Loiredalens eventyrslotte

Chambord
Chateau Chambord i Frankrig. Foto: Felix Lamouroux

Loiredalen midt i Frankrig har Europas største koncentration af renæssanceslotte – hver med deres helt eget særpræg – som med pragtfulde parker og haver ligger på en perlerække langs Loirefloden.

Et enestående kulturlandskab

I år 2000 blev strækningen af Loiredalen fra Chalonnes-sur-Loire til Sully-sur-Loire optaget på UNESCO’s Verdensarvsliste for sit enestående, skønne kulturlandskab, som indeholder historiske byer, slotte og jorde der vidner om mange århundreders samspil mellem menneske og natur.

Blois
Blois i Loiredalen. Foto: Cristian BortesCC BY 2.0

Det er dog først og fremme på grund af den arkitektoniske kulturarv, at et besøg i Loiredalen (Val de Loire) kan anbefales, hvis du rejser til Frankrig. I historiske byer som Blois, Chinon, Orléans, Saumur og Tourser vil du således kunne nyde flotte gamle bygningsværker, men det er nok især de talrige châteauxer i Loiredalen, som vil imponere.

Et eventyrligt slot

Besøg for eksempel Château de Chambord, der ligesom flere af Loiredalens andre renæssanceslotte er berømt langt ud over Frankrigs grænser. Slottet, som er det største i Loiredalen, ligger ca. 20 km fra Blois. Det blev bygget i det 16. århundrede som et jagtslot af François d. 1. og er et tydeligt eksempel på fransk renæssance-arkitektur. Her kunne kongen brede sig over ikke mindre end 426 værelser og jage kronvildt i den store omkringliggende dyrehave. François d. 1. benyttede dog kun det flotte Château få gange og eftersom slottet ikke var velegnet til fast beboelse, stod det i mange af de efterfølgende år ubeboet hen.

Slottet blev overtaget af den franske stat i 1930 og er i dag en populær attraktion, hvor du som besøgende har rig mulighed for at gå på opdagelse både inde i slottet og i den smukke dyrehave. Læs mere om Château de Chambord på den officielle hjemmeside her.

Ussé
Château d’Ussè. Foto: Daniel JolivetCC BY 2.0

Château de Chambord er dog bare et af mange smukke slotte i Loiredalen. Rejser du med børn er for eksempel Château d’Ussè, som angiveligt var inspiration til eventyret om Tornerose, også et sikkert hit.

Andre seværdigheder i Loiredalen

Udover slottene gemmer Loiredalen på mange andre oplevelser. Områdets mange vinmarker vidner for eksempel om en stor vinproduktion, og du kan da også følge flere vinruter med besøg på spændende vingårde.

Vil du nyde den smukke natur gør det flade landskab og de mange gode cykelstier desuden Loiredalen til et ideelt sted for korte eller lange cykelture. Loire à Vélo er for eksempel en 800 km lang afmærket cykelrute fra landsbyen Cuffy i nærheden af Nevers til Saint-Brévin-les-Pins på Atlanterhavskysten, som løber igennem Loiredalen.

Tags fra artiklen
Mere fra Louise Laurenius

De bedste mandler kommer fra Sicilien

Køber du en pose mandler i et dansk supermarked, er det sandsynligvis...
Læs mere