Skjulte ferie-perler i Tyrkiet

Tyrkiet sælger
Der er rig mulighed for at opleve det "ægte" Tyrkiet i ferien.

Forbinder du Tyrkiet udelukkende med masseturisme, tætbelagte strande og kæmpe markeder med påtrængende sælgere? Tro om igen. Tyrkiet byder på meget andet end resort-ferie i Alanya eller storbyferie i Istanbul. Der er masser af skjulte perler, hvor du kan få et par afslappende dage langt væk fra masseturismen.

En af disse perler er Urla, en lille, paradisisk by omkring 45 minutters kørsel fra den populære ferieby Izmir.

Urla: Olivenlunde og krystalblåt vand

I Urla leves livet i et langsomt, behageligt tempo, som straks vil smitte af på dig som feriegæst og gøre dig vidunderligt afslappet.

Det krystalblå vand og de tyndt befolkede strande trækker heller ikke fra i regnskabet, når de perfekte tyrkiske feriedage skal afholdes. For slet ikke at tale om de grå-grønne olivenlunde, der dominerer landskabet overalt i og omkring byen.

Solbeskinnede Urla føles kort sagt som paradisets have, og i modsætning til nærliggende Çeşme og Alaçatı, er byens dejlige kyster ud til det Ægæiske hav sparsommeligt besat med badegæster, også i højsæsonen.

Til de historieinteresserede er der bestemt også noget at komme efter i Urla: Byen, hvis historie rækker mere end 5.000 år tilbage i tiden, rummer en af de ældste, kendte havne ud til det ægæiske hav, og intet mindre end verdens ældste olivenpresse.

Her kan du tage dig god tid til at nyde maden – som ofte er dyrket på økologiske landbrug – og glem ikke at smage på den lokalt producerede vin.

Gito Yaylasi: Ferie mellem skyer i bjergene

Hvis Istanbuls høje tempo har gjort dig udkørt, er der ingen bedre idé end at kæmpe dig vej til et par sublimt afslappende feriedage i bjerglandsbyen Gito Yaylasi.

Det er med vilje, vi skriver “kæmpe dig vej”, for Gito Yaylasi må for alvor siges at ligge “off the beaten track”: Man skal flyve til Trabzon, så køre i en time til Rizes Çamlıhemşin-distrikt, og dernæst køre i to timer mere.

Men dette ubegribeligt smukke, utæmmede stykke tyrkisk bjergland er så rigeligt hele rejsen værd!

Der er ikke meget at lave i Gito Yaylasi, ud over at slappe af og vågne hver morgen på hvad man næsten kan opfatte som senge af skyer: Landsbyen ligger så højt, at skyerne ligger lige udenfor vinduet. Masser af gåture i landskabet er et must, og husk kameraet, da der er rig mulighed for at tage fantastiske billeder.

Smag på de lækre lokale specialiteter og nyd den uforlignelige gæstfrihed, der kendetegner det landlige Tyrkiet.

Tags fra artiklen
Mere fra Mikkel Krohne-Sørensen

Vinterferien deler danskerne

Sol eller sne? Det er valget for de omkring 380.000 danskere, som...
Læs mere