Solen er Andalusiens sjæl

Udsigt-over-marker-Andalusien-Spanien-Hideaways-1170x1080
Marker i Andalusien

Har du først én gang besøgt Andalusien, glemmer du aldrig igen helt den særlige atmosfære og sjæl, der overalt gennemtrænger dette prægtige landområde i den sydlige del af Spanien. Det gør jeg i hvert fald ikke.

Solens magt er nærmest uendelig stor i Andalusien, og solen har på disse kanter gennem tiderne brændt sig ind i kulturen og menneskenes hjerter og efterladt et dybt aftryk. Som gæst i Andalusien lægger man mærke til, at nærmest alt er indrettet på solens præmisser.

Siesta og sol

Andaluserne kender alt til solens skabende kræfter, og de ved også, hvor ubønhørlig den kan være. Derfor har de indrettet dagen sådan, at man ikke arbejder omkring middag og først på eftermiddagen, hvor solen står højest på himlen og har størst magt.

Den spanske siesta er i høj grad en kulturel tilpasning til et naturfænomen. Det er solen, der dikterer præmisserne i det sydlige Spanien, og her tages siestaen også mere bogstaveligt end for eksempel i det nordlige Spanien, hvor solen ikke er helt så kraftig.

Også andalusernes påklædning er lagt an på det varme vejr. Man dækker huden, da solen ellers ælder den hurtigere end ønskeligt. Damerne har vifter, så varmen ikke bliver uudholdelig og ordet parasol, som vi også kender i Danmark, er spansk “til sol”. Det handler om at skygge for solen.

Læs også: Hele 3000 timer med sol om året i Malaga

Tyrefægter-arenaen

Også til tyrefægtning, som stadig er populært i Andalusien, handler det om at komme i skyggen. Hele tyrefægter-stadionet er derfor delt ind efter sol-pladser og skyggepladser. Igen er det solen, der dikterer præmisserne.

Naturligvis er der rift om pladserne på tyrefægter-arenaens skyggeside, og det er da også væsentligt dyrere at få billet til et sæde i skyggen end under den bagende sol. Traditionelt har de mest velstillede derfor siddet i skyggen, mens den brede befolkning har måttet opholde sig i den kraftige sol under tyrefægtningen.

Vil man helt væk fra varmen og solen, er katedralerne i Andalusien gode bud. De er bygget i tunge sten og er indvendigt relativt kølige. Også de mange små hyggelige baghaver er overdækkede og lavet sådan at vinden sørger for en slags gammeldags, manuel “air condition”.

oplev tyrefægtning i Ronda
Tyrefægterarena i Ronda

Andalusiske huse og grøntsager

Andalusien er Spaniens urtehave. Det er i hvert fald i Andalusien, at en stor del af landets dyrkning af frugt og grøntsager ligger. Den kraftige sol giver gode vækstbetingelser, og solmodne frugter og grøntsager smager bare bedst.

Også arkitekturen i Andalusien er formet af solens magt. Jeg har altid været meget fascineret af de helt hvidkalkede facader og mure på huse i Andalusien. Men den hvide overflade er ikke bare valgt, fordi den ser flot ud. Hvidt reflekterer solens stråler, så husenes temperatur forbliver så lav som mulig i det kraftige sollys.

For os danskere, der får for lidt sol, er Andalusien et oplagt rejsemål. Ingen andre steder i Europa er det mere solrigt. Jeg er sikker på Andalusiens sol vil gøre et stort indtryk på dig også!

Rejser til Andalusien

Hideaways er specialist i rejser til Andalusien hvor du bor på håndplukkede hoteller og ferieboliger. Du kan vælge en rejse i søgemaskinen, eller bestille et tilbud på en skræddersyet rejse efter dine behov. Læs mere om vores udvalg af rejser i Andalusien ved at klikke på nedenstående link.

Rejser til Andalusien med Hideaways

Tags fra artiklen
, ,
Skrevet af
Mere fra Lennart Kiil

Nyd sommervejret på Gran Canaria mens vinteren hærger herhjemme

Med temperaturer på over 20 grader i vintermånederne og masser af soltimer...
Læs mere