Smag øl på Abbaye D’orval i Belgien

Abbaye D'orval
Et af de gamle rum på Abbaye D'orval. Foto: Souvaroff, CC BY-SA 3.0.

For mange tæller øl måske ikke som en interessant seværdighed, men lige netop på en rejser til Belgien kan man sagtens forsvarer at lade et besøg på Abbaye Abbaye D’orval indgå som et kulturelt indslag.

Munke med lang tradition for ølbrygning

Traditionen for ølbrygning i et lille land som Belgien er imponerende. Løseligt anslået fremstiller hundredvis af bryggerier 300, måske op til 1000, forskellige slags øl. Mange af dem er lokale og findes kun i Belgien eller i den by, de stammer fra. Det er almindelig kendt, at trappistmunke har en århundredgammel tradition for brygning af unikke og fremragende øltyper: Af de seks trappistbryggerier i verden ligger de fem i Belgien (det sjette ligger på den anden side af grænsen, i Holland). Normalt er bryggerierne ikke åbne for publikum, men munkenes gyldne dråber kan nydes i utallige barer og taverner overalt i Bruxelles og resten af landet (og efterhånden stadigt hyppigere i udlandet).
I de skovklædte højdedrag i Ardenner-regionen (hvor det store slag sidst i 2. Verdenskrig fandt sted) ligger det berømte Abbaye d’Orval. Dets ruiner stammer helt tilbage fra cisterciensernes ankomst i 1110 (den endnu strengere trappist-munkeorden brød ud fra cistercienserordenen i 1600-tallet); andre bygninger stammer fra 1600-årene. Her værner et munkesamfund ærbødigt om de smukke haver, urtegårde med lægeurter og et apotek, hvor man kan købe den berømte Orval-øl sammen med brød og ost – ingredienser til en himmelsk picnic.

Tæt ved et af Belgiens smukkeste hoteller

Ønsker man indkvartering i mere verdslige omgivelser, ligger en af Belgiens ypperste landrestauranter og smukkeste hoteller, Auberge du Moulin Hideux, blot 25 km væk. Dette landlige hotel, smukt beliggende blandt skovbevoksede højdedrag, der strækker sig helt ned til den ombyggede kornmølle, er selve indbegrebet af landlig elegance. Kilometervis af smukke vandrestier gennem tætte løvskove giver mulighed for lidt motion efter de pragtfulde måltider, der trækker stedets tro støtter til fra Bruxelles, Paris og endnu fjernere egne.

Orval ligger ca. 180 km sydøst for Bruxelles, du kan læse mere om Abbaye D’orval på den officielle hjemmeside: Villers-devant-Orval

Tags fra artiklen
Skrevet af
Mere fra Marie B.

Champing – tilladt at snorke i kirken

Har du også normalt svært ved at holde øjnene åbne under gudstjenester?...
Læs mere