Sorte skyer over Pompeji

Pompeji. Foto: Gaiusiulianus
Forum i Pompeji. Foto: Gaiusiulianus

Mens storme har hærget de danske skove, er det i Italien den uvurderlige ruinby Pompeji, der har lidt under et ruskende og regnfyldt efterår.

Pompeji har ellers været udsat for lidt af hvert. I år 79 e.Kr. blev den dækket af et lag aske på ikke mindre end seks meters tykkelse, da vulkanen Vesuv, der ligger lige op ad byen, gik i udbrud.

I dag er Pompeji en udsøgt kulturseværdighed beliggende i udsædvanligt smukke omgivelser. Derfor er man allerede i gang med at rette op på de skader, byen har lidt den senere tid.

Usædvanligt efterår

En antik ruinby som Pompeji kræver en del vedligeholdelse og har som mange andre af Italiens gamle seværdigheder længe lidt under den økonomiske krise i landet. Der har gennem de senere år ikke været det store overskud til løbende at holde området i god stand.

Dette uheldige udgangspunkt er så nu blevet forværret af historisk dårligt november-vejr. Det har simpelthen regnet usædvanligt meget i år – og blæst, og de italienske medier har døbt dette efterår “sorte november”.

I stedet for den kærlige hånd, Pompeji havde så stort et behov for, har den verdensberømte og helt enestående attraktion fået en gevaldig lussing af moder natur. Så kraftigt et slag at flere mure i byen er væltet omkuld.

Pompeji blotlægges – men hvem skal betale

Udgravningerne af Pompeji begyndte i 1748 og er stadig i gang. Det er klart, at jo mere af byen, der graves fri, jo mere vedligeholdelse skal der til. Og her har italienerne haft svært ved at følge med.

Efterhånden som nye områder af den gamle by blotlægges af arkæologer og andre forskere, begynder nogle af de tidligst udgravede områder at forvitre under vejrliget. Den aske, der graves væk, lå tidligere over byen som en beskyttende dyne. Og nu kræver den stadigt større vedligeholdelsesbyrde på de åbnede områder en bedre organisering og flere midler.

Arkæologernes faglige sammenslutning i Italien kritiserer centralregeringen i Rom for ikke at have udpeget en leder, der kan organisere restaureringsarbejdet i Pompeji. Men reelt er der allerede mange kokke i køkkenet. FN’s program for bevaringsværdige steder, UNESCO, er involveret sammen med både Italien, lokale myndigheder og EU.

Løb mafiaen med EU-midlerne?

Gennem årene er der iværksat flere programmer for at redde Pompeji, men det er ikke altid nemt at jonglere store pengesummer effektivt i denne del af Italien, hvor bestikkelse af politikere og embedsmænd og selv mafia-indblanding ikke er ukendte fænomener.

Senest er der blevet afsat næsten 800 millioner kroner fra EU til et genopretningsarbejde, der skulle være påbegyndt i februar, men fordi der stadig er uenighed om, hvilke firmaer, der skal stå for udførelsen, ligger projektet indtil videre brak.

Mafiaen opererer tit i gråzonen mellem decideret kriminelle aktiviteter og diverse virksomheder, der giver sig ud for at være eksempelvis entreprenører, men hvor store pengesummer i virkeligheden kanaliseres andre steder hen end ind i byggerierne, hvor de hører til.

Så selvom “sorte november” har været en hård måned for Pompeji, er der egentligt ikke ret meget nyt i situationen. Spørgsmålet er stadig, hvad der kan gøres for at redde denne enestående kulturskat, og hvad der skal til for, at de afsatte penge forvaltes på en mere konstruktiv måde.

Besøg Pompeji fra Sorrento eller Amalfikysten

Selvom det forlyder, at Pompeji er i forfald, er den gamle ruinby stadig en af de vigtigste seværdigheder i Italien – og mere end nogensinde et besøg værd. Der bliver hele tiden blotlagt nye områder og interessante ting fra fortiden dukker op.

Så selv hvis du har været der før for mange år siden, er stedet et gensyn værd. Det er et område, der ændrer sig med tiden – både på godt og ondt, som vi har været ind på her i artiklen.

Hvis du bor på et af vores hideaways ved Sorrento er der kun godt en halv times kørsel til Pompeji og fra Amalfikysten kan turen klares på omkring en time. Pompeji er en stor oplevelse og et godt bud på en kulturel dagstur i verdensklasse. Det er en helt særlig oplevelse at gå rundt i denne oldgamle by, som stadig nogle steder ligger begravet under asken fra Vesuv.

Tags fra artiklen
,
Mere fra Louise Laurenius

De bedste mandler kommer fra Sicilien

Køber du en pose mandler i et dansk supermarked, er det sandsynligvis...
Læs mere