Spansk smølfeby hitter blandt feriegæster i Andalusien

Júzcar, Málaga
Den lille landsby har taget smølferne til sig som deres egne. Foto: Juan M Molina, CC.

Andalusien i det sydlige Spanien har utroligt meget at byde, og i forbindelse med lanceringen af filmen Smølferne i 2011 blev en lille by ved navn Juzcar i nærheden af Malaga en populær og lidt kuriøs seværdighed. Alle husene i byen blev simpelthen malet i den karakteristiske lyseblå smølfefarve. Og nu har beboerne besluttet at beholde den opsigtvækkende farve på deres huse.

Typisk lille landsby med et tvist

Nu er Smølferne 2 så på trapperne og i forbindelse med promoveringen af denne, er Juzcar igen kommet i mediernes søgelys. Men det er efterhånden ikke længere kun i forbindelse med Sony Pictures promovering af filmene om de små blå skabninger, at den lille by får opmærksomhed. Juzcar med de blåmalede huse er nemlig blevet lidt af en turistattraktion i sig selv.

Den lille Juzcar var før en helt almindelig spansk pueblo – altså landsby – med en hyggelig placering nær en bakketop i det andalusiske landskab, men beslutningen om at samarbejde med Sony Picture i forbindelse med smølfefilmene har virkelig fået den lille flække på landkortet.

250 indbyggere – 210.000 gæster

Kastanjetræerne i bakkerne omkring Juzcar passer godt ind i den lidt eventyragtige stemning, der nu hersker i den lille landsby. Men baggrunden for det lidt særprægede tiltag er alvorlig nok. Som andre steder i Spanien var Juzcar hårdt ramt af krisen og havde et presserende behov for tilgang af økonomiske ressourcer.

Det har landsbyen nu fået. Siden borgmester og beboere tog beslutningen om at male alle byens huse smølfeblå, har den lille flække med blot 250 indbyggere modtaget ikke færre end 210.000 turister. Og det har skæppet godt i kassen.

Sony Pictures lovede at male husene hvide igen efter promoveringen, men et flertal i byen har nu besluttet at bevare de lyseblå huse, netop fordi de mange gæster har øget velstanden i den lille by.

Og mon ikke også, det vil vække glæde blandt børn og barnlige sjæle i de kommende år?

Tags fra artiklen
Mere fra Mikkel Krohne-Sørensen

Vinterferien deler danskerne

Sol eller sne? Det er valget for de omkring 380.000 danskere, som...
Læs mere