Nyttige spanske gloser, når du skal rejse til Spanien

Flamenco
Få et par tips om spanske gloser til din ferie i Spanien

I det følgende kan du få introduktion til spanske gloser, der vil være gode at kende på din rejse til Spanien.

Som du kan læse i blogindlægget ”At lære et nyt sprog”, er det praktisk at kunne udtrykke sig med et par enkelte gloser på lokalsproget fremfor at ty til engelsk. Distancen bliver mindre, det gør din ferie meget lettere, og du får mulighed for at komme tættere på de lokale, du møder på din vej. Jeg har fundet et par spanske gloser, der kan være behjælpelige, når du rejser rundt i Spanien.

Hvis du farer vild i det spanske landskab

Det er altid godt at kunne præsentere sig selv, for eksempel når du henter din lejebil i lufthavnen eller tjekker ind på dit hideaway.

Hej, jeg hedder Amalie er på spansk:
• ”Hola, me llamo Amalie” (udtales: ola, me jamo)
Hej kan byttes ud med god dag ”buenos dias” eller god aften ”buenas noches”

Park Guell i Barcelona
Park Guell i Barcelona

Når jeg er ude at rejse, får jeg af og til brug for hjælp fra de lokale til at finde vej, hvis kortet eller GPS’en driller. I denne situation kan følgende gloser være en stor hjælp:

Hej, hvor ligger hotellet? ”Hola, dónde está el hotel” (hola udtales: ola)
Taler du engelsk? ”Hablas Inglés?” (udtales: ablas ingles)
Mange tak = ”Muchas gracias”

Og når du kommer frem til hotellet, kan du i receptionen sige: Hej mit navn er Amalie, og jeg har en reservation: ”Hola, mi nombre es Amalie – tengo una reservación” (hola udtales ola og yo udtales jo”).

Når man skal, så skal man…

Vi har nok alle været i en situation, hvor det har været nødvendigt at finde et toilet i en fart. Hvem har ikke prøvet, med halvt krydsende ben og et desperat udtryk i ansigtet, at styrte gennem fremmede gader for at finde et toilet?

Hvis du går ind på en café eller lignende, kan du spørge ”Dondé está el baño?” (Baño udtales: banjo) altså ”hvor er toilettet?”. Hvis du leder efter et toilet og spørger en lokal på gaden, kan du spørge ”Dondé está un baño?”, som betyder ”hvor er der et toilet?”. Med disse to sætninger, kan du således undgå en ellers ret akavet situation.

På restaurant og bar

Du kan ofte spise på dit hideaway, men hvis du får lyst til at udforske det spanske køkken på en anden restaurant, kan du spørge efter en god restaurant i receptionen på hotellet: ”hay un restaurante cerca de aquí?”, hvilket betyder ”er der en restaurant i nærheden?” (hay udtales: ai, cerca udtales cerka og aqui udtales: aqi).

Tapas
Tapas er en af Spaniens mest kendte retter

Hvis du gerne vil bestille en entrecote med ’sprøde kartofler’ og en flaske rødvin, skal du sige således: “Quiero un bife de entrecote con papas fritas y (y udtales: i og betyder og) una botella de vino tinto” (botella udtales: boteja).

Når det bliver tid til at betale regningen, siger du ”la cuenta por favor” (cuenta udtales: quenta).

På dansk: Må jeg bede om regningen, tak?!

Hvis du senere skal på en bar og bestille en øl, kan du bestille den ved at sige ”una cerveza por favor”. En øl, tak.

Er du blevet småsulten? Læs mere om det spanske køkken her på bloggen, f.eks. i indlægget du spiser og drikker godt i Spanien

Jeg håber, at disse gloser kan hjælpe dig igennem din næste ferie. Dine værter på dit hideaway kan med garanti tale engelsk, men de vil elske, hvis du forsøger at sige et eller andet på spansk. Bare et enkelt ”hola” eller ”gracias” er nok til at få smilet frem på de personer, du møder på din vej.

Suerte y que tengas un buen viaje a España: Held og lykke og ha’ en dejlig rejse til Spanien: )

Tags fra artiklen
,
Skrevet af
Mere fra Amalie

Græske specialiteter

Tzatziki, moussaka, souvlaki, stifado, retsina – de fleste har hørt om Grækenlands...
Læs mere