Sóller og bjergene

Udsigt fra klippe på Mallorca

Dette er efter min mening Mallorcas mest naturskønne, vilde og dramatiske område og min personlige favorit på øen.

Området domineres af Serra de Tramuntana, en kæde af forrevne kalkstensbjerge, der strækker sig mod nordvestkysten, fra Andraitx til Pollensa. Imponerende tinder rejser sig næsten 1500 meter op og bratte havklipper står i kontrast til de beskyttede dale med oliven- og citronlunde og billedskønne landsbyer. Det kaldes også ”det andet Mallorca”, og det er vandrernes paradis.

Oplevelser og seværdigheder

Deià

Deià er en smuk landsby med en afslappet atmosfære, der gennem mange år har tiltrukket udenlandske kunstnere og forfattere. Den berømteste af dem er den engelske digter og romanforfatter Robert Graves, som opholdt sig i landsbyen gennem det meste af sit arbejdsliv. Andre kunstnere er forfatteren Anaïs Nin, komponisten Manuel De Falla og tegneren Arthur Rackham. I dag bor der stadig få kunstnere, men stedet er mere et eksklusivt tilflugtssted for englændere og tyskere.

Med sin beliggenhed højt oppe mellem bjergene og havet, har Deià den smukkeste kulisse. Stejle, smalle gader med gamle honninggule stenhuse snor sig op til den lille kirke på toppen af bakken, hvorfra der er en spektakulær udsigt. Med et indbyggertal lige over 500, har den mere end sin del af toprestauranter. Ja, du vil møde turister i højsæsonen (hovedsagligt uafhængige rejsende, der er interesserede i vandreture, maleri og afslapning sammen med de velbeslåede), men det vil aldrig virke overvældende – nok hjulpet af det faktum, at der ikke er noget sted turistbusserne kan holde ind.

Byen vedholder en lidt bohemeagtig atmosfære og er et af de få steder, hvor turismen ikke har ødelagt den lokale kultur. Hvis du kommer uden for sæsonen, er her meget stille. En 40 minutters gåtur ned gennem olivenlundene via Es Clot fører dig til en billedskøn bugt, kaldet Cala Deià. Den lille stenstrand er trang om sommeren, så det er bedst at ligge på stenene til højre under bådehuset, hvorfra du kan snorkle i det dybe, klare vand (men hold øje med goplerne). Der er en restaurant, der serverer fremragende grillet fisk (kun åben om sommeren). Midt på sommeren er det hårdt at vandre tilbage op til landsbyen, så måske foretrækker du at køre. Det er også værd at bruge tid på en af de klassiske koncerter på Son Marroig. Dette statelige palæ var engang den østrigske aristokrat, ærkehertug Luis Salvators, yndlingsresidens. Udsigten ud over havet er ufattelig smuk ved solnedgang.

Sóller

Denne by er et skønt, søvnigt sted med smalle gader, gamle fransk-inspirerede palæer og skyggefulde torvepladser. Byen skylder sin rigdom til de citrusfrugter, der gror i overflod her – at nyde et glas friskpresset appelsinjuice på et af torvets fortovscafeer er næsten et must. Det er det også at tage den timelange tur med det gamle trætog til og fra Palma. Nogle få kilometer væk ligger Port de Sóller, og der er forbindelse med sporvogn. Havnen har stadig en driftig fiskeriflåde og i forbindelse med havnen ligger områdets eneste, store sandstrand. Tag igennem den tunnel, der forbinder Sóller med Palma, og lige som du ankommer på den venstre side ligger Jardines de Alfabia – et gods af maurisk oprindelse med kølige, duftende haver med springvand (et godt tilflugtssted fra varmen om sommeren).

Soller på Mallorca ligger i smuk natur

Fornalutx

Den ligger tættere på Sóller og anses som en af de smukkeste landsbyer i Spanien. Fornalutx ligger idyllisk i en dal fyldt med søde dufte fra appelsinblomst og med udsigt til Puig Major, Mallorcas højeste bjerg. Byens smalle brostensbelagte gader er bebygget med gamle stenhuse (mange er nu fuldstændig renoveret af eks-patrioter). Selvom Fornalutx er roligere og mindre end Deià, har byen et lille torv med nogle få restauranter og cafeer. Den er ideel for vandrere eller enhver, der ønsker at slappe af i smukke omgivelser.

Biniaraix

En endnu mindre, uforstyrret landsby i bjergene, berømt fordi Chopin og George Sand boede på karteuserklostret i 1838. På grund af de smukke haver og Chopins klostercelle er stedet bestemt et besøg værd, men byen bliver ret overrendt i dagtimerne på grund af guidede ture hertil.

Banyalbufar og Estellencs

Hvis du kører adskillige kilometer ad en snoet vej mod syd fra Valldemossa, når du landsbyen Banyalbufar, der er omgivet af gamle marker anlagt i plateauer, der leder brat ned til en stenet strand. To kilometer mod sydvest passerer du Mirador de Ses Animes, et udsigtstårn fra det 16. årh., der ligger højt over havet med en fantastisk udsigt ud over kysten. Seks kilometer længere fremme når du Estellences, en smuk gammel landsby, der er mindre udbygget end Deià eller Fornalutx, men som dog har et par cafeer/restauranter. Tyve minutters gang nedad fører dig til en stenet strand med en sommerbar.

Vandring og klatring

Der ligger mange gamle stier i disse smukke bjerge – de fleste har smuk udsigt til kysten. Her følger et par forslag:

Deià-Valldemossa via Puig d’es Teix (1062 m)

En af mine favoritture, der tager ca. fire timer. Sporet starter ved vejen, der snor sig op bag Es Moli hotel. Der står et lille skilt markeret Teix; gå den vej og følg stien op gennem gamle olivenlunde og stenegsskove. Følg de røde markeringer og små stendynger. Det tager omkring to timer at nå til toppen – et goldt kalkstensplateau, hvor udsigten er fænomenal og luften er fyldt med duften af vild rosmarin. I stedet for at gå over til Teix’ top, fortsæt til højre langs den svimlende højderyg og ned til Valldemossa gennem skoven til en velfortjent frokost. Tag afsted tidligt på sommeren – det bliver varmt og og husk at medbringe vand. Tag tilbage til Deià med taxi eller bus.

Deia-Soller

En behagelig og relativ let tre timers gåtur langs kysten. Hvis du vil tage en dukkert på turen, så gå ad den nedre sti mod nord fra bugten ved Deiá til Lluc Alcari. Du kan tage bussen tilbage til Deià.

Cornadors rundtur

En 13 kilometer vandretur, der tager ca. seks timer, gennem Tramauntana over Sóller, og som stiger 850 meter. Stien starter i Biniaraix, hvor du kan følge skiltene til Cami d’es Barranc – et gammelt brostensbelagt spor, der stiger fra en dyb kløft i omkring 1½ times vandring. Efter den gamle stenlade bliver ruten sværere, efterhånden som du snor dig vej ad mindre åbenlyse stier og siden tilbage til Sóller.

Cubersøen-Lluc

Denne skønne vandretur kræver en overnatning og starter i den nordlige ende af Cubersøen (nord for Sóller). Du passerer Gorg Blau-søen, går igennem stenegsskove og efter cirka to timer når du Refugi Tossals Verds, et gammelt stenbondehus, der er sat i stand af det offentlige til vandrere. Der er elektricitet, varmt vand, køjesenge (til op til 30 personer) og god, traditionel mallorcinsk kogekunst. Det er nødvendigt at booke på forhånd.

Tag så op mod Massanella (1367m), Mallorcas næsthøjeste top, og over til Coll d’es Prat, Mallorcas højeste pas. Derfra går det nedad til Lluc, hvor du kan overnatte på det 700 år gamle kloster – Mallorcas helligste sted, selvom det nu er noget forretningspræget. Der kører busser fra Lluc til Soller og Palma (du kan også nå Tossals Verds over Cami d’es Barranc på fem timer). For trænede klatrere og dem, der er interesserede i stejle tufstensvægge og imponerende stenformationer, er Mallorca et must.

Læs også: Mallorca er et genialt sted at tage på vandreferie

Rejser til Mallorca

Du finder et spændende udvalg af rejser til Mallorca hos Hideaways og naturligvis også i området omkringe bjergene ved Soller. Læs mere om de forskellige hoteller og ferieboliger på Mallorca eller læs flere indlæg om rejser til Mallorca her på bloggen.

Tags fra artiklen
, ,
Skrevet af
Mere fra Marie

Palma de Mallorcas slotte og paladser

Hovedstaden på Mallorca, Palma de Mallorca, er en smuk by med mange...
Læs mere