Seks meget forskellige områder i Provence

Georges du Verdon
Verdon-kløften byder på noget af de mest spektakulære natur, du kan opleve i Frankrig. Foto: Miguel Virkkunen Carvalho, CC BY 2.0.

Provence regionen i det sydlige Frankrig indeholder seks områder, der hver især byder på mange spændende seværdigheder og oplevelser . Herunder har jeg samlet lidt informationer og tips om nogle af de meste populære.

Alpes de Haute Provence og Hautes Alpes

Denne nordøstlige del af Provence byder på et dramatisk sceneri, som den hæver sig op i Alperne – særlig bemærkelsesværdig er Verdonkløften, en dramatisk kløft, der skærer sig gennem regionens centrum, og som sædvanligvis udforskes fra Castellane.

Moustiers
Den idylliske bjerglandsby Moustiers har en spektakulær beliggenhed. Foto: Nepomuk, Public domain.

Af andre attraktioner i Hautes-Alpes kan nævnes den befæstede bjergby Briancon, og skiområdet Serre Chevalier, og Ecrins Nationalpark. Er du på disse kanter, kan det også anbefales at lægge vejen forbi Sisteron, den klippestensbestrøede landsby Annot og den forrevne landsby ved Entrevaux. Nogle af de smukkeste byer i regionen er Moustiers og La Grave. Haute-Alpes regionen, især Serre Chevalier regionen og omkring Briancon, er alle meget populære skidestinationer om vinteren.

Alpes Maritimes i Provence

Området Alpes Maritimes ligger i det sydøstlige hjørne af Frankrig og kan prale af så berømte byer som Nice, Antibes og Cannes, og endnu flere.

Inde i landet kan duudforske nogle af Frankrigs skønneste landskaber. Bortset fra de større og mindre byer er de mest indlysende højdepunkter de betagende røde Ciankløfter, der skærer sig gennem bjergene nær Beuil og Loupkløfterne nær Gourdon, en yderst smuk landsby nord for Grasse, Frankrigs hovedstad for parfumer. Man kan vove sig op i bjergene til Mercantour Nationalparken for at besøge Sospel, og så lidt længere nordpå for at komme til Saorge og Tende, endnu to attraktive bjerglandsbyer i storslåede omgivelser.

St. Tropez
Den charmerende lystbådehavn i St. Tropez. Foto: Krzysztof Belczyński, CC BY-SA 2.0.

Var og St. Tropez i det sydlige Provence

Denne centralt sydlige region i Provence byder på den mest storslåede kystlinje, med berømte feriesteder som St. Tropez. Der findes også nogle meget interessante større og mindre byer, hvis man sætter kursen mod det mere rolige indland, og også landskabet, grotterne og de smukke landsbyer i den nordlige Var region omkring Aups, og landsbyerne i Cotes du Rhone vinregionen, inde i landet fra Frejus og vest for Draguignan, er et besøg værd. Især bør fremhæves byerne Entrecasteaux, Flayosc, Les-Arcs, Salernes og Tourtour – hver med deres egen specielle charme og lidt væk fra de normale turistruter. Én af de smukkeste landsbyer i regionen er Seillans, 35 km vest for Graisse, og de naturskønne herligheder i Port Cros Nationalparken ligger lidt væk fra Var-kysten.

Vaucluse

I Vaucluse regionen, i det nordvestlige Provence, ligger Provences mest berømte bjerg, Mont Ventoux, nord for den dramatiske Dentelles de Montmirail bjergkæde – og andre bemærkelsesværdige attraktioner og imponerende landskaber, som f.eks Landsbyerne i Luberon Regionale Naturpark, og de andre bjergbyer spredt over regionen – se Luberon for flere detaljer – herunder flere, der er klassificeret som nogle af de smukkeste landsbyer i Frankrig. Nogle af de landsbyer, der er værd at besøge, er de, der ligger ved Fontaine de Vaucluse, og Gordes og Roussillon, og også Menerbes og Lourmarin. Det meget imponerende palads og broen ved Avignon – og også selve byen Avignon – er også seværdigheder, som er et besøg værd. Bese Det romerske Teater og de levn, der er tilbage ved Orange – nogle af de fineste levn i Frankrig fra romertiden – sæt så kursen mod det nordlige Vaucluse for at slappe af i Drome-Provence regionen, omgivet af lavendelmarker, og for at besøge Vaison-la-Romaine.

Provence vej
Provence gemmer på utallige skjulte perler, som du kan udforske i eget tempo. Foto: Graham, CC BY 2.0.

Bouches du Rhone i det vestlige Provence

Bouche du Rhone området ligger i det vestlige Provence og byder på et mangfoldigt landskab fra de sumpede egne i Camargue regionen og det dejlige feriested Saintes-Maries-de-la-Mer til den dramatiske kyst øst for Marseille – langs kysten her udgør Calanques (vigen) ved Marseille nær Cassis et af højdepunkterne.
Vigtige byer i området er Arles, en romersk by og hjemsted for Van Gogh, og Marseille – den andenstørste by i Frankrig og en travl by og havn, og adskillige andre mindre markedsbyer, hver især med en udpræget provencalsk atmosfære, som f.eks. Aix-en-Provence. Der er mange yndige landsbyer, der kan udforskes – f.eks. Les Baux de Provence, som er den mest kendte, mens andre populære steder er Fontvieille, Martigues, Saint Remy de Provence og Salon de Provence.

Tags fra artiklen
,
Skrevet af
Mere fra Marie B.

Champing – tilladt at snorke i kirken

Har du også normalt svært ved at holde øjnene åbne under gudstjenester?...
Læs mere