Sluk kaffetørsten på Portugals historiske caféer

kaffe
Du kan få kaffe i stort set alle afskygninger i Portugal.

Portugiserne elsker en god kop kaffe, og landet har en rig tradition knyttet til den sorte drik. Det er der ikke noget bedre sted at opleve end på en af Portugals mange charmerende, historiske caféer.

De historiske caféer i Portugal

Danskerne er måske nok et af verdens mest kaffedrikkende folkfærd, men selvom der de senere år er åbnet mange nye kaffebarer herhjemme, hvor man kan nyde kvalitetskaffe, er disse dog ikke nogen, som kan hamle op med stemningen i de gamle, traditionsrige caféer i Portugal.

Vil du udforske den rige portugisiske kaffetradition, er det oplagt at lægge vejen forbi en af landets historiske caféer. Som en hjælp til historisk interesserede kaffedrikkere på udkig efter en unik oplevelse har en ny portugisisk forening, “Kaffe med historie”, udarbejdet en “café-rute”, Rota dos Cafés com História de Portugal, som er en liste med 23 af landets smukkeste og historisk mest interessante caféer. Med caféer fra nord til syd er der gode chancer for at finde en i nærheden, næste gang du rejser til Portugal.

Her er et par eksempler på de caféer, du finder på Rota dos Cafés com História de Portugal

Cafe Majestic Porto
Cafe Majestic i Porto. Foto: Lilly Darma, CC BY-SA 2.0.

Café Majestic
I Porto ligger midt på gågaden Santa Caterina en café, som ikke blot er en af byens ældste, men også er kåret til en af verdens smukkeste. Café Majestic åbnede i 1921 under navnet “Elite café” og blev snart stedet, hvor byens intellektuelle og bohemer mødtes. Navnet Elite faldt dog ikke i kundernes smag, så caféen tog i stedet navnet Majestic og indrettede stedet med inspiration fra den franske “La Belle Époque”.

Efter en nedgangsperiode hvor caféen blev forsømt og nedslidt, lukkede og gennemgik stedet en to-årig omhyggelig renovering i 1992. I dag er Café Majestic igen et yndet samlingssted for kaffeelskere i Porto og fremstår ikke mindst som et af de smukkeste eksempler på Art Nouveau i den nordportugisiske storby. Du betaler lidt mere for kaffen end andre steder i byen, men kan til gengæld nyde den i enestående omgivelser.

Læs mere på caféen egen hjemmeside her

Lissabon morgen
Start dagen i Lissabon med en kop kaffe på Café Martinho da Arcada ved den store Praça do Comércio. Foto: Yann Cœuru, CC BY 2.0.

Café Martinho da Arcada
Lissabons ældste café, Martinho da Arcada, kan spore sin oprindelse tilbage til omkring 1782, hvor den dog var en Café do Gelo (Is-café). Det var først i 1845 caféen fik navnet Martinho da Arcada efter den daværende ejer, som forvandlede stedet til en af de fineste og mest populære caféer i den portugisiske hovedstad, som blandt andet blev frekventeret af nogle af landets mest kendte kunstnere og poeter.

Café Martinho da Arcada ligger ud til Praça do Comércio og på en forårs- eller sommerdag er det populært at nyde en kop kaffe eller drink ved et af de udendør borde. Ligesom mange af Portugals andre caféer, serveres der dog ikke kun kaffe på Café Martinho da Arcada, men også mad. Det kan anbefales at reservere plads, hvis du vil spise.

Find mere information på caféens egen hjemmeside her

Du kan samle mere inspiration til dine cafée-besøg og se en liste over alle 23 historiske caféer på “Kaffe med historie”-foreningens Facebook-side

Pasteis de Belem
Er du i den portugisiske hovedstad, bør du også besøge Pastéis de Belém konditoriet for at prøve den berømte cremetærte. Foto: Akihito Fujii, CC BY-SA 2.0.

Tips til dit café-besøg i Portugal

Takket være de mange nye kaffebarer i Danmark de senere år, er lange menukort med opfindsomme variationer af den populære drik ikke længere ukendte for danskerne. Men alligevel kan det være godt at forberede sig lidt på det store udvalg af kaffedrikke, der venter dig på de portugisiske caféer.

Bestiller du en Bica, som i Porto også går under navnet Cimbalino, får du en sort kaffe i en lille kop, der bedst kan sammenlignes med det, vi herhjemme normalt forstår ved en espresso. Vil du have den i en endnu stærkere udgave, er det en Bica Curto, også kaldet en Italiana, du skal bestille. En espresso med en smule mælk går under navnet Café pingado eller Bica Pingada. Skal det være endnu mere mildt, kan du eventuelt bestille en Galão, som er et højt glas med sort kaffe og 3/4 mælk, der mest minder om en Caffe latte.

Har du en sød tand, er der altid mulighed for at få en lille kage til kaffen. Læs for eksempel om Portugals ikoniske cremetærte – pastel de nata.

Tags fra artiklen
Mere fra Louise Laurenius

De bedste mandler kommer fra Sicilien

Køber du en pose mandler i et dansk supermarked, er det sandsynligvis...
Læs mere