mænd skal desuden være troende katolikker, og det er kun tilladt at gifte sig, når man er fyldt 25 og har tjent i hæren i mindst tre år.

Kvinder har endnu ikke mulighed for at søge om optagelse i Schweizergarden. Indtil videre er gardens eneste kvinder, de fem polske nonner, som står i spidsen for kantinen. Der er både retter fra det schweiziske og italienske køkken på menuen. Uden for kasernen har Rom naturligvis også masser at byde på kulinarisk, hvilket garden da også reklamerer med i deres rekrutteringsmateriale.

Hvert år den 6. maj er der optagelsesceremonien for de nye medlemmer af garden. Denne dato er valgt for at mindes “Schweizergardens sidste opgør” i 1527, hvor 148 gardister døde på trappen til højalteret i Peterskirken i forsvaret for Pave Clemens VII (1478-1534), da Karl V angreb Rom.

Rejser du til den italienske hovedstad i starten af maj, kan det derfor varmt anbefales at booke et hotel i Rom med Vatikanstaten inden for kort afstand. Optagelsesceremonien er en af de bedste chancer for at opleve gardens gamle traditioner.

Schweizergarde stationeret ved Peterskirken. Foto: Lobozpics, CC BY-SA 3.0

Her kan du se Schweizergarden

Det er ikke særligt svært at opleve Schweizergarden på tæt hold i købet af en storbyferie i Rom. Du har god chance for at møde dem, hvis du besøger Vatikanet. For eksempel ved indgangen til Apostolske Palads, pavens officielle residens.

Udover de faste vagter har du også mulighed for at se garderne under Pave Frans’ offentlige audiens. Hver onsdag taler paven til sine tilhængere på Peterspladsen. Her kan du se Schweizergarden stå vagt omkring paven og være en del af den ceremonielle atmosfære. Det er en fantastisk mulighed for at opleve garderne i funktion og få et glimt af deres dedikation og disciplin.

>> Sådan møder du paven på en storbyferie i Rom

Schweizergardister, der står stille med hellebarder, er på æresvagt og bør ikke forstyrres. Schweizergardister, der står med hænderne foldede foran sig og vendt mod publikum svarer som regel gerne på spørgsmål og er måske endda friske på en hurtig selfie.

Hellebarder og maskinpistoler

I dag giver de farverige renæssancedragter og klassiske hellebarder nok mange turister den fejlagtige opfattelse, at den pavelige schweizergarde blot har en ceremoniel rolle. Men selvom garderne stadig trænes i brugen af det spydlignende våben, er de også klar til at tage mere moderne midler i brug for at forsvare paven. De trænes således både i kampsport og brugen af skydevåben, omend disse normalt ikke bæres synligt.

Siden attentatforsøget på Pave Johannes Paul 2. i 1981 har gardernes træning efter sigende inkluderet intensiv skydetræning.

Du kan læse mere om garden på dens officielle hjemmeside her.

Bestil din rejse til Rom her!

Rom er ikke kun hjemsted for den imponerende schweizergarde. Italiens hovedstad er også en by sprængfyldt af historiske og kultur attraktioner. Fra det majestætiske Colosseum til den betagende Peterskirke, kan du bruge dagevis på at udforske byens arkitektoniske vidundere.

Rom er en by alle bør opleve mindst én gang i livet! Book din rejse i dag her hos Escapeaway. Vi er specialister i at finde de hoteller og ferieboliger, som giver dig det bedste udgangspunkt for en uforglemmelig ferie.

>> Se alle rejser til Rom med Escapeaway

Tags fra artiklen
,
Skrevet af
Mere fra Marie B.

Champing – tilladt at snorke i kirken

Har du også normalt svært ved at holde øjnene åbne under gudstjenester?...
Læs mere